Kalousek a Babiš se potkali na chodbě. Jejich slova zachytil novinář

29.04.2014 11:47

Velmi vypjatá atmosféra měla dnes panovat na jednání rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Hlavními strůjci dusna byli ministr financí Andrej Babiš a jeho předchůdce a nejvýraznější kritik Miroslav Kalousek. Ten si od Babiše vysloužil dokonce nařčení z krádeží. Po jednání na chodbě však měl Babiš Kalouskův výkon ocenit uznalým komplimentem.

Kalousek a Babiš se potkali na chodbě. Jejich slova zachytil novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí

Na úvod Kalousek podle serveru Novinky.cz Babišovi vytkl, že ministerstvo pod jeho vedením plánuje v následujících letech výrazně zvyšovat strukturální deficit. Ten se přitom za předchozích vlád, kde ministroval právě Kalousek, podařilo snížit o 4,5 procentního bodu.

Následovala rázná Babišova replika, ve které obvinil exministra ze lží a demagogie. Snížení strukturálního deficitu podle něj není zásluhou předchozích vlád. „Vy jste nic nesnižovali, vy jste v té vaší koalici akorát kradli,“ vzkázal přes stůl Kalouskovi.

Pak se jal vysvětlovat, jakým způsobem chce šetřit on, k čemuž si posloužil svazkem dokumentů, kterým při výkladu mával v ruce. „To šetření, pane exministře, je například v tomhle papíru. Osmdesátigramový A4 bílý nakupovalo ministerstvo za 87 korun, my jsme ho nakoupili za 55,“ informoval.

Pak přešel k výkladu, že jsou s Kalouskem z úplně jiného světa. „V normálním byznysu, když si půjčím, tak to musím vrátit. A když jsem stavěl fabriku, tak jsem byl dva, tři roky v mínusu a potom jsem vydělal a vrátil jsem to. Vy jste nevydělali vůbec nic, vy jste se jen zadlužili a teď tady vedete demagogické řeči,“ perlil ministr.

Debata pokračovala v ostrém a dusném ovzduší, ve kterém výbor odmítl Kalouskovy návrhy usnesení, kritizujících Babiše. I přes brutální verbální atak ale po jednání ministr svého předchůdce na chodbě pochválil. „Seš fakt dobrej, ještě se musím učit,“ uslyšel novinář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…