Kalousek a ODS zaútočili na vládu. Tu čekají perné chvilky

03.11.2016 12:32

ODS a TOP 09 dnes požádaly o svolání dvou mimořádných schůzí Poslanecké sněmovny. Na setkání s novináři o tom informovali předsedové obou stran Petr Fiala a Miroslav Kalousek. Podle jednacího řádu Poslanecké sněmovny by schůze měly být svolány do deseti dnů. Kalousek ale přiznal, že vládní koalice má dostatek hlasů pro to, aby program schůzí nebyl schválen.

Kalousek a ODS zaútočili na vládu. Tu čekají perné chvilky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Jedna ze schůzí má být věnována zahraniční politice naší země. „Jsme svědky zmatené a nejasné zahraniční politiky, která ztratila priority. Chceme vědět, co chceme prosazovat v EU, jakou máme představu o naší orientaci,“ uvedl Fiala. Premiér se podle něj opakovaně debatě o zahraniční politice brání. Fiala přiznal, že k žádosti o svolání mimořádné schůze došlo i na základě toho, co se tu dělo ohledně dalajlámy. „Aby nám premiér jasně řekl, jaké jsou priority jeho vlády a co v zahraniční politice prosazuje,“ uvedl Fiala.

Kalousek pak doplnil, že druhá mimořádná schůze má navržené dva body. Jednak poslanecký návrh na odklad EET a jednak informaci ministra dopravy k problémům na dokončovaném úseku dálnice D8.

Kalousek argumentoval pro odklad EET tím, že v okamžiku, kdy by měla být prvního prosince zahájena, by se netýkala všech podnikatelů, byť v rámci jednoho sektoru. Podle Kalouska tak nemůže dojít k narovnání podnikatelského prostředí, ale jen k jeho závažnému pokřivení. Návrh zní – odložit EET o dva roky. Pak by buď měla být EET zrušena úplně, nebo zavedena pro všechny podnikatele stejně.

Ohledně D8 chtějí pravicové opoziční strany slyšet dvě věci: jaké budou skutečné náklady na sanaci onoho zavaleného území a kdo za to odpovídá. „Máme pocit, že Ministerstvo dopravy tyto informace tají,“ podotkl Kalousek.

Pravicové strany mají také důvod se domnívat, že při dostavbě druhého úseku D8 nastaly problémy, které ohrožují bezpečnost. „Chceme slyšet od ministra dopravy, že je vše v nejlepším pořádku a že v prosinci může být dálnice zprovozněna,“ dodal Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…