Kalousek a Schwarzenberg tlačili na ČBK kvůli Lipovské. Teď mají odpověď. A jen stěží je potěší

22.11.2020 10:19

Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek (oba TOP 09) vyzvali Českou biskupskou konferenci, aby po ekonomce Haně Lipovské žádala odchod z Rady ČT. A biskupové Kalouskovi se Schwarzenbergem odpověděli. Zdůraznili, že Lipovskou do Rady ČT nevolili biskupové, ale poslanci. A tím to prý pro představitele církve končí.

Kalousek a Schwarzenberg tlačili na ČBK kvůli Lipovské. Teď mají odpověď. A jen stěží je potěší
Foto: archiv H. Lipovská
Popisek: Hana Lipovská

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí
Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek se odhodlali napsat biskupům v České biskupské konferenci a vyzvat je, aby sáhli k neobvyklému kroku, aby Hanu  Lipovskou jako svou nominantku do Rady ČT vyzvali k odchodu z tohoto orgánu.

„Dovolujeme se na Vás obrátit jako dlouholetí politici a občané, kteří se vždy snažili o to, aby křesťanské církve byly vždy přirozenou součástí občanské společnosti a jejím duchovním pilířem,“ začali Schwarzenberg s Kalouskem svůj dopis.

Nešťastnou shodou okolností se podle jejich názorů stalo, že členové Rady ČT, kteří se do tohoto orgánu dostali s pomocí biskupů, podle autorů dopisu teď ohrožují nezávislost veřejnoprávní televize.  Proto biskupy požádali o zásadní krok.

„Prosíme Vás proto, abyste oba své reprezentanty, Maxe Kašparů a Hanu Lipovskou, vyzvali k rezignaci. Nepochybujeme, že Vaší autoritě se podvolí. Rádi bychom se ubránili silnému dojmu, že se vám líbí, čemu se oba v Radě ČT propůjčují,“ uzavřeli Schwarzenberg s Kalouskem dopis adresovaný biskupům církve římskokatolické.

Dopis České biskupské konferenci

Netrvalo dlouho a biskupové se ozvali. Uznali sice, že Lipovskou do Rady ČT nominovala právě ČBK, ale do samotné Rady ČT už pak ekonomku zvolili poslanci, a nikoli biskupové.

Kandidáti do Rady ČT jsou navrhováni různými společenskými organizacemi a sdruženími. Kandidátku Ing. Hanu Lipovskou, Ph.D. navrhla Česká biskupská konference, a tím její aktivity ve vztahu k volbě radních skončily. Paní Lipovská musela o svých kvalitách přesvědčit Poslaneckou sněmovnu, přičemž počet kandidátů mnohonásobně převyšoval počet volených míst. Česká biskupská konference volbu členů Rady ČT nijak neovlivňovala, neoslovovala poslance se žádostmi o podporu, ani paní Lipovskou nechápala jako ‚svoji‘ kandidátku nebo reprezentantku postojů církve,“ uvedli představitelé České biskupské konference.

Představitelé katolické církve v České republice také zdůraznili, že nejsou s Lipovskou v kontaktu a o tom, jak nakládá s mandátem radní, s ní nehovoří. Podle biskupů je to žena se svobodnou vůlí, která dávala najevo, co si myslí, už dlouho před volbou do Rady ČT, takže poslanci věděli, komu dávají hlas, když  se rozhodli volit právě Lipovskou.

Biskupové prý sledují se znepokojením napětí kolem České televize, ale mají  za to, že toto pnutí je třeba řešit dialogem obou stran.

Člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka v této souvislosti připomněl, že čeští biskupové před pár měsíci zvolení Hany Lipovské do Rady ČT přivítali a sama Lipovská se po svém znovuzvolení dovolávala slov slavného papeže Jana Pavla II.

„Děkuji otci kardinálovi, České biskupské konferenci, těm, kdo mě volili, ale také těm, kdo mě nevolili. Budu se snažit pracovat tak, aby na konci i oni věděli, že to vše mělo smysl... a já slovy sv. Jana Pavla II. pokorně prosím: ‚Když udělám chybu, opravte mě‘!“ pravila tehdy Lipovská.

A pak už jen na stanovisku ČBK Šarapatka ukázal, jak biskupové Lipovskou opravují.

Zdeněk Šaraptka poukázal na slova Hany Lipovské

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…