Kalousek a jeho lidé lžou! vrátil úder Babišův šéf poslanců

21.01.2014 12:26

Ve sněmovně uspořádalo tiskovou konferenci hnutí ANO. Šéf jeho poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek se ostře ohradil proti Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) i novému předsedovi ODS Petru Fialovi, kteří zpochybňují předlohy z dílny Rekonstrukce státu. Připomněl, kolik z jejich poslanců se na podzim pod tuto iniciativu podepsalo, aby nyní hlasovalo proti.

Kalousek a jeho lidé lžou! vrátil úder Babišův šéf poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO na tiskové konferenci v Lidovém domě

Šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek vyjádřil uspokojení z toho že sněmovna nakonec schválila program mimořádné schůze. Na programu je pět norem z dílny Rekonstrukce státu.

Faltýnek se podle svých slov podíval na seznam všech podepsaných poslanců, kteří Rekonstrukci státu a protikorupční návrhy dříve podpořili. V seznamu je podle něj řada poslanců, kteří nyní normy nepodporují.

Faltýnek pak mluvil o výstupech v jednací síni, a to zejména poslanců z TOP 09 a většiny poslanců ODS. "Ti všichni se snažili zpochybnit předkládané normy a potvrdili tak, že minulých deset let nebyla vůle pro přijetí těchto zákonů, zejména zákona o státní službě," řekl Faltýnek.

"Dnes znovu svým chováním potvrdili, že nechtějí, aby tyto zákony v naší zemi platily. Tito poslanci v čele s panem Kalouskem před národem lžou a fabulují. Já jsem na to nebyl ze své předchozí práce zvyklý," říká k dění ve sněmovně Faltýnek.

Šéf poslanců ANO zdůraznil, že tvrzení Miroslava Kalouska, že služebním zákonem se zruší lustrace, je lež a fabulace, kterou Kalousek v přímém přenosu předkládá občanům. Tento zákon podle něj naopak odpolitizuje státní správu a zabrání korupci.

„My na rozdíl od pánů Kalousků a Fialů děláme to, co řekneme. Oni také podepsali Rekonstrukci státu a nyní hlasovali proti,“ rozčiloval se Jaroslav Faltýnek.

Potřebujeme mít služební zákon již účinný

I Věra Jourová, rovněž z hnutí ANO, se postavila za pět dnes projednávaných norem z Rekonstrukce státu. Podle ní hnutí ANO, tak jak slíbilo, plní své priority. Chce prý mimo jiné splnit podmínku prezidenta republiky, aby služební zákon prošel prvním čtením do vzniku vlády. I pro hnutí ANO je podle Jourové služební zákon prioritní a proto pro něj nebyl problém podmínce prezidenta vyhovět.

"Státní správa nefunguje tak, jak by měla fungovat. Je znejisťována každými volbami. Setrvání ve funkci si zajistí ten, kdo se zavděčí novému ministrovi," řekla mimo jiné Jourová k fungování státní správy. Zákon podle ní potřebujeme mít účinný i z těchto důvodů.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…