Kalousek alias "Lihoslav Kradousek": Nečase je mi strašně líto. ODSáci ale chodili pochlebovat Nagyové

09.12.2013 8:01

První místopředseda TOP 09 a hlavní stratég strany Miroslav Kalousek se v rozhovoru pro časopis Týden vyjádřil k povolebnímu vyjednávání budoucích vládních stran, k expremiéru Petru Nečasovi (ODS) a kauze jeho manželky Jany Nagyové (dnes Nečasové), i k politice, kterou Ministerstvo financí provádělo za jeho působení v čele rezortu.

Kalousek alias "Lihoslav Kradousek": Nečase je mi strašně líto. ODSáci ale chodili pochlebovat Nagyové
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Anketa

Kterého českého prezidenta máte nejraději?

hlasovalo: 27897 lidí

Ačkoli nyní probíhají koaliční jednání mezi sociální demokracií, hnutím ANO a lidovci, existuje také možnost koalice ČSSD, TOP 09, ODS a KDU-ČSL. O této variantě ale prozatím nechce Miroslav Kalousek spekulovat.

Ať přetaví kecy v realitu

"V tuhle chvíli je pověřen Bohuslav Sobotka a je tady naprosto logická koalice. Je prostě na nich, aby byli schopni prokázat, že to, co tvrdili, nebyly pouze předvolební kecy. Termínem 'předvolební kecy' prosím cituji pana Babiše. Pan Mládek (poslanec ČSSD, pozn. red.) nám na setkání Asociace malých a středních podnikatelů říkal, že když se ptali na ty či ony programové priority programu ANO, pan Babiš říkal: 'To neberte vážně, to byly předvolební kecy.'

Kalouskův úspěch: Celostátní sněm TOP 09

Takže jde o to, aby dokázali, že to nebyly jenom kecy, ale že to přetaví v realitu. To si musí přát i ten, kdo se na sestavování vlády nepodílí," uvedl Kalousek. A dodal, že v současné chvíli si vzhledem k tomu, jak se jednotlivé strany chovají, nedovede představit, že by se jeho strana zapojila do hry.

Nechápe ministry ODS, že chodili poklonkovat Nagyové

Koaliční vláda pod vedením Petra Nečase (ODS) skončila neslavně. Hlavní roli v tom hrála kauza expremiérovy přítelkyně, dnes manželky, Jany Nagyové. Kalousek má prý v souvislosti s tím smíšené pocity, z nichž akcentuje dva.

"Je mi strašně líto Petra Nečase, protože si myslím, že si tenhle konec nezasloužil. On udělal pro Českou republiku nemálo," říká exministr financí. "Na druhou stranu kroutím hlavou nad ODS. Oni přece museli vědět, jaká je faktická situace. Že se Petr Nečas dostal do situace, kdy nezvládl svůj mimomanželský vztah, že rozhoduje někdo, kdo rozhodovat nemá," dodává Kalousek.

Poslanec výše uvedená slova stvrzuje. "Je zřejmé, že ministři ODS chodili paní ředitelce pochlebovat místo toho, aby se tomu vzepřeli. To je to, čemu nerozumím. Nerozumím tomu, že akceptovali situaci, kdy jim velí nějaká nikým nevolená úřednice," konstatuje.

Ačkoli Nečas takový stav mnohokrát popřel, podle Kalouska je zřejmé, že například ministři Martin Kuba nebo Jiří Pospíšil chodili běžně skládat účty právě Nagyové, nikoli premiérovi.

Lihoslav Kradousek

Na neoblíbenosti celé vlády se ovšem podílely všechny koaliční strany. Sám Kalousek si na internetu vysloužil přezdívku "Lihoslav Kradousek". Poslanec si s tím ale hlavu nedělá, podle něj jsou důležité volby, ne "čtvrtá cenová skupina, která běží v každé internetové diskusi".

"Já jsem obhajoval svůj mandát ve Středočeském kraji a dostal jsem o třicet procent preferenčních hlasů více než ve volbách minulých. Dostal jsem nejvíce preferenčních hlasů v celém Středočeském kraji. To je silná podpora voličů, kteří jsou přesvědčeni, že tu práci dělám dobře. A budu tu práci dělat rád," prohlásil Kalousek v rozhovoru pro Týden.

Dál trvá na tom, že fiskální politika Ministerstva financí za jeho vedení byla správná. A když někdo řekne, že zvýšením DPH byla podvázána spotřeba, evidentně nerozumí číslům. "Úsporné kroky přispěly ke snížení spotřeby deseti procenty. A 90 procent k tomu přispěli šiřitelé blbé nálady, kteří vysvětlovali lidem, co se měli relativně dobře, že se mají strašně špatně," tvrdí politik.

Kalousek nepochybuje o tom, že skutečně existuje spousta těch, kteří žijí od výplaty k výplatě. Na druhou stranu zatímco spotřeba klesá, úspory v bankách rostou. Poslanec prý jen doufá, aby to byl trend zodpovědného myšlení na stáří, kdy si víc a víc lidí uvědomuje, že stát se o ně nepostará až do smrti.

"Určitě tedy nebudu patřit k těm politikům, kteří budou říkat: 'Proboha, hned teď všechno utraťte, protože potřebujeme vyšší HDP a větší inkaso daní," uzavírá Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…