Kalousek bude přemlouvat Okamuru i Piráty, aby do toho Babišovi se Zemanem hodili vidle

31.10.2017 12:55

Končící předseda TOP 09 na tiskové konferenci ve Sněmovně předestřel plán, jak zastavit šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. Chce pány donutit, aby šli s barvou ven.

Kalousek bude přemlouvat Okamuru i Piráty, aby do toho Babišovi se Zemanem hodili vidle
Foto: Reprofoto ČT
Popisek: Miroslav Kalousek a Andrej Babiš v předvolební debatě ČT

Miroslav Kalousek se ve Sněmovně rozčílil nad tím, co slyšel z úst prezidenta Zemana. Prezident ve vysílání Českého rozhlasu naznačil, že hodlá vítězi voleb Andreji Babišovi poskytnout opravdu hodně prostoru pro politická vyjednávání o příští vládě, a to i za cenu toho, že by třeba nějaký čas úřadovala v naší zemi vláda bez důvěry Poslanecké sněmovny. Kalousek na jedné straně uznal, že čistě formálně vzato Ústava podobný postup umožňuje, ale to ještě neznamená, že je to demokraticky správný postup.

Demokratické strany, které řekly, že nepodpoří vládu hnutí ANO, a to jak vládu většinovou, tak vládu menšinovou, preferovanou právě Zemanem a Babišem, mohou zablokovat ustavení nové Poslanecké sněmovny.

„Neustavit schůzi Poslanecké sněmovny do té doby, dokud nevrátí Andrej Babiš své pověření prezidentu Zemanovi, popřípadě nepřijde s transparentním řešením své většinové vlády. Nebude-li totiž schůze ustavena a nebude zvolen předseda Sněmovny, nemůže Sobotkova vláda podat demisi. Nepodá-li Sobotkova vláda demisi, nemůže být jmenován předseda vlády Babiš a nemůže sestavit svoji menšinovou vládu,“ řekl Kalousek.

Alespoň částečně kladně se ke spolupráci s Andrejem Babišem stavěli komunisté a Tomio Okamura se svým hnutím Svoboda a přímá demokracie. Předseda TOP 09 chce Babiše donutit, aby vyšel s barvou ven a otevřeně přiznal, že za pomoci komunistů a SPD sestaví vládu většinovou. Takový kabinet by měl většinu 115 křesel ve Sněmovně. Okamura však také opakovaně řekl, že menšinovou vládu hnutí ANO nepodpoří. Kalousek je proto připraven jít i za Okamurou.

„Předsednictvo TOP 09 mi proto dalo mandát, abych jednal se všemi frakcemi, s výjimkou ANO a KSČM, kteří tuto vládu připouštějí, abychom se dohodli, že většinou Poslanecké sněmovny, neboť tu většinu máme, abychom nedovolili ustavit jednobarevnou menšinovou vládu Andreje Babiše do té doby, než si pánové Zeman a Babiš dají říct a nenavrhnou jiné řešení. Jak prosté,“ pravil Kalousek.

Sněmovnu by to paralyzovalo a hrozilo by neschválení státního rozpočtu. To je jistě závažné věc, což by si podle Kalouska měli Zeman s Babišem uvědomit a jednat odpovědně a nepřipustit, aby Českou republiku řídila vláda bez důvěry. V krajním případě by tato vláda mohla dokonce vládnout celé čtyři roky. Podle našeho názoru je to zcela neférová silová hra,“ zlobil se Kalousek. „Takovou hru dvou lidí, kteří nemají úctu k demokracii, myslím tím pana prezidenta Zemana a pana Babiše, takovou hru by Sněmovna neměla připustit, apeloval na své kolegy Kalousek.

 Předseda TOP 09 je si také vědom toho, že se tato akce nemusí podařit. Možná, že Piráti či jiné strany schválí nového předsedu Sněmovny v barvách hnutí ANO, ale pak nemohou tvrdit, že s menšinovou vládou Andreje Babiše, možná vládou vládnoucí bez důvěry, nemají nic společného.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…