Kalousek chytil ve Sněmovně slinu: Pane ministře Pelikáne, vy jste kreatura Putinova režimu. Vám už nepodpoříme ani to, že dneska je středa. A když to pokračovalo, neudržel se Jandák a kamsi jej poslal

10.02.2016 18:46

Poslanci dnes odpoledne měli na stolech druhé čtení zákona o trestním řízení soudním, které představil Sněmovně ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Jenže kolem projednávání se zničehonic strhla nevídaná mela. Ne ovšem o obsahu zmiňované normy, ale o samotného ministra Pelikána. Toho totiž předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nazval „nedůvěryhodnou kreaturou zpravodajských služeb Putinova režimu“. To ale pak nevydýchal poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD) a provolával tak cosi o napadení zikou...

Kalousek chytil ve Sněmovně slinu: Pane ministře Pelikáne, vy jste kreatura Putinova režimu. Vám už nepodpoříme ani to, že dneska je středa. A když to pokračovalo, neudržel se Jandák a kamsi jej poslal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Ne vždy se nutně musí v dolní komoře parlamentu projednávat EET, aby nastala mezi poslanci pěkná chumelenice. Klidně na to postačí i norma, kterou ve Sněmovně hájí za vládu z pověření ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), jenž má na svých bedrech ale i kauzu s pěti unesenými Čechy, kteří byli podle spekulací vyměněni za Libanonce Alího Fajáda.

Sotva totiž dozněla řeč ministra a následně i zpravodaje normy, kterou byla v tomto případě předchůdkyně Pelikána Helena Válková (ANO), tak přistoupil za debatní pultík šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. A jal se cupovat Pelikána co se dalo.

„Asi se mnou budete souhlasit, že při souhlasu či nesouhlasu s jakoukoliv rekodifikací hraje svoji roli nejenom věcná materie předloženého zákona, ale i důvěryhodnost jejího předkladatele,“ spustil Kalousek. Prý mu přijde fér říct názor TOP 09, že ministr Pelikán svoji důvěryhodnost a důvěru zcela u opozice ztratil.

„Že ji ztratil svým krokem, kdy propustil pana Fajáda, nebo spíš nevydal pana Fajáda našim spojencům, a zejména svým vystoupením na tiskové konferenci,“ zatnul Kalousek zuby do Pelikána a pokračoval líčením, že kdyby Pelikán na oné tiskové konferenci alespoň řekl, že se rozhodl nevydat Fajáda na základě zákonů České republiky, tak by to snad možná i skousl.

Ale že pan ministr spravedlnosti České republiky, věren své rodinné anamnéze, neváhal nehledět na zájem vlastní země a bezpečnosti jejích občanů, ale přišlo mu výhodné se zalíbit zpravodajským zájmům Kremlu, protože teď fouká ten vítr odjinud a u Pelikánů vždycky dobře věděli, odkud ten vítr fouká... ,“ pronesl dále za pultíkem Kalousek.

A pak přišlo jeho vyvrcholení: „Pane ministře, prostřednictvím pana předsedajícího, my vám po tom, co jste předvedl a jak jste dokázal poškodit svoji zemi a bezpečnost jejích občanů, nevěříme nic. My vám nevěříme ani že dnes je středa. Pro nás jste naprosto nedůvěryhodná kreatura zpravodajských služeb Putinova režimu! My vám nepodpoříme žádný návrh zákona, i kdybyste chtěl uzákonit, že dnes je středa!“

Chalupa: Kde berete tu drzost?

To se však vůbec nelíbilo Bohuslavu Chalupovi z hnutí ANO a tak řekl: „Chtěl bych požádat pana kolegu Kalouska, aby vážil slova. Vy nás tady vyučujete, jak se máme chovat slušně, tady padají slova o kreaturách. Já vůbec nevím, kde berete tu drzost, že takhle pojmenováváte ministra vlády."

Na to však reagoval předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Skoro jste mě dojal vaší výzvou. Zkuste začít doma, ve svém hnutí. Nebyli jsme to my, byl to váš ministr obrany, který musel dělat chytrého v rozhovoru. Byl to váš ministr spravedlnosti, který to komentuje velmi často. My ani jednou. My jsme požádali o jednání na neveřejném jednání Sněmovny,“ poznamenal Stanjura.

„Neslyšel jsem v této chvíli od vás výzvu například na Pražský hrad. To si nedovolíte, co? Neslyšel jste dneska, jak komentoval prezident republiky? ... neslýchané věci!“ zahlaholil nakonec Stanjura.

To však nevydýchal Vítězslav Jandák (ČSSD) a ke svým předřečníkům zahřměl z plných plic. „Já tu od rána slyším nadávání a mám dojem, že už TOPku napadlo snad ziko, protože tohle není možné, co se tu děje! Já jsem pro diskusi, to je základ demokracie! Ale kam docházíme? Jenom k sprostotě, nadávkám a trucům. A vzpomeňte si, když jste vládli čtyři roky, jaké to bylo. To jsme byli takhle malinký. Paní Němcová tady vládla z toho piedestalu a zacházela s námi jak s parvedy.  A teď nás budete kritizovat? Jen nadávat umíte. Kolega Ženíšek se zbláznil, žaluje prezidenta za velezradu. Jděte do prčic!“

Ani to však nebyl konec debat. Stanjura totiž následně poznamenal, že si kolega Jandák asi plete hlasování. „Tak těžko se reaguje na slova pana kolegy Jandáka, když tady není. On je asi zvyklý, když řekne svoji skeč, takže hned jde a pouští prostor těm ostatním,“ utrousil Stanjura, neboť dostal hlášku, že si Jandák celý rozrušen šel zakouřit mimo jednací sál.

„Kolega Jandák tady není, a vzhledem k tomu, že se známe více než 25 let, tak prosím kolegy, abyste mu jako lékaři doporučili přece jenom se tak nerozčilovat. Naposledy takhle křičel dnešní ministr zahraničí ve věci amerického radaru v Brdech,“ dodal na závěr té mely předseda poslanců TOP 09/STAN František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Zatímco kauza s Libanoncem Ali Fajádem je už dostatečně mediálně známá, dnes se naopak rozjelo další štvavé kolo proti prezidentovi Miloši Zemanovi. Ten totiž dnes na setkání s občany potvrdil, že Česko zaplatilo výkupné za unesené Češky v Pákistánu. Následně jeho slova označili za neomluvitelná, nešťastná nebo nebezpečná vládní i opoziční politici. Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek si dokonce myslí, že by Zeman měl odstoupit. Pokud tak neučiní, chce na Zemana podat ústavní žalobu pro velezradu, na kterou už začíná sbírat podpisy.

„Prezident rozjíždí další kolo reality show, kde hrají hlavní roli informace, které mají zůstat tajné. Podle mého názoru naprosto záměrně ohrožuje bezpečnost ČR,“ řekl novinářům Ženíšek. A na to pak reagoval tak emotivně ve Sněmovně Jandák z ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…