Kalousek dnes skončí v čele TOP 09, nahradí ho zřejmě Pospíšil

26.11.2017 6:15

V TOP 09 dneškem skončí slovy Miroslava Kalouska éra otců zakladatelů. Po dvou letech od chvíle, kdy nahradil v nejvyšší stranické pozici nyní čestného předsedu Karla Schwarzenberga, ho v čele strany na pražském sněmu zřejmě vystřídá europoslanec Jiří Pospíšil. Je jediným kandidátem s nominacemi z krajů. I když se na sněmu může ještě nějaký kandidát do ranní volby objevit, v sobotu se tak nestalo.

Kalousek dnes skončí v čele TOP 09, nahradí ho zřejmě Pospíšil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

O pět křesel místopředsedů se utká deset uchazečů, o funkci prvního místopředsedy přitom vedle poslankyně Markéty Pekarové Adamové bude usilovat předseda karlovarské krajské organizace TOP 09 Lukáš Otys.

Kalousek se rozhodl o funkci znovu neusilovat po volební prohře koncem října. Koho ve volbě podpoří, nechtěl přiblížit. "Nezaložil jsem firmu, založil jsem demokratickou stranu, ve které probíhají demokratické procesy. Ať bude zvolen kdokoli, může počítat s mojí pomocí," řekl. Kandiduje podle něj deset úctyhodných jmen. Před měsícem uvedl, že u Pospíšila vidí problém v jeho minulosti v ODS, podle kuloárů chtěl, aby nejvyšší stranickou funkci přebrala Pekarová Adamová, která ale plánuje rodinu a cítí se pouze na funkci prvního místopředsedy.

Kalousek nyní předsedá sedmičlennému poslaneckému klubu TOP 09, což mu dává přednostní právo vystupovat na plénu Sněmovny. "Z vysoké politiky neodcházím. Končí pro mne nějaká výrazná životní etapa, kdy otcové zakladatelé založili stranu. Já jsem devět let poctivě v pozicích místopředsedy a předsedy dbal o každodenní demokratický provoz. Není tajemstvím, že v té funkci prvního místopředsedy jsem o ten každodenní provoz pečoval zejména já. Je to pro mne ukončení etapy, kdy mne ta práce nesmírně bavila a měl jsem ji velmi rád," řekl novinářům s tím, že není sentimentální.

Volbou dnes v pražském Hotelu Don Giovanni projde i širší vedení strany. Celkem 181 delegátů bude skládat postupně předsednictvo a výkonný výbor od 9:00 do 15:30.

Mezi uchazeči o místopředsednický post jsou vedle Pekarové Adamové, Otyse a dosluhujícího prvního místopředsedy Marka Ženíška například také senátor Tomáš Czernin či předseda jihomoravské organizace Jan Vitula. Znovu už kandidovat nechtějí končící místopředsedové Leoš Heger, Jitka Chalánková a Helena Langšádlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…