Kalousek dramaticky k vládě: Jste jak neplatiči. Víte, co je horší než igelitka plná peněz?

18.02.2014 13:54

Sobotkova vláda prý bude permanentně v korupčním prostředí. Před hlasováním o důvěře to ve sněmovně řekl exministr financí Miroslav Kalousek. Kabinet se podle něho chystá vědomě porušit směrnice Evropské komise a chová se tak jako notorický neplatič alimentů.

Kalousek dramaticky k vládě: Jste jak neplatiči. Víte, co je horší než igelitka plná peněz?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek ve sněmovně

Anketa

Kdybyste byli poslanci, dali byste důvěru vládě Bohuslava Sobotky?

64%
32%
hlasovalo: 9237 lidí

„Dovolte, abych vládě popřál úspěch v budování mezinárodní prestiže České republiky,“ konstatoval v úvodu Miroslav Kalousek.

Exministr financí dokonce uvedl, že by TOP 09 mohla při hlasování o důvěře vládě hlasovat „pro návrh“. Kabinet by ovšem musel splnit řadu velkých ALE. „Pokud by to byla vláda rozpočtově odpovědná a byla to vláda, která systémově bojuje proti korupci, a byla to vláda práv a úcty k zákonům, pak bychom jí mohli vyslovit důvěru,“ řekl Kalousek.

„Vláda ale vznikla na tom, že podpořila ignorování jednoho zákona. Můžeme na něj mít různý názor, ale pravděpodobně bychom se napříč sněmovnou měli shodnout na tom, že dokud zákony platí, musí být dodržovány každým bez výjimky. V případě lustračního zákona asi platí, že někteří vyvolení ho dodržovat nemusí,“ vyčetl Kalousek vládě v rozpravě.

Vláda chce vědomě porušit směrnice EU

V programové části koaliční smlouvy se můžeme dočíst o zavedení třetí sazby DPH, kam budou zařazeny i dětské plenky. „Chci upozornit na to, že šestá směrnice Evropské komise jasně říká, které položky mohou a které nesmí být v které sazbě. Když jsem se v soukromém rozhovoru ptal pana ministra zahraničí, jak to chtějí udělat, řekl, že to prostě dají do snížené sazby a pokud se mezitím nepodaří sjednat výjimku a hrozily by sankce, tak to zase vrátí zpátky,“ sdělil první místopředseda TOP 09.

„Takto se chovají notoričtí neplatiči alimentů, což je trestný čin. Když je vůči nim vedeno stíhání, neplatič projeví účinnou lítost, alimenty doplatí a stíhání je zastaveno. Takže vláda bude zákon ignorovat a když bude hrozit sankce, tak to zase vrátí zpátky. Vláda by měla jít příkladem místo toho, aby se takto zákonům vysmívala,“ řekl důrazně Miroslav Kalousek.

Víte, co je horší než igelitka s penězi?

Koaliční poslanci podle něho sami vědí, že jejich plány jsou nedůvěryhodné, a přesto žádají o důvěru.

A pokud jde o korupci, na té prý není nejhorší ten kufřík či igelitka s penězi. „Jedovatým plodem korupce je rozhodnutí, které někdo, vybaven veřejnou pravomocí, činí pro zájem soukromý, nikoli veřejný. To nesmí být připuštěno ani jako riziko. Dovolím si tvrdit, že rozsah zájmů skupiny Agrofert a ministra financí je takový, že ministr bude prakticky neustále ve střetu zájmů a vláda bude kvůli tomu v trvalém korupčním prostředí,“ obvinil vládu.

„Vláda neúcty k zákonům, vláda rozpočtové nezodpovědnosti nemůže získat naši důvěru,“ uzavřel své vystoupení Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…