Kalousek hned ráno obveselil diváky ČT: Ať je Babiš třeba ministr zahraničí. Sobotka a dítě...

26.05.2015 9:42

Nejsledovanější politickou událostí týdne bude odpolední jednání Poslanecké sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě Bohuslava Sobotky. Jedním z hlavních iniciátorů opozičního návrhu měl podle svědectví ze sněmovny být šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, který také hned po sedmé hodině ráno dorazil do ranního vysílání České televize.

Kalousek hned ráno obveselil diváky ČT: Ať je Babiš třeba ministr zahraničí. Sobotka a dítě...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Komu byste nejraději dali pomyslnou červenou kartu a poslali ho pryč z politiky?

hlasovalo: 21672 lidí

„Jsme političtí realisté, takže samozřejmě nepředpokládáme, že se najde 101 hlasů pro vyslovení nedůvěry vládě,“ přiznal Kalousek. Podle něj by sněmovní hlasování ani nebylo nutné, kdyby v této zemi existovala svobodná média, která by dokázala na problematické momenty současné vlády upozornit.

Na to se jej moderátor dotázal, zda i Česká televize je podle něj nesvobodné médium. Kalousek připustil, že ČT je svobodná a dělají prý v Poslanecké sněmovně vše proto, aby taková i zůstala. „Protože jste si určitě všimli, že si někteří přejí, aby ani Česká televize tak nefungovala,“ vysvětlil.

„Řeknu vám větu, která je prokazatelná a doložitelná fakty: Ministr financí hlasoval v rozporu s odborným stanoviskem svého úřadu podle svých obchodních zájmů, a potom o tom odborném stanovisku veřejně lhal na tiskové konferenci,“ pokračoval Kalousek, podle kterého by u jakéhokoliv dřívějšího ministra takové skutečnosti musely vést k odstoupení.

Moderátor však trval na své otázce, ze které mu Kalousek od počátku utíkal – co přinese odpolední hlasování České republice. „Přinese to, že pokud to nedělají média, tak aspoň v Poslanecké sněmovně zazní, jaké obrovské konflikty zájmů realizuje, skutečně realizuje, ve prospěch svých firem pan ministr financí. A že to je tak vážné, že by to žádná vláda neměla krýt a neměla by se tvářit, že za to nemůže,“ vysvětlil Kalousek.

Spor se podle něj už nyní nevede mezi pravicí a levicí, jako to bývalo, ale o hranicích standardní demokracie. „Pokud to panu ministrovi dnes projde, tak ty hranice posouváme někam dál, kam nechceme,“ varoval Kalousek.

Moderátor si rýpl do Kalouskovy poznámky, že je politický realista, a zeptal se, zda jako realista nesleduje záměr získání politických bodů pro TOP 09. „Ne, je to příležitost upozornit veřejnost, že je to skutečně vážné,“ odmítl Kalousek. Pak se vrátil k Babišovu střetu zájmů a poznamenal, že argumentace ministra financí, že žádný osobní prospěch ze schválených zákonů nemá, je směšná. „Ta rovnice, když se nezamlžuje, je jasná,“ trvá na svém.

Devět miliard korun, které půjdou jako schválená podpora biopaliv, podle něj bude „podporou produkce Agrofertu“, a díky tomu firma Andreje Babiše bude moci prodávat biopaliva, která by za normálních tržních podmínek nikdy neprodala.

Sobotka vždycky jen pokrčí rameny...

Moderátor jej opět rázně vrátil zpět k tématu dotazem: „Vede podle vás populismus k totalitě?“ Kalousek připustil, že ne vždy. „Pokud ale populismus podporuje oligarchistický režim, který má sklon k autokracii, a díky populismu získává voličské hlasy, tak populismus podporuje nástup totalit. Koneckonců, všichni diktátoři minulosti byli v určité fázi velcí populisté,“ myslí si.

Redaktor mu však následně namítl, že za populisty označoval i poslance hnutí Úsvit, se kterými se nyní spojuje. Kalousek namítl, že s Úsvitem nevytváří žádnou koalici, ani by to nechtěl, a Úsvit by prý nejspíš nechtěl vytvářet koalici s ním. „Zjevný konflikt zájmů a obohacování ministra financí na úkor veřejných prostředků ale vidíme všichni, i když jsou naše programy rozdílné,“ vysvětlil. Moderátor nadále rýpal, zda by jednal o spolupráci třeba i s komunisty, a Kalousek připustil, že kdyby neměl padesát podpisů, potřebných k hlasování o nedůvěře vládě, nejspíš by za komunisty s podpisovým archem zašel.

„Chcete předčasné volby?“ pokračoval ostře moderátor. Kalousek místo toho začal mluvit o tom, že koalice možná sama není tak úplně jednotná. Později ovšem dovysvětlil, že to myslel jen jako žert. K předčasným volbám prý důvod nevidí.

„Věřím, že koaliční partneři se pana Babiše přestanou bát a zastaví jeho praktiky,“ uvedl další cíl dnešního hlasování. „Pan premiér vždycky jen pokrčí rameny a řekne, že nechce vylít s vaničkou i dítě. My máme za to, že když mluví o dítěti, mluví o sobě,“ dodal k sebevědomí koaličních partnerů hnutí ANO.

Moderátor pokračoval dotazem, jak by se to mohlo povést. „On by pan ministr Babiš nemusel odejít z vlády. Ono by bohatě stačilo, kdyby třeba jen změnil portfolilo,“ řekl k tomu Kalousek, podle kterého by třeba na ministerstvu zahraničí mohl být Andrej Babiš přijatelný. Pak si však vzpomněl, že ani tam by nemohl plnohodnotně působit, když nemá lustrační osvědčení. „Ale kdyby ho pan premiér přesunul na nějakou jinou pozici, kde ty konflikty zájmů nejsou od rána do večera, tak by ten problém zdaleka nebyl takový,“ dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…