Kalousek ho měl rád. Jan Fischer ho vyhodil

16.08.2013 12:20

Server Lidovky.cz informuje o tom, že na Ministerstvu financí končí Kalouskův nepostradatelný poradce Radek Šnábl. Kalousek jej v minulosti označil za „dobrmana“. Důvodem k jeho odchodu je podle ministra Jana Fischera jeho arogantní chování k podřízeným a také nespolupráce s novým vedením ministerstva. Šnábl působí jako ministerský poradce pro otázky mezinárodních arbitráží.

Kalousek ho měl rád. Jan Fischer ho vyhodil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí ČR

Ministr Jan Fischer si prý Šnábla pozval na dnešní dopoledne, aby mu předal výpověď jeho poradenské smlouvy. Podle informací serveru Aktuálně.cz se Šnábl na schůzku nedostavil. "Výpověď mu proto bude doručena poštou," řekl mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek.

"Od mého nástupu do úřadu mě někteří lidé upozorňovali na zvláštní způsoby chování pana Šnábla. Nechtěl jsem tomu věřit do momentu, než jsem s ním začal pracovat. Bohužel se ukazuje, že způsoby jeho práce ohrožují důstojnost ministerstva. Pověřil jsem interní audit kontrolou fungování celého oddělení," uvedl ministr pro deník Aktuálně.cz, když byl tázán na důvody ukončení spolupráce. "Pan Šnábl také není schopen písemně doložit své vysokoškolské vzdělání. A odmítá spolupracovat s ministrem Fischerem, všechno si řídí sám, po svém," popsal vztah Šnábla a jeho současného šéfa jeden z ministerských úředníků.

Prohlášení ministerstva financí ZDE

Mimo již uvedenou skutečnost vytýká vedení ministerstva Radku Šnáblovi především vysoké náklady na externí právní služby. Nicméně Aktuálně.cz píše, že najímání drahých právníků není samo o sobě překvapivé - případy, které má Šnábl řešit, podávají zahraniční investoři a jde o nároky v řádech miliard, často i desetimiliard korun. Je prý tedy logické, že je ministerstvo svěřuje mezinárodním drahým kancelářím, jež se mohou pochlubit zkušenostmi i úspěchy v mezinárodních arbitrážních sporech. Šnáblovi je nyní vytýkaná nedostatečná transparentnost při zadávání zakázek.

Po odsouzení za podvod se stal poradcem

Server Aktuálně.cz se také vrací do minulosti a popisuje Šnáblovo působení na ministerstvu. Ten byl do roku 2009 šéfem mezinárodně-právního odboru Ministerstva financí. O funkci přišel poté, co byl pravomocně odsouzen za podvod (dostal dvouletou podmínku). Ministr Kalousek jej tehdy sice odvolal z funkce, nechal mu však dosavadní agendu a jen ho přeřadil do pozice poradce. Vysvětlil to právě tím, že je Šnábl jako expert na arbitráže nenahraditelný. "Nepotřebuji bezúhonné mopslíky, ale pořádného dobrmana," prohlásil tehdy Kalousek na Šnáblovu obranu.

Exministr Kalousek si prý Šnábla cenil za to, že vůči žalobcům proti České republice vyznával tvrdší, neústupný postoj. Díky tomu podle něj Česká republika několik důležitých kauz vyhrála, případně se podařilo žalobce od stížností předem odradit.

Vedení Šnáblova odboru má převzít podle informací Aktuálně.cz nedávno jmenovaná náměstkyně Eva Anderová - donedávna nižší úřednice ministerstva, jež nahradila Kalouskova náměstka Tomáše Zítka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…