Kalousek je drzej jak opice! Prosadil zločin. A další hrůzy, které se udály, když sněmovna schválila eurodohodu s Ukrajinou

18.09.2015 2:15

Asociační dohoda mezi Evropskou unií a Ukrajinou je schválena. Ale že to českým poslancům trvalo. Nejen několik měsíců průtahů, ale také několikahodinová debata a hádky poslanců. To vše souhlasu s ratifikací předcházelo. Samotný podpis je nyní na prezidentovi Miloši Zemanovi.

Kalousek je drzej jak opice! Prosadil zločin. A další hrůzy, které se udály, když sněmovna schválila eurodohodu s Ukrajinou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

V průběhu pléna se největší hádka odehrála asi mezi poslancem Kalouskem (TOP 09) a Foldynou (ČSSD). 

"Nevím, jestli se to říká prostřednictvím předsedajícího, ale já to řeknu nahlas. Pan Kalousek je drzej jak opice. Vy tady někoho nařknete z agentských mánií, vy tady máte tu drzost tady mluvit tímto způsobem, vy kterej jste tady mazaně protáhl 150 miliard církevních restitucí, což byl zákonnej zločin, vy si máte takovou drzost tady takhle mluvit," rozohnil se sociální demokrat Jaroslav Foldyna v reakci na slova Miroslava Kalouska (TOP 09). "Co si to vůbec dovolujete?" zeptal se za potlesku části poslanců.

Foldyna tak reagoval na Kalouskova slova vůči komunistům. Exministr financí totiž předtím komunisty osočil z toho, že asociační dohodu nechtějí jen proto, že ji nechce Putin. Ti pak jeho slova odmítli a začla vřava.

"Vážím si toho, soudruzi, že zdůrazňujete, že opravdu nejste ničí agenti a že píšete ty hlášenky. Myslím si, že byste si za to zasloužili nějaká krycí jména. A zasloužili byste si, abyste si je sami vybrali. Kdyby se vám líbilo třeba Bureš, tak upozorňuij, že to už je obsazené," řekl Kalousek za smíchu v sále. A právě tato slova vyvolala Foldynovu reakci.

Foldyna se v průběhu večera rovněž snažil prosadit usnesení, v němž stálo, že Ukrajina se začne přibližovat k EU až potom, co prosadí dalekosáhlé ekonomické a politické reformy. Návrh také poukazoval na nutnost "omezení vlivu zkorumpovaných oligarchů s jejich soukromými armádami" a utlumení projevů extrémního nacionalismu. Usnesení nakonec neprošlo, neboť pro něj hlasovala pouze ČSSD a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Pro ratifikaci asociační dohody bylo 107 ze 138 přítomných poslanců, proti bylo 29 komunistů. Dohoda byla schválena krátce před půlnocí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…