Kalousek je můj kamarád... Máme vyjádření Petra Gazdíka k ošklivé věci, kterou o něm uvedl Miroslav Kalousek kvůli Babišovi

01.06.2015 11:21

Poměrně ostře se pustil do svého kolegy, zastupujícího předsedy spolupracujícího hnutí Starostové a nezávislí, Petra Gazdíka šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Na sociální síti Facebook totiž okomentoval výroky, které Gazdík pronesl pro dnešní vydání časopisu Týden.

Kalousek je můj kamarád... Máme vyjádření Petra Gazdíka k ošklivé věci, kterou o něm uvedl Miroslav Kalousek kvůli Babišovi
Foto: Jakub Sobek
Popisek: Miroslav Kalousek u obrazu Kunda z Lán s jeho autorem Karlem Švugerem

Kalouskovi vadila tato Gazdíkova slova: „Nepřipadám si jako bijec vládní koalice. S Andrejem Babišem pravidelně diskutujeme v kuloárech. Bavíme se třeba o rozpočtovém určení daní. Diskuse s ním je věcná.“

Na to Kalousek reagoval: „Bývaly časy, kdy můj kolega a kamarád chápal věcnou diskusi jinak než jako Jakešovské bláboly. Jeho politický talent, flexibilitu a žaludek však musím ocenit.....,“ napsal Kalousek na svůj facebookový profil.

Gazdík se v rozhovoru pro Týden nevyjadřoval na Babišovu adresu nijak ostře. A ohledně hlasování o nedůvěře vládě uvedl též, že si nemyslí, že bylo zrovna dobré, co dělali někteří jeho kolegové. Tedy že téma převáděli někam úplně jinam.

Gazdík také uvedl, že jej jako místopředsedu sněmovny netěší, kam se v posledních týdnech situace pohnula. Vinu za to dává i Babišovi i Kalouskovi a dalším, kteří podle něj debatu vyostřují příliš. „Já sám bych chtěl vedení sněmovny navrhnout, abychom zvážili možnost, jakým způsobem zvýšit kulturu projevů. Osočování se z čehokoli a vulgární urážky do sněmovny nepatří,“ dodal Petr Gazdík.

Gazdíkova umírněnost ve vyjadřování k Babišovi, která ostře kontrastuje s tím, jak nekompromisně ohledně ministra financí vystupuje Kalousek, je také možná příčinou spekulací, podle nichž se blíží konec spolupráce STAN a TOP 09.

Gazdík: Výroky kamarádů nekomentuji

To ale pro ParlamentníListy.cz vyloučil sám Gazdík. A vyjádřil se i k tomu, co uvedl na Facebooku o jeho osobě Miroslav Kalousek.

„Já k tomu řeknu jenom jedno jediné a to, že nebudu žádným způsobem komentovat výroky svých kamarádů a politických partnerů. Já většinou své kamarády na Faceboku totiž nekomentuji,“ řekl k vyjádření Kalouska pro ParlamentníListy.cz Gazdík  a naznačil, že jeho „politický kamarád“ ovšem na jednu věc zapomněl, když jeho vyjádření z Týdne na Facebooku opisoval. Konkrétní však být k tomu nechtěl.

Jak si ale ParlamentníListy.cz odvodily, zřejmě jde o ten Gazdíkův výrok, který následoval po slovech, že s Andrejem Babišem pravidelně Starostové diskutují v kuloárech.

„S Andrejem Babišem pravidelně diskutujeme v kuloárech, jsem schopen se s ním pohádat o hodně věcech,“ zněla totiž celá věta od Gazdíka z časopisu Týden.

Gazdík ale pro ParlamentníListy.cz navíc odvětil i na dotaz, jak je to s budoucí spoluprací Starostů s TOP 09. „Spolupráce s TOP 09 na parlamentní úrovni je bezproblémová a oběma stranám podle mne mnohé dala. Starostové se ale nyní soustřeďují hlavně na krajské volby. S kým budeme spolupracovat na celostátní úrovni, tak to vůbec neřešíme, nyní nás zajímá úspěch v krajských volbách, v jednotlivých krajích a úplně vše podřizujeme tomuto,“ uvedl na to Gazdík s dovětkem, že ostatně podobně hovořil i v rozhovoru pro Týden.

Když budou mít Starostové deset hejtmanů...

„Neumím odpovědět na otázky typu, s kým půjdete v příštích parlamentních volbách. Já to nevím, nevím, zda uspějeme v krajských volbách; a když to s nadsázkou přeženu, když budou mít Starostové deset hejtmanů, tak asi nebudou potřebovat žádného partnera do celostátních voleb,“ odvětil dále Gazdík na stejné téma.

Co se týče krajských voleb, a možné spolupráce Starostů s jinými politickými stranami a subjekty, v tom už byl Gazdík sdílnější.

„Naši prioritou v krajských volbách je být konfederační stranou a sdružit různá regionální hnutí – to jsme ale dělali už při minulých volbách. Druhou naší prioritou je odstranit rudooranžové koalice z českých hejtmanství,“ zmínil k tomu Gazdík.

Na přímý dotaz, zda je na krajské úrovni podle něj možná spolupráce s hnutím ANO, pak řekl: „My nevylučujeme spolupráci s kýmkoliv, kdo se bude podílet na odstranění rudooranžových koalic, vylučujeme jen spolupráci s komunisty a s extremistickými stranami. U krajských voleb jde ale o konkrétní program v konkrétních krajích a krajské volby proto nejsou úplně o ideologii. I když to sociální demokraté kdysi slibovali, tak kraj totiž neovlivňuje třeba výši daní, nebo výši důchodů,“ dodal k tomu Gazdík.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…