Kalousek je škůdce demokracie. Válka, terorismus a mnohem více. Drsná rozlučka Miloše Zemana s drsným krajem na severu

09.12.2015 16:25

Prezident Miloš Zeman dnes odpoledne ve čtyři hodiny ukončil návštěvu Ústeckého kraje. Na závěrečné tiskové konferenci možná překvapivě poděkoval novinářům za objektivitu a rýpl si do TOP 09 a především do jejího šéfa Miroslava Kalouska. „Je to škůdce demokracie,“ řekl doslova prezident. Došlo i na teroristický útok hrozící Česku a na vztahy Evropské unie s Tureckem. Zemi půlměsíce by Zeman zřejmě nepotěšil.

Kalousek je škůdce demokracie. Válka, terorismus a mnohem více. Drsná rozlučka Miloše Zemana s drsným krajem na severu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Lánech při rozhovoru pro bulvár

Prezident poukázal na to, že Ústecký kraj je krajem s velkým nerostným bohatstvím. „Uvítal jsem prolomení limitů na dole Bílina. Jsem si vědom, že prolomení limitů na dole ČSA brání oprávněné obavy obyvatel Horního Jiřetína, kteří se budou muset rozhodnout, zda přistoupí na nabídky těžařů a postaví si nové domy, či nikoli,“ poznamenal prezident.

Poděkoval také za setkání s občany. Znovu se podle něj ukázalo, že občané mají zájem diskutovat s prezidentem a on je připraven diskutovat s nimi. V této souvislosti si rýpl do TOP 09. „Podle některých médií se zdálo, že se TOP 09 pokoušela v Lounech uspořádat protestní demonstraci, ale pokud vůbec byla, tak jsem si jí nevšiml,“ poznamenal prezident. Připomněl také, že se TOP 09 sice pasuje do role obránce české parlamentní demokracie, ale tu zde nikdo nezpochybňuje. Je to jen TOP 09, která svými obstrukcemi blokuje sněmovnu. „TOP 09 a konkrétně pan Kalousek jsou těmi největšími škůdci parlamentní demokracie,“ udeřila hlava státu na nástupce Karla Schwarzenberga.

Stojí za pozornost, že prezident Zeman na závěrečné tiskové konferenci poděkoval novinářům. „Chtěl bych poprvé v historii poděkovat českým médiím za jejich objektivitu, a to alespoň v jedné konkrétní kauze,“ začal prezident. Narážel tím na dotaz jednoho ze středoškolských studentů, zda Česku hrozí teroristický útok. Jak je jeho zvykem, začal prý odpovídat v žertu, že by byl spíše šéfem tajných služeb, a ne prezidentem, kdyby to věděl s absolutní jistotou.

„Pak jsem odpověděl vážně, že teroristický útok nelze vyloučit v žádné zemi, tedy ani v České republice. S určitým překvapením jsem se setkal s kritikou politiků, kteří mě obviňovali, že šířím poplašné zprávy,“ poznamenal. Politici podle prezidenta trpí leckdy obsesí komentovat vše, co řekne. Možná by raději měli poslouchat generála Šedivého, který upozornil, že teroristický útok hrozí a musíme být na tuto možnost připraveni.

Následně se věnoval také turecko-evropským vztahům. Připomněl, že ještě před několika málo lety hovořila německá kancléřka Angela Merkelová o tom, že EU s Tureckem uzavře strategické partnerství. „Což je jen zdvořilostní fráze, která odmítá žadatelům plné členství,“ doplnil prezident. Když si uvědomíme, kolik obyvatel má Turecko, uprchlíky může zvládnout. Jsou jich sice dva miliony, ale Turecko je lidnatá země, která navíc uznává stejnou víru jako většina běženců, takže ti by se do tamní společnosti začlenili mnohem lépe. Evropě podle Zemana rozhodně nepomůže, když bude Turecku platit za to, aby udrželo uprchlíky na svém území. To kdysi nezachránilo ani Římskou říši.

Nakonec si prezident posteskl nad krajskou metropolí Ústím nad Labem. „Některé části Ústí nad Labem vypadají, jako by tam právě skončila druhá světová válka. Přál bych proto nové primátorce i dalším radním, aby s tímto stavem pohnuli,“ zaznělo z úst hlavy státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …