Kalousek jednal se Sobotkou a Babišem. Nedohodli se

17.07.2014 14:11

Premiér Bohuslav Sobotka ve čtvrtek zahájil jednání s opozicí o podpoře fiskálního paktu Evropské unie. Na Úřad vlády si pozval místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten s sebou přinesl seznam podmínek, za kterých jeho strana zvedne ruku. Jeho návrh ale bude nejspíše vládní koalicí smeten ze stolu. Již dříve totiž Kalouskovy nápady kritizoval premiér Bohuslav Sobotka i ministr financí Andrej Babiš.

Kalousek jednal se Sobotkou a Babišem. Nedohodli se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Vláda potřebuje k přijetí fiskálního paktu Evropské unie ústavní většinu. A tou nedisponuje. Je tak nucena jednat s opozicí. Kolečko vyjednávání začalo u TOP 09. Premiér si postupně vyslechne všechny zástupce opozičních stran.

Na čtvrtečním jednání byl přítomen kromě Bohuslava Sobotky i lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Původně se měl zúčastnit i ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO, jehož nakonec zastoupili jeho experti. Babiš radši zůstal ve sněmovně, kde se projednávaly daňové zákony.

Podmínky, za nichž TOP 09 podpoří svými hlasy fiskální pakt, Kalousek deklaroval již dříve. Zopakoval je i po čtvrteční schůzce ve Strakově akademii. „Navrhujeme poměrně měkké tempo snižování strukturálního deficitu, který vláda v příštím roce zvyšuje na 1,8 procenta. Představovali bychom si jeho snižování tempem o 0,5 procenta ročně,“ prohlásil. V roce 2018 by při tomto tempu strukturální deficit činil 0,3 procenta, čímž by údajně Česko vyhovělo podmínkám fiskálního paktu. Ten totiž požaduje, aby strukturální schodek státního rozpočtu nepřesáhl 0,5 procenta HDP.

„Jsme připraveni se zavázat, že v případě, že vláda bude snižovat strukturální deficit tímto tempem, tak v těch letech, kdy bude postupovat podle této trajektorie snižování deficitu, jsme připraveni podpořit vládě i návrhy zákonů o státním rozpočtu," dále uvedl.

Kalouskův návrh budou nyní podle serveru iDnes.cz zkoumat experti Ministerstva financí. Dohoda s TOP 09 ale prý moc pravděpodobná není. Vyplývá to z dřívějších vyjádření premiéra i ministra financí.

„Návrh pana Kalouska je na první pohled velmi líbivý, na druhou stranu v něm chybí, kde vezmeme peníze na takto rychlou konsolidaci veřejných rozpočtů. My bychom si na sebe ušili bič rychlé fiskální konsolidace, aniž bychom měli nástroje k tomu, aby takové tempo rozpočtové konsolidace země vůbec vydržela,“ řekl už dříve v rozhovoru pro iDnes.cz premiér Sobotka.

Odmítavý postoj zastává i ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. „Pan Kalousek se nám vysmívá. On říká, že je vstřícný, ale ví dobře, že to není reálné. Pokud bychom měli akceptovat podmínky strukturálního deficitu v rámci fiskálního paktu, tak bychom museli jít na deficit někde v řádu šedesáti miliard. Museli bychom všem státním zaměstnancům dát poloviční výplatu," komentoval nedávno Kalouskův návrh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…