Kalousek ke Karviné: Babiš je nejen zloděj, ale i zbabělec

06.07.2020 15:00

Slovinsko a několik dalších zemí vyřadilo Česko ze seznamu koronavirově bezpečných destinací. Může za to lokální ohnisko nemoci covid-19 v Moravskoslezském kraji. Opozice upozorňuje, že vláda měla jednat důrazněji a včas přijmout patřičná opatření. Andrej Babiš se brání, že vláda je v tom nevinně. Ačkoli je předseda vlády nejsilnější politickou figurou v zemi, Babiš přehazuje odpovědnost za situaci na Karvinsku na jiné. Miroslav Kalousek za to na premiérovi nenechá nit suchou.

Kalousek ke Karviné: Babiš je nejen zloděj, ale i zbabělec
Foto: Repro ČT24
Popisek: Předseda poslaneckého klubu TOP09, Miroslav Kalousek

Premiér Andrej Babiš opakovaně dával Česko za vzor celému světu a tvrdil, že patříme mezi premianty v boji s koronavirem. V posledních dnech se však zdá, že premianty nejsme. Na Karvinsku plane ohnisko koronaviru a prozatím se ho nedaří zadusit.

Anketa

Vadí vám, že vláda plánuje schodek rozpočtu 500 miliard?

69%
31%
hlasovalo: 11578 lidí

Kvůli tomu už některé evropské země vyřadili Česko ze seznamu koronavirově bezpečných destinací. Děje se tak i navzdory tomu, že čeští epidemiologové prohlásili, že je situace v Moravskoslezském kraji pod kontrolou.

Opozice včetně komunistů, kteří drží vládu Andreje Babiše při životě, tvrdí, že měl kabinet jednat podstatně rychleji, v OKD zasáhnout, protože jde o státní firmu, a v maximální možné míře zabránit šíření koronaviru v hornických dolech. Europoslankyně Kateřina Konečná v Otázkách Václava Moravce poznamenala, že vinu za situaci na Karvinsku jednoznačně nese vláda, protože informace o růstu počtu nakažených měl kabinet už od konce května. A nejednal.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Celou vinu za tu situaci tam nenesou horníci, jak se snaží někteří říkat. Vinu nese krajská hygienická stanice, lokální politici a potažmo celá vláda. Na Karvinsku nefunguje chytrá karanténa. Já jsem vůbec nezpochybňovala, že chcete tu ekonomiku opět otevřít, ale neměli jste plán B, kdyby se objevilo lokální ohnisko. Já to tam nevidím. Jediné, co jsem slyšela, byla snaha hledat viníky mezi horníky. Už od 23. května jste věděli, že na dole Darkov je problém, a vy jste neudělali vůbec nic,“ tepala  Konečná vládu.

Babiš se však v nedělním prohlášení „čau lidi“ této odpovědnosti zřekl.

„Já bych ještě jednou zopakoval. Všechny rozhodnutí ohledně viru dělali epidemiologové, dělali hygienici, nedělala to vláda. Vláda to schvalovala. Takže pokud teď někdo říká, že jsme měli zasahovat v OKD, tak pokud někdo měl, tak to byli hygienici, “ uvedl Babiš.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek za to na Babišovi nenechal nit suchou.

„Andrej Babiš není jenom zloděj a tunelář naší budoucnosti. Je to také podlý a zbabělý alibista, který nikdy nepřizná vlastní odpovědnost a chybu a bude všechno svádět na jiné. Těžko říct, která z těch vlastností je odpudivější...,“ udeřil Kalousek na předsedu vlády.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…