Kalousek, kníže a „náckové“. Vždycky prý lidem říkal navrdo pravdu a teď v tom pokračoval

15.03.2021 19:34

Miroslav Kalousek, který nedávno po více než dvaceti letech skončil v Poslanecké sněmovně, varuje, že případný úspěch uskupení SPOLU a Pirátů a STAN ve volbách ještě nebude znamenat šťastnou budoucnost. „Bude před nimi stát těžký úkol navrátit zemi demokratické zásady a vyvést ji z té krize. To uklízení bude strašně bolet,“ má jasno Kalousek, který zavzpomínal na svoji politickou kariéru v podcastu senátora Václava Lásky.

Kalousek, kníže a „náckové“. Vždycky prý lidem říkal navrdo pravdu a teď v tom pokračoval
Foto: Repro ČT24
Popisek: Exposlanec Miroslav Kalousek (TOP09)

Anketa

Byl Emil Hácha kolaborant?

35%
65%
hlasovalo: 6707 lidí

Kalousek v podcastu senátora Lásky bilancoval svoji politickou kariéru a začal s tím, že vždy byl konzervativním politikem. „Za posledních deset let pojmosloví kolem liberalismu a konzervatismu prošlo velikou změnou. Když jsem spoluzakládal hnutí TOP 09, tak jsem si vystačil s tím, že to bude pravicové hnutí.

Tehdy ale Karel Schwarzenberg nesouhlasil s tím, že v západní politice je pravicová strana vnímána jako nacionalistická a lepší bude označit stranu jako konzervativní,“ vzpomíná Kalousek a dodává, že dnes si na konzervativce „hraje každý nácek“.

Láska se poté chronologicky vracel ke Kalouskově politické kariéře a jak si ho sám pamatuje. „Samozřejmě většinu času jsem to sledoval jako občanský aktivista, v politice jsem až od roku 2014. No, poprvé jsem vás zaregistroval jako politika v roce 1999, kdy byla taková ta doba utahování opasků. Já byl tehdy policista a pamatuji si, že se nějak snižovaly platy právě policistům, zatímco politikům ne, což jste s tím svým stoickým úsměvem tehdy prosazoval,“ vyčinil zpětně Láska Kalouskovi, že jeho politika vždy byla ve stylu „co na srdci, to na jazyku“.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

„Já jsem skutečně vždycky říkal ty věci tak, jak jsem je cítil, protože kdybych je balil narůžovo, tak by mně to lidi nemohli věřit. Podle mě totiž, aby byl politik důvěryhodný, musí natvrdo říkat pravdu a ti lidé si to buďto přeberou, nebo ne. Mohli se mnou pak nesouhlasit, ale byl jsem věrohodný,“ řekl Kalousek, že by se jako politik neměnil.

Vyčítá si ale období ekonomické krize kolem roku 2009, kdy podle svých slov měl být trpělivější a lidem potřebná ekonomická opatření lépe vysvětlovat. „Já jsem věřil, že to, co jsem si myslel, bylo každému jasné a každý chápal smysl těch kroků, ale nebylo to tak. To jsem odbyl a mrzí mě to,“ vrátil se Kalousek do doby, kdy byl ministrem financí.

Láska se ale v rozhovoru vrátil ještě dále do roku 2006, kdy po volbách nastala ve Sněmovně patová situace. „Vy jste jako předseda KDU-ČSL tehdy obdržel nabídku od Jiřího Paroubka z ČSSD, zda byste se nechtěli podílet na menšinové vládě, která by se ale musela opírat o podporu komunistů. A tehdy jste k překvapení všech tuto možnost připustil, ačkoliv jste kvůli tomu vypadal dost ztrápeně,“ vmetl Láska Kalouskovi.

„Já už jsem to vysvětloval snad tisíckrát, ale klidně to řeknu znovu. Nenabídl to Paroubek mně, ale já jemu, a to v okamžiku, kdy se finalizovala dohoda mezi ODS a ČSSD, která tehdy mohla být další opoziční smlouvou. No a já jsem musel mezi ty dveře, které se již zavíraly, strčit nohu. To, že bych podepsal koaliční smlouvu, která by se opírala o komunisty, to si neumím představit a nestalo se to,“ reagoval Kalousek, který si prý tehdy myslel, že je to jeho poslední krok v politice. Místo toho se ale stal ministrem financí ve středopravé vládě Mirka Topolánka, což podle něj byl důsledek jeho předchozích činů. „Ale chápu, že to tehdy nebyla pro voliče úplně srozumitelná věc,“ dodal.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Kalousek jako ministr financí podle svých slov věřil, že je to jeho poslední politické období. „Já měl tehdy tisíc výhrad k vlastní vládě Mirka Topolánka a stejně tak k vlastní straně, zejména k tehdejšímu předsedovi lidovců Jiřímu Čunkovi. Já jsem si říkal, že to tam poctivě doministruju a s politikou skončím. Můj názor ale změnil Karel Schwarzenberg, vedle kterého jsem seděl ve Sněmovně a který byl také nespokojený ve své straně,“ vyprávěl Kalousek, jak se rodila TOP 09.

„No a tak jsme se shodli, že lepší než trpět ve svých stranách bude založit si vlastní. Jako ministři jsme na to ale neměli čas, než přišel krok Jiřího Paroubka, který shodil vládu uprostřed mandátu a najednou tady byla úřednická vláda Jana Fischera. A my jako opoziční poslanci jsme měli více času připravit hnutí TOP 09,“ řekl Kalousek a s vtipem dodal, že kromě něj a Schwarzenberga považuje za zakladatele hnutí i Paroubka, který je zbavil časově náročných ministerských povinností.

Kalousek také vzpomněl na přesvědčení některých politiků, že je ožrala. „Já jsem nikdy nebyl abstinent, to přiznávám. Alkohol totiž u vrcholového politika stejně jako u vrcholového manažera dokáže trochu mírnit ten vysoký stres a napětí. A s tím ožralou, to byla taková nešťastná záležitost, kdy byla celá naše ulice potřetí vytopena záplavami, a tak jsme všichni zničení a vystresovaní sáhli po flašce. No a v tom mi zavolala TV Nova a já blbec jsem to vzal a udělal ten památný rozhovor,“ zavzpomínal Kalousek na zdroj svých alkoholových pomluv.

Velkým tématem byl také pád Nečasovy vlády kvůli kauze Nagyová v roce 2013, kde byl Kalousek znovu ministrem financí. „To, co se dělo, by znamenalo pád vlády v každé civilizované zemi. Ty poměry, které vyšly najevo, byly nepřípustné. Já jsem o tom nevěděl a nikdy jsem se nesmířil s tou obrovskou komedií, která kolem toho byla vytvořená, že na vládě byl rozsáhlý organizovaný zločin a nakradly se stamiliony a podobné nesmysly,“ řekl Kalousek, že neviní tehdejšího šéfa Ústavu pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu za pád vlády, ale za to nesmyslné jitření společnosti, které tehdy způsobili.

V roce 2013 se Kalousek také neoficiálně stal hlavním kritikem současného premiéra Andreje Babiše. „Já se o to neprosil, jenže tehdy jsem byl skoro jediný, kdo varoval, že to může být velký průšvih. A to nejen u nás v politice, ale i mezinárodně, to je jako pustit tygra do masny, to byla jasná zkáza evropských rozpočtů,“ řekl Kalousek, že se to stalo přirozeně. „To, co se dneska říká běžně, tak tehdy to neříkal skoro nikdo, ani politici, ani média, všichni mu tehdy dávali šanci a viděli v něm skoro nějakého spasitele české politiky,“ dodal.

Kalousek poté z minulosti přešel do budoucnosti k říjnovým volbám do Poslanecké sněmovny. V nich by si pochopitelně přál úspěch své strany TOP 09 v rámci uskupení SPOLU. „Já doufám, že ta pětice demokratických stran získá těch potřebných 101 hlasů a hned druhý den po volbách veřejně vystoupí  s prohlášením, že se za každou cenu dohodnou na sestavení vlády. Tak se jedině vytvoří tlak na prezidenta Zemana, aby nenechal sestavovat menšinovou vládu Andreje Babiše nebo si nesestavil svoji úřednickou vládu. Ty strany se musejí jasně spojit, aby si je ti dva žraloci nerozebrali,“ apeluje Kalousek a dodává, že zmíněná pětice stran je ke spolupráci jednoduše odsouzena.

„Hlavně ale lidé nesmějí mít nepřiměřená očekávání, aby se nestalo, že pokud dopadnou volby podle našich představ, tak si lidé budou myslet, že hned druhý den se nemocní uzdraví, květiny vykvetou a ptáci začnou zpívat. Ono to bude naopak, protože před nimi bude stát těžký úkol navrátit zemi demokratické zásady a vyvést ji z té krize. To uklízení bude strašně bolet,“ varuje Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …