Kalousek má prý problém: Gazdíkovi Starostové utíkají od TOP 09. Ke komu? No právě...

07.02.2014 7:12

Starostové a nezávislí se podle informací Lidových novin odvrací od svého partnera - TOP 09. Hnutí STAN v čele s Petrem Gazdíkem chce v pražských komunálních volbách spolupracovat s hnutím ANO Andreje Babiše a jeho oznámeným primátorským kandidátem Janem Kaslem. To dle informací deníku zneklidnilo 1. místopředsedu strany Miroslava Kalouska, který už učinil jistá opatření.

Kalousek má prý problém: Gazdíkovi Starostové utíkají od TOP 09. Ke komu? No právě...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Anketa

Vadí vám ruské zákony postihující propagaci homosexuality?

9%
91%
hlasovalo: 16077 lidí

Starostové a nezávislí se rozhodli vystoupit ze stínu prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska a v Praze postavit vlastního kandidáta. „Pro svůj projekt hledáme spojence, rádi bychom sestavili širší hnutí, v jehož čele má stát bývalý pražský primátor Jan Kasl," potvrdil odluku od TOP 09 Petr Gazdík.

Topkař Vávra Starosty odehnal

Starostové se tak zřejmě v Praze spojí s hnutím ANO podnikatele a ministra financí Andreje Babiše, které právě Kasla získalo jako lídra kandidátky. Gazdík nevyloučil, že podobná situace nastane i v dalších velkých městech. Také podle předsedy pražské TOP 09 Jiřího Vávry je výhodnější sestavit pro volby na magistrát dvě samostatné kandidátky. Potvrdil to první místopředseda STAN Stanislav Polčák.

„Naše krajská předsedkyně Jana Plamínková se setkala s reprezentanty pražské TOP 09 a naší organizaci bylo doporučeno, abychom kandidovali samostatně. Nebyla vyslovena žádná nabídka na společnou kandidátku s TOP 09, byť jsme o ni stáli. To nás dost překvapilo a musím říct, že nemile," řekl LN Polčák.

Pro TOP 09 to znamená podle deníku hned dvojí ránu. Strana nejen přijde o u veřejnosti oblíbeného spojence, ale může přijít i o poslední silovou pozici. Není divu, že toto rozhodnutí Starostů a nezávislých dle informací LN popudilo prvního místopředsedu TOPky Miroslava Kalouska. Ten proto údajně sáhl na pravomoce pražské TOP 09, když rozhodl,  že výběr lídra bude v rukou vedení strany a ne její organizace v hlavním městě.

Kalousek udělal tvrdé opatření

Podle listu existuje dokonce usnesení, které pravomoc vybrat si lídra pražské buňce odnímá. Více se na toto téma šéf poslaneckého klubu bavit nechce. „O Praze se s vámi bavit nebudu, nezlobte se," řekl Kalousek. Toho odchod Starostů mrzí prý o to víc, že se chtějí spojit s největším nepřítelem topky, s Babišovým ANO.

Polčák v rozhovoru pro LN vyjasnil, proč si vybrali Jana Kasla. „Do značné míry je pro nás partner TOP 09. Dlouhodobě se ale bavíme o tom, aby se sdružilo více proudů, mohu hovořit o zelených, nezávislých iniciativách... S těmito lidmi se bavíme už rok a půl a na tato jednání docházel Jan Kasl. Máme podobné programové myšlení, on je symbolem kompetentnosti," uvedl politik.

Za zcela chybné rozhodnutí TOP 09 považuje Polčák neschopnost strany Kasla v minulých volbách a volbách do Senátu navrhnout a afiliovat. Zároveň se místopředseda Starostů nedomnívá, že by Kasl byl výlučně kandidátem hnutí ANO. „Platí původní projekt, aby se sdružily osobnosti. Tam je prostor pro všechny, nejen pro ANO," podotknul.

S hnutím ANO Polčák osobně jednat nehodlá, to je prý záležitostí pražské organizace. „Po odmítnutí ze strany TOP 09 je na nich, jakou variantu zvolí. Preferuji variantu, která bude představovat výzvu pro Prahu," uzavřel pro Lidové noviny Stanislav Polčák.

reklama

autor: adr

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…