Kalousek může za všechno za posledních 20 let, zaznělo v ČT

21.09.2016 22:06

Ve středu večer před kamerami České televize stanuli politici z Královéhradeckého kraje, aby probrali, co občany v regionu trápí. Není bez zajímavosti, že se spolu hádali především lídři ANO a ČSSD, ačkoli jejich strany tvoří na celostátní úrovni vládní koalici. Kvůli zdravotnictví spustil kanonádu někdejší policejní prezident Martin Červíček za ODS. Před kamerami ČT také zaznělo, že Miroslav Kalousek (TOP 09) může za všechno posledních 20 let.

Kalousek může za všechno za posledních 20 let, zaznělo v ČT
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

U debatních stolečků proti sobě stanuli Klára Dostálová z hnutí ANO, sociální demokrat Jiří Štěpán, komunista Otakar Ruml, za TOP 09 přišel exministr zdravotnictví Leoš Heger, občanské demokraty reprezentoval někdejší policejní prezident Martin Červíček, za koalici Strany zelených, Změny a Pirátů přišel Martin Hanousek, za Starosty a nezávislé a Východočechy promluvila Martina Berdychová.
Ta byla zvolena v roce 2012 za hnutí Východočeši do krajského zastupitelstva a v roce 2013 byla zvolena do sněmovny za hnutí ANO. V krajských volbách však stojí proti Babišovu hnutí. Své místo ve studiu měl i lidovec Vladimír Derner, lídr kandidátky Koalice pro Královéhradecký kraj. Sluší se připomenout, že poslední čtyři roky v kraji vládli společně sociální demokraté a komunisté.

Šťouchance do ministrů za Babišovo hnutí ANO

V úvodu hosté řešili zásadní dopravní problém v kraji – dostavbu dálnice D11, která dodnes není hotová. Dostavbu této tepny si kladou za cíl takřka všechny strany. Kritický byl v této věci snad jen Hanousek, který dnešní variantu dostavby dálnice považuje za příliš drahou a nevýhodnou. Proto proti ní protestují i ekologická hnutí. I on je prý pro dostavbu dálnice, jen ne v aktuální podobě. Z úst lídra kandidátky Zelených, Pirátů a Změny také zaznělo, že je chyba, když kraje nemají peníze na opravu silnic z daní a místo toho se to lepí z peněz EU, což není systémové řešení. „Další cestou je podíl mýta na opravy krajských silnic, i to je možnost,“ konstatoval Hanousek.

Následně se do sebe zostra pustili sociální demokrat Štěpán a poslankyně za ANO, Východočeška Berdychová. Dáma konstatovala, že není dobré spoléhat se tolik na peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury, Štěpán si do Berdychové rýpl, že by bylo dobré, aby ministr dopravy zvolený za hnutí ANO krajům konečně pomohl. „Je potřeba součinnost, aby ministr začal konečně pracovat ve prospěch krajů,“ uvedl Štěpán.

Ve studiu také zaznělo, že by bylo dobré rozšířit mýto na silnice nižších tříd, resp. na silnice 1. a 2. třídy. Červíček s tím souhlasí, jen varoval, že už dnes kamiony objíždějí. V tu chvíli se znovu ozval Hanousek. Ani on nešetřil ministry dopravy za hnutí ANO. „Jsem velice zklamán z toho, že ministři za ANO nedokázali udělat výběrové řízení na výběr mýta a byla prodloužena smlouva s Kapschem,“ posteskl si.

Hádky o dopravu a zdravotnictví v kraji. Červíček spustil kanonádu

K hádce došlo mezi politiky kvůli platům řidičů autobusů v kraji. Komunista Ruml trval na tom, že by platy nejen řidičů měly být mnohem vyšší, jenže v protikladu k tomuto názoru ve studiu také zaznělo, že kraje nemohou určovat platy soukromých linkových dopravců. Další velký spor se týkal zdravotnictví. Ruml upozornil, že z kraje odcházejí lékaři, ale jeho stranický kolega, poslanec Zdeněk Ondráček, dokázal několik nových lékařů pro kraj získat. Zdravotnický holding by se podle Rumla měl více zodpovídat politikům kraje.

Následně si vzal slovo Červíček z ODS a spustil kanonádu. „Osm let jsme tady přihlíželi a tvářili se, jako že se nic neděje. A dnes to tu vidíme. Nefunguje tady Zdravotnický holding, který sdružuje krajské nemocnice. Podle mého nás čeká systémová změna toho holdingu. Myslím si, že by měla být nastavena větší zodpovědnost politiků za to, jak ten holding hospodaří,“ udeřil Červíček ve studiu. Volal také po tom, aby kraj měl nějakou představu, jak bude krajské zdravotnictví vypadat za pět let.

Tématu se chopil i exministr zdravotnictví Heger a prozradil, že v České republice máme lékařů více než v jiných státech. „My máme nadprůměrný počet lékařů oproti ostatní Evropě. Německo má sice o něco víc, ale třeba severské země jich mají podstatně méně, a to ukazuje jedno. Tamní personál umí pracovat podstatně efektivněji,“ přisadil si k tématu exministr zdravotnictví.

Stranou pozornosti politiků nezůstala ani nemocnice v Náchodě. Již dlouho se mluví o přestavbě této nemocnice, ale finální verze projektu stále nespatřila světlo světa. Na počátku roku jeden z tendrů zrušilo krajské vedení, protože k projektové dokumentaci přišlo tisíc doplňkových dotazů. Klára Dostálová se po vzoru svého stranického šéfa Andreje Babiše vymezila proti Miroslavu Kalouskovi, šéfovi TOP 09. Ještě jako ministr financí prý do rekonstrukce nemocnice v Náchodě hodil Kalousek vidle. Touto poznámkou dáma rozesmála Leoše Hegera. Miroslav Kalousek může úplně za všechno v téhle zemi a pravděpodobně ještě deset let dalších,“ usmíval se exministr zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…