Kalousek na sněmu ujistil Gazdíka: Obce se slučovat nebudou

31.05.2013 12:02

První místopředseda partnerské strany hnutí Starostů a nezávislých TOP 09 Miroslav Kalousek v živém vstupu z celorepublikového hnutí STAN pro Českou televizi uvedl, že se cíle jeho strany shodují s prioritami hnutí a obě uskupení hodlají pokračovat v další spolupráci.

Kalousek na sněmu ujistil Gazdíka: Obce se slučovat nebudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Hlavní téma hnutí STAN, tedy rozpočtové určení daní (RUD), začíná pomalu ustupovat do pozadí. Prioritním tématem se postupně stává odpor proti slučování obcí. Ačkoli ministr pro životní prostředí za ODS Tomáš Chalupa popřel, že by ke slučování menších obcí do větších celků byla politická vůle, ministr Kalousek připouští, že čas od času se podobná tendence v politice objeví.

Tlak na seskupování obcí do větších celků podle ministra financí probíhá právě prostřednictvím přerozdělování financí, kdy větší obce či města dostanou větší podíl ze státní kasy.

Rozumný ministr to prosazovat nebude

Ačkoli by slučování obcí bylo v některých případech pro stát ekonomicky výhodné, Kalousek je přesvědčen, že s ohledem na negativa, která s sebou slučování přináší, jako je například ztráta patriotismu a vazby na zastupitele, žádný rozumný ministr financí nebude slučování prosazovat.

Ve stejném smyslu se vyjádřil i předseda neparlamentní strany KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Také podle něj není nutné obce slučovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…