Kalousek neuspěl, mám radost. Babiš je vítěz. A tento muž je nebezpečný... Hodinová kanonáda Miloše Zemana

09.10.2016 12:27

V Masarykově pracovně v zámku v Lánech se sešel moderátor serveru Blesk.cz David Vaníček s prezidentem Milošem Zemanem při pravidelném rozhovoru „S prezidentem v Lánech“. Samozřejmě že úvodním tématem byly výsledky voleb.

Kalousek neuspěl, mám radost. Babiš je vítěz. A tento muž je nebezpečný... Hodinová kanonáda Miloše Zemana
Foto: ReproFoto: Blesk.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro Blesk TV.

Co prezidenta Miloše Zemana napadlo, když viděl výsledky včerejších krajských a senátních voleb? „Stará židovská anekdota, kde umírající rabín na posteli říká: Synu, prozradím ti nejdůležitější tajemství života. Všechno je jinak. Nu a samozřejmě, pokud někdo z nás řekne, že jsme tyto výsledky očekávali, nebude mluvit pravdu. Pro nás všechny to zřejmě bylo překvapení. Pravidelně jsem od sociologa Jana Herzmanna dostával studie, které předpokládaly nerozhodný výsledek či vítězství sociální demokracie,“ řekl Zeman s tím, že jak je vidět, průzkumy jsou k ničemu.

Podle Zemana zcela rozohodně platí heslo „Sláva vítězům, čest poraženým“. „Chtěl bych poblahopřát Andreji Babišovi a hnutí ANO k výsledku, který ani on sám nečekal. Myslím, že si to zaslouží, i za práci, kterou odvádí jako ministr financí,“ dodal Zeman. Varoval však před koaličními jednáními.

„Při koaličních vyjednáváních se velmi často spojí druhý a třetí proti prvnímu. To sice pokládám za nesportovní, ale bývá to. Počet hejtmanů je tedy stále ve hvězdách. Vítězství, počet hlasů, počet mandátů, to je již jasné,“ sdělil. 


Miloš Zeman při rozhovoru s moderátorem Blesku Davidem Vaníčkem. (ReproFoto: Blesk.cz)

K sociální demokracii byl podle svých slov soucitný. „Nechci tančit na hrobě sociální demokracie a kritizovat. Připomínám, že jsem této straně věnoval osm let politického života, a nikdo není rád, přichází-li práce tak trochu nazmar,“ řekl Zeman. Vzpomněl také na svou porážku v krajských volbách v roce 2000. „Nyní je důležité se zamyslet nad důvody té porážky. Netvářit se tak, že se nic nestalo,“ zmínil. Důvod porážky on sám rozhodně nevidí ve špatné práci krajů. „V krajských volbách vždy vyhrává opozice. A nyní vyhrála vládní strana. Ale vlastně opozice, neboť ANO je taková vládní opoziční strana. Hnutí ANO zřejmě působilo na voliče přesvědčivěji než sociální demokracie,“ podotkl Zeman se slovy, že výsledky těchto voleb mohou být předzvěstí výsledků parlamentních voleb. Současnou vládní koalici to však zcela jistě nerozbije. 

„Povede-li ta změna k tomu, že se dále zlepší hospodaření krajů, které ale ani teď nebylo špatné, že se zlepší úroveň sociálních služeb či že se zrychlí oprava silniční sítě, tak to bude změna k lepšímu,“ dodal k volbám. O změnách ve vedení ČSSD nechtěl hovořit. „Nejsem jako nečlen sociální demokracie oprávněný rozhodovat, jak se mají sociální demokraté zachovat,“ dodal.

V rámci volebního tématu se Zeman vyjádřil také k jihomoravskému hejtmanovi Michalu Haškovi (ČSSD), který ve volbách pohořel. Nyní spolu ještě nehovořili. „V noci spím,“ zareagoval. A své řekl i k TOP 09, která rovněž ve volbách ztratila. „Jsem samozřejmě rád, že program předsedy strany Miroslava Kalouska, jenž byl zaměřen proti Andreji Babišovi a mé osobě, nebyl úspěšný,“ sdělil Zeman se slovy, že TOP 09 nepovažuje za pravicovou politickou stranu, ale za marketingový produkt.

Povinná volební účast, téma, které Zeman rovněž rád zmiňuje, přišla napřetřes i v dnešním rozhovoru. „Byla i v době Masarykovy první republiky,“ zareagoval prezident se slovy, že by se nebránil ani finančnímu postihu pro ty, kteří by k volbám bezdůvodně nešli. 

Havel i případná kandidatura

Následovalo téma nedožitých osmdesátých narozenin Václava Havla, kdy se Zeman vyjádřil k zahraniční politice Václava Havla. Ta podle něj nebyla ani mylná, ani špatná. Podle něj ve společnosti převládá mylná interpretace jeho vztahu k Číně a k Rusku, neboť on sám podporuje zejména obchod v těchto dvou zemích.

V den, kdy se slavily Havlovy narozeniny, byl Zeman na výjezdu ve Zlínském kraji. „Vyslal jsem vicekancléře na vinohradský hřbitov, aby mým jménem položil věnec. Víte, já jsem Václava Havla docela dobře znal a myslím si, že ty přepatetizované slavnosti jeho narozenin by jej dílem rozesmály, dílem rozlítily,“ řekl s tím, že zároveň vydal pokyn Hradní stráži k uctění památky exprezidenta minutou ticha.

Své řekl Zeman také k případné kandidatuře na prezidenta. Opětovně nechtěl potvrdit, zda bude kandidovat, či nikoliv. Své cesty po krajích nevidí jako předvolební kampaň. „Někdy se o tom bavím i sám se sebou. Člověk je totiž složen z více osobností, které se mezi sebou hádají. Ve mně jsou dvě bytosti, které se mezi sebou hádají, zda si odpočinout, nebo zda mám kandidovat. A tyto bytosti se budou hádat až do začátku března příštího roku, kdy udělám rozhodnutí,“ zmínil. Důležitá podle něj je především důvěra.

V případě, že bude Zeman kandidovat, mohl by se utkat i s republikánským kandidátem Miroslavem Sládkem, jenž chce rovněž kandidovat. „Nevidím důvod, proč bych se nyní měl zabývat nějakými debatami. Voliči mě mají posuzovat podle mé práce, ne podle nějakých debat,“ sdělil Zeman a popřel, že by kopíroval jeho radikální výroky, například v migrační krizi, jak ho Sládek často obviňuje.

Hlava státu následně zkritizovala opětovně Dělnickou stranu sociální spravedlnosti Tomáše Vandase, která se podle jeho slov spojuje se slovenskými neonacisty kolem Mariana Kotleby. „Je nebezpečím i pro Českou republiku,“ myslí si. 

V rozhovoru se Zeman vyjádřil také ke své dceři Kateřině, která nyní studuje v Londýně. Do Velké Británie podle něj rozhodně neodešla proto, že by se styděla za svého otce, ale kvůli prestiži školského zařízení. „Nevím, že by mě kritizovala, ale pokud by to tak bylo, zamyslel bych se nad tím,“ dodal.

Trump i uprchlíci

Prezident poté hovořil o tom, že kdyby byl americký občan, volil by Donalda Trumpa. „Ale respektuji názor premiéra Bohuslava Sobotky, který preferuje Hillary Clintonovou. Neberu to jako vměšování do politické kampaně,“ řekl.

Řeč však přišla i na zesnulého izraelského prezidenta Šimona Perese. „Setkali jsme se mnohokrát,“ zmínil Zeman, který se neúčastnil Peresova pohřbu kvůli své účasti na kontroverzní konferenci Dialog civilizací na Rhodosu. Pořádal ji jeden z ruských podnikatelů, na nějž jsou uvaleny sankce, Vladimir Jakunin. Zdůvodnil to tak, že měl hlavní projev na této konferenci.

Změny se diváci rozhodně nedočkali v otázce uprchlické krize. „Jsem proti islámským ekonomickým migrantům, které považuji za neslučitelné s naší kulturou. Muslimská kultura je po staletí odlišná,“ sdělil a zmínil opětovně nápad deportace migrantů. „To, že by měli být migranti deportováni na místo, odkud přišli, je sice hezký nápad, ale technicky to není realizovatelné. Maďarský premiér Viktor Orbán navrhoval, aby to místo vzniklo na severu Afriky. Ale kde?“ otázal se Zeman. On sám vnímá jako nejlepší variantu řecké ostrovy. Země by podle něj měla možnost si odčinit své zahraniční dluhy. „Mohla by na těch řeckých ostrovech uprchlíky umístit,“ řekl. „Nehrozilo by nebezpečí, že by se vraceli na pevninu. Technicky je to problém, ale problém, který je řešitelný,“ zmínil například dodávky potravin.

Blíží se rovněž výročí 17. listopadu 1989. Letos na Albertov prezident Zeman podle svých slov nepůjde a bude na něj vzpomínat jako přímý účastník. „Studenti by si rozhodně měli 17. listopad připomenout,“ řekl s tím, že oceňuje, že na Národní třídě bude vzpomínková akce. 

Přišla řeč i na kondolenci rodině gymnastky Věry Čáslavské. „Víte, kondolence můžete psát jak stručné, tak dlouhé. Paní Čáslavská byla velká sportovní osobnost a v posledních letech byla zasažena rodinnou tragédií, za kterou ona sama nemohla. Já naprosto chápu, že ji to do určité míry poznamenalo, a samozřejmě že už jsem se nechtěl k těmto záležitostem vůbec vyjadřovat. Proto jsem se zaměřil jen na její sportovní úspěchy,“ zmínil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…