Kalousek obvinil vládu, že nese odpovědnost za Zemanův projev k sankcím. Premiér kontroval

09.10.2014 20:15

Vláda nese podle TOP 09 plnou zodpovědnost za to, že prezident Miloš Zeman svým nedávným vystoupením na konferenci na řeckém ostrově Rhodos zostudil Českou republiku. Opoziční strana proto bude požadovat, aby premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přijal opatření, která hlavě státu zabrání ve snižování vážnosti Česka na mezinárodní scéně.

Kalousek obvinil vládu, že nese odpovědnost za Zemanův projev k sankcím. Premiér kontroval
Foto: Hans Štembera
Popisek: 3. celostátní sněm TOP 09. Na pořadu byla volba předsednictva. Předsedou zůstal Karel Schwarzenberg a 1. místopředsedou Miroslav Kalousek

TOP 09 požadavek vyslovila dnes v Praze při zakončení volební kampaně před komunálními a senátními volbami. Sobotka sdělil, že sama TOP 09 poškodila Česko skandály spojenými s předchozí vládou.

Co na to Sobotka?

„TOP 09 jako parlamentní demokratická opoziční strana je znepokojena roztříštěnou a de facto neexistující zahraniční politikou ČR,“ přečetl místopředseda strany Miroslav Kalousek z prohlášení. Strana podle něj vychází z ústavního pořádku, že za koncept zahraniční politiky je podle Ústavy odpovědná vláda, nikoli prezident.

„Za skutečnost, že prezident ČR Miloš Zeman svým vystoupením na Rhodu Českou republiku zostudil a snížil její vážnost u jejích spojenců, nese proto plnou odpovědnost vláda v čele s premiérem," uvedl Kalousek. „TOP 09 bude v Poslanecké sněmovně všemi dostupnými parlamentními prostředky požadovat od předsedy vlády, aby svoji ústavní odpovědnost za nepřijatelné chování prezidenta republiky přijal a uvedl do praxe taková opatření, jež prezidentu republiky zabrání snižovat vážnost naší země na mezinárodním fóru," dodal.

Sama TOP 09 ale podle premiéra Sobotky přispěla ke zhoršení postavení Česka na mezinárodní scéně. „TOP 09 byla roky ve vládě, která zkazila, co mohla, a nakonec se zhroutila pod zátěží vlastních skandálů. Poškodili tím významně náš obraz v zahraničí a hospodářské zájmy. Nemají tedy právo někoho okřikovat," uvedl. „Naše zahraniční politika je založena na podpoře evropské integrace, spojenecké solidaritě v NATO a ochraně našich národních zájmů," doplnil.

Zeman se postavil proti sankcím vůči Rusku

Zeman na Rhodu vystoupil koncem září na konferenci Dialog civilizací, kterou organizuje ruský oligarcha Vladimir Jakunin, blízký spolupracovník ruského prezidenta Vladimira Putina. Český prezident ve svém vystoupení na konferenci mimo jiné přirovnal válku na Ukrajině ke chřipce. Vyslovil se také proti sankcím, které EU a další západní státy přijaly proti Rusku.

Zakončení volební kampaně TOP 09 na pražském Hradčanském náměstí se dnes vpodvečer vedle Kalouska zúčastnil třeba šéf strany Karel Schwarzenberg, pražský primátor Tomáš Hudeček nebo senátní kandidát Martin Bursík. Ten v pátek v 11 hodin na Hradě předá dopis pro hlavu státu, v němž mimo jiné píše, že Zeman jako prezident při obhajobě demokracie a svobody vážným způsobem selhává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…