Kalousek odvolal lídra ostravské TOP 09. A zmínil podezření z domácího násilí

03.10.2014 20:15

Ostravská kandidátka TOP 09 má nového lídra. Původní jednička, revizní lékař Martin Piperek byl v těchto dnech volebním zmocněncem odvolán. Novým lídrem se stal moderátor Aleš Juchelka, který byl dosavadní volební dvojkou. Dnes to potvrdil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Piperka podle svých slov odvolal osobně, když se počátkem týdne stal zmocněncem ostravské organizace. Piperek to ale odmítá a tvrdí, že žádné změny nenastaly.

Kalousek odvolal lídra ostravské TOP 09. A zmínil podezření z domácího násilí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

"Jako zmocněnec jsem tento krok udělal. Zmocněncem jsem se stal, protože byla odvolána původní zmocněnkyně. U nás platí přísná pravidla. Nemůžeme voličům nabízet někoho, u koho máme více než vážné podezření, že se dopouští domácího násilí," uvedl Kalousek. Toto obvinění ale Piperek odmítá. O svém odvolání neví. "Je to čistá fabulace. Nic o tom nevím. Kdybych byl odvolán, něco bych o tom věděl," řekl.

V Ostravě vede ČSSD

Jeho odvolání ale potvrdil i předseda moravskoslezské organizace Pavol Lukša. "Regionální výbor rozhodl, že stahuje lídra z osobních důvodů. Novým lídrem je kolega Juchelka," řekl. Dodal, že podle zákona už odvolaný kandidát nemohl být nahrazen, proto bude mít ostravská kandidátka o jednoho kandidáta méně. Protože jsou volební lístky již vytištěné, Piperkovo jméno na nich zůstane. Voliči se ale o dodatečné změně na kandidátce tak jako v obdobných případech z minulosti dozvědí ve volebních místnostech.

Podzimní komunální volby by v Ostravě podle průzkumu pro Českou televizi (ČT) vyhrála ČSSD. Hlasovat by pro sociální demokraty vedené ostravským radním a starostou městské části Poruba Lumírem Palyzou mohlo až 32,5 procenta voličů. Druhé by skončilo hnutí ANO s 25,5 procenta, v jehož čele stojí podnikatel Tomáš Macura. Třetí by byla KSČM, které by voliči mohli odevzdat až 20,5 procenta hlasů, komunisty v krajském městě vede ostravský zastupitel a starosta městské části Michálkovice Martin Juroška. Vyplývá to z průzkumu takzvaného volebního potenciálu, který pro ČT od 29. srpna do 4. září provedla agentura Median.

Město nyní vede koalice ČSSD a ODS

Čtvrté místo by podle tohoto průzkumu obsadila ODS s 12,5 procenta, která by mohla získat stejnou podporu voličů jako Nezávislí. Shodně po 12 procentech by získalo hnutí Ostravak a TOP 09. Za nimi by skončily KDU-ČSL, Jsme Ostrava (koalice Strany zelených a Pirátů), Úsvit přímé demokracie, Ostravské fórum a Dělnická strana sociální spravedlnosti.

V Ostravě byly zaregistrovány kandidátky 18 politických uskupení, tedy stejný počet jako před čtyřmi lety. Komunální volby v roce 2010 tam vyhrála ČSSD, získala 32,12 procenta. Město nyní vede koalice ČSSD a ODS. Někteří představitelé města ale už nejsou členy stran, za něž kandidovali před čtyřmi lety. Ostravský primátor Petr Kajnar, někdejší lídr ČSSD, bude v těchto volbách jedničkou Ostravského fóra. Z ČSSD byl po sporech se spolustraníky vyloučen. Jeho náměstek Dalibor Madej, který byl lídrem ODS a ze strany odešel, je v letošních volbách v čele nové strany Toryové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…