Kalousek, podepře to Kalousek! Anebo ani nebude muset. Babiš úplně „vysmahne“. Nové řešení, které prý zvažuje ČSSD

16.05.2017 7:25

Ministerstvo financí by mohl vést premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). I tato varianta zazněla ze sociální demokracie. Píší o ní Lidové noviny s tím, že kvůli této variantě by padla koalice.

Kalousek, podepře to Kalousek! Anebo ani nebude muset. Babiš úplně „vysmahne“. Nové řešení, které prý zvažuje ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Premiér Bohuslav Sobotka totiž včera odmítl jmenovat současnou náměstkyni ministra financí Alenu Schillerovou do čela resortu, s tím, že není pro ČSSD důvěryhodná. Zamítl i jméno ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). V tuto chvíli tak podle Lidových novin ANO žádný další personální nápad nemá.

„Bylo by ústavně konformní, aby byl vedením Ministerstva financí dočasně pověřen pan premiér,“ uvedl v té souvislosti předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. I s tím by však musel souhlasit prezident Miloš Zeman, ten zatím všechny kroky předsedy ČSSD odmítá. Na ty další si musíme počkat po jeho návratu z Číny. 

V případě, že by se dočasného vládnutí nad resortem financí ujal premiér, znamenalo by to podle Babiše konec koalice. Dovládl by tak menšinový kabinet sociálních demokratů s lidovci. ČSSD ústy Hamáčka totiž odmítla, že by mohlo dojít k přibrání některé z opozičních stran. Sobotka by tak nepotřeboval nové pověření od Zemana, nemusel by ani projít sítem zvaným "vyjádření důvěry sněmovny". 

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Sobotkova vláda dovládla s tolerancí Kalouska a ODS?

95%
hlasovalo: 12987 lidí

Jak uvádí Lidové noviny, neexistuje žádné ústavní pravidlo, které by předsedu vlády oslabené o koaličního partnera nutilo, aby o důvěru dolní komory žádal. „Pokud se premiér nezmění, vláda je plus minus stejná,“ nechal se slyšet ústavní právník Jan Kysela. 

Ústava totiž počítá de facto s tím, že jestliže není dostatek hlasů na důvěru koalice, musí být dost hlasů na nedůvěru opozice. Jenže to až tak neplatí. V tuto chvíli by totiž rozhodla mimo jiné TOP 09 v čele s Miroslavem Kalouskem, která, ač v opozici, nehodlá vládě vyjádřit nedůvěru. Kalousek to řekl v minulých dnech serveru Seznam Zprávy.

„Necháme vaši vládu dovládnout, nevyslovíme nedůvěru. A to z jediného důvodu. Nechceme, aby se rozhodujícím hráčem stal prezident Zeman,“ uvedl.

Původní text ZDE.

Jediná potíž by tak podle Lidových novin mohla nastat s jmenováním ministrů v resortech, které by opustili ministři za ANO. Každého nového ministra totiž musí jmenovat prezident Zeman. Ten má v současné době zatím na stole ještě žádost o odvolání ministra Babiše. A hovoří o tom, že se musí poradit s Ústavním soudem. Tam se však případně chce obrátit i Sobotka... A volby jsou již za pět měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…