Kalousek pohovořil o kandidátce estébáků. A ještě mnohém dalším

17.05.2014 11:09

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny prozradil, proč vylučuje předvolební spolupráci s ANO, i to, že ODS podle něj sbírá síly a rozhodně nevyklízí pole. V některých médiích je podle Kalouska svoboda omezená a konflikt zájmů ministra financí a majitele Agrofertu Andreje Babiše považuje za gigantický.

Kalousek pohovořil o kandidátce estébáků. A ještě mnohém dalším
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Jak je to s důvěryhodností kandidátů TOP 09 do Evropského parlamentu se ptaly LN místopředsedy strany Miroslava Kalouska. Poukázaly na příběh ekonoma Zdeňka Tůmy, který poté, co se TOP 09 dostala na pražském magistrátě do opozice, politiku opustil a vrátil se k profesní kariéře. Nyní vede kandidátku do eurovoleb bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. Kvůli svému přijatému angažmá však prý opouští i vysokou pozici ve firmě Deloitte.

Miroslav Kalousek se nebojí toho, že by jejich kandidát do EP odešel uprostřed volebního období nazpět ke své profesi. „Luděk dlouho a odpovědně rozhodoval, i proto, že jsem s ním to rozhodování proobědval. Takže pokud se rozhodl pro kariéru europoslance, tak absolutně nepochybuji, že jím celou tu dobu bude. Čímž samozřejmě nemohu tvrdit, že se rozhodl být na celý další život politikem,“ říká místopředseda TOP 09 k jedničce na kandidátce.

Kasl povede kandidátku estébáků

V rozhovoru pro sobotní LN exministr financí Miroslav Kalousek opět nešetřil kritikou na hnutí ANO Andreje Babiše. Deník uvádí, že podle některých spolustraníků z TOP 09 by právě ANO mohlo být přirozeným partnerem. Místopředseda TOP 09 ale vyloučil jakoukoli předvolební spolupráci.

„Když se podíváte na složení pražské organizace ANO, tak to ukazuje na smutný příběh Jana Kasla: poté, co byl hvězdou občanských demokratů, a poté evropských demokratů, teď povede do voleb kandidátku estébáků. To není urážka, ale konstatování,“ říká Kalousek s narážkou na některé lidi na kandidátce ANO.

ODS si přejeme silnou

Miroslav Kalousek promluvil i o současném postavení ODS. Podle něj rozhodně nevyklízí pole. „ODS se léčí a sbírá síly. A my jim, ačkoli to jsou naši rivalové, přejeme, aby byli opět akceschopnou stranou, která nemusí spousty sil věnovat sama sobě. A jsou na nejlepší cestě, aby se jim to podařilo,“ míní Kalousek.

Kalousek také připustil, že se obě pravicové strany navzájem potřebují. „V aktuálním zápasu o zachování liberální parlamentní demokracie,“ říká a promluvil i o plánované spolupráci. „Velmi nadějně, dnes snad téměř stoprocentně, se nám podaří uzavřít dohodu o společném postupu v senátních volbách,“ potvrdil místopředseda TOP 09. Strany prý v levicových regionech postaví pouze jednoho kandidáta a ta druhá ze stran jej podpoří. Jejich záměrem je totiž neoslabovat pravici a naopak získat v Senátu co nejvíce křesel.

Svoboda je omezená přinejmenším autocenzurou

Miroslav Kalousek také hovořil o médiích. „Ne všechna média pokládám za svobodná,“ uvedl. Mají na jejich svobodu vliv vlastníci? LN chtěly znát Kalouskův názor. „Svoboda je omezená, když ničím jiným, tak přinejmenším autocenzurou,“ upozorňuje místopředseda TOP 09.

„Jsem přesvědče, že kdyby pan Babiš nekoupil MAFRu, tak se nesmírně silné investigativní oddělené Mladé fronty Dnes věnovalo otázkám Petrimexu, Lovochemie, privatizaci Synthesie a následnému odprodání Explosie zpět,“ říká Kalousek.

Gigantický konflikt zájmů

Bývalý ministr financí také zkritizoval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Podle něj neměl Sobotka připustit, aby se Andrej Babiš, jako majitel gigantu Agrofert, stal ministrem financí. Podle Kalouska jde o ohromný konflikt zájmů a Sobotka jako bývalý ministr financí mu prý měl zabránit.

Signály, že by Andrej Babiš zneužíval svou pozici ve prospěch Agrofertu, ale prý Kalousek nemá. „V žádném případě nemám. Ale ani na ministerstvu nemusí mít tyto signály. V tom je konflikt zájmů absolutně gigantický,“ odpověděl v rozhovoru exministr.

reklama

autor: dkr

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…