Kalousek povede sněmovní klub TOP 09

31.10.2017 16:23

Předsedou klubu TOP 09 ve sněmovně bude končící šéf strany Miroslav Kalousek. Místopředsedy sedmičlenného klubu dnes zvolili Markétu Pekarovou Adamovou a Františka Váchu, napsala ČTK.

Kalousek povede sněmovní klub TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: TOP 09 představila svou Vizi 2030. V tomto roce by ráda například viděla již zavedené euro nebo stejnou životní úroveň jako v sousedním Německu

Volbou Kalouska TOP 09 zajistila, že jako řečník bude mít větší prostor v debatě na plénu sněmovny i po listopadovém sněmu strany, kdy skončí v čele TOP 09. Přednostní právo mají předsedové stran a šéfové klubů.

Klub se dnes také dohodl, že nepodpoří avizovanou menšinovou vládu hnutí ANO, jejíž součástí by měli být nestraničtí odborníci, nebo dokonce zástupci opozičních stran. „Tito experti nebo osobnosti, pokud vstoupí do jednobarevné vlády ANO, budou politiky hnutí ANO, jakkoliv se budou nazývat nestranickými odborníky. Měla by vzniknout vláda s přiznanou většinovou podporou,“ uvedla v prohlášení strany Pekarová Adamová.

Poslanci dnes také potvrdili, že chtějí dohodnout užší spolupráci svého klubu s frakcemi STAN a KDU-ČSL.

TOP 09 ve volbách minulý týden získala jen 5,31 procenta hlasů a má sedm mandátů. Kalousek oznámil, že na volebním sněmu na konci listopadu už nebude funkci obhajovat. Dnes vyzval ostatní strany, aby zabránily vzniku menšinové vlády tím, že zablokují ustavující schůzi sněmovny a nezvolí předsedu dolní komory.

Kalousek v roce 2006 necelý měsíc vedl poslanecký klub lidovců, od listopadu 2013 do prosince 2015 pak stál v čele klubu TOP 09. Tehdy vystřídal ve funkci předsedy strany Karla Schwarzenberga.

Klub TOP 09 je poslední sněmovní frakcí, která si po volbách zvolila vedení. Ostatní kluby tak učinily už minulý týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…