Kalousek přišel do rozhlasu a hned spustil palbu: Slušný člověk se s tímhle nikdy nesmíří! V Evropském parlamentu teď prý visí cedule „Češi, nekrást tady“

12.12.2018 18:13

Do křesla pro hosta Dvaceti minut Radiožurnálu usedl předseda poslaneckého klubu TOP 09. Hned po příchodu do studia tvrdě zúčtoval s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO). Babiš nám podle Kalouska dělá strašlivou ostudu, a to nejen kvůli svému gigantickému střetu zájmů, ale také kvůli tomu, jak se chová k církvím.

Kalousek přišel do rozhlasu a hned spustil palbu: Slušný člověk se s tímhle nikdy nesmíří! V Evropském parlamentu teď prý visí cedule „Češi, nekrást tady“
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

V otázce zdanění finanční části majetkového narovnání státu a církví Kalousek nešetřil ostrými slovy. „Slušný člověk se s tímhle nemůže smířit nikdy, ale je prostě objektivní fakt, že se to stane, protože ANO, KSČM a ČSSD mají k dispozici tolik hlasů, že to projde... Ale to ještě neznamená, že je to správné, mravné a že je to v pořádku,“ vypálil Kalousek.

Ví prý, že premiér spoléhá na to, že celou věc zarazí Ústavní soud. „Vím, že pan předseda ANO Babiš a místopředseda (Jaroslav) Faltýnek navštívili několik církevních hodnostářů a říkali jim ‚nebojte se, on to Ústavní soud stejně shodí, ale mi to musíme teď prosazovat, protože nás podporují komunisté‘,“ prozradil Kalousek.

Na tomto nápadu se mu zdá nemravné, že stát už podruhé během 70 let okrádá církve. Další problém je, že zákon o zdanění církevních restitucí nabourává právní rámec České republiky, protože ve smlouvách mezi státem a církví je řečeno, že majetkové vyrovnání bude zdaněno podle platné úpravy z 1. ledna 2013. „A i když ten zákon později změníte, tak to nezmění ty soukromoprávní smlouvy,“ konstatoval Kalousek.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek si prý také jasně stojí za tím, že majetkové vyrovnání bylo nastaveno správně. „Stojíme si zatím, jsou tam tři odhady renomovaných společností jako Ernst &Yong. A také to byla dohoda státu s církvemi, takže bylo třeba hledat kompromis. A to, co se také málo zmiňuje, je že poprvé od Bílé hory došly ke kompromisu samy české církve a Federace židovských obcí,“ podotkl Kalousek.

„Andrej Babiš je v nekonečně větším konfliktu zájmů než jen kvůli evropským dotacím, ale to se týká českých daňových poplatníků,“ poznamenal Kalousek. Ale pokud jde o střet zájmů v rámci EU, není důležité, co říká Babiš, ale co řekne EU, tedy subjekt, který ty dotace platí.

„Já si vzpomínám, když jsme po roce 1989 mohli poprvé vyjet za hranice a v těch rakouských obchodech visely cedule ‚Češi, tady nekrást‘. Já jsem se strašlivě styděl. A teď tahle cedule visí v Evropském parlamentu,“ nešetřil ostrými slovními náboji Kalousek.    

„To, co dělá předseda vlády, je v rozporu s dobrými mravy a se slušným chováním,“ konstatoval host. Pokud se chce Babiš očistit, měl by udělat to, co mu doporučí EU. Může např. prodat Agrofert nebo se může vzdát postu premiéra.

Kalousek si je vědom toho, že upozorňovat na skandální problémy Andreje Babiše možná nepřináší hlasy, ale i tak považuje za jednoznačně správné na tyto skandální problémy poukazovat.

Kalousek by si prý přál, aby rostla politická síla TOP 09, ale předsedou strany byl před více než rokem zvolen Jiří Pospíšil a on nese odpovědnost za to, jak se straně celkově daří. „Na otázku růstu musí odpovídat předseda strany,“ zdůraznil Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…