Kalousek přišel znovu vypovídat v kauzách kolem Nagyové

23.04.2014 11:24

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dnes přišel podat opětovnou výpověď ke kauzám kolem Jany Nagyové (Nečasové). Politik vypovídal v pražském sídle Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) již loni v červnu. Tehdy novinářům v souvislosti s obviněním trojice exposlanců ODS řekl, že konstrukce žalobců připomíná „spíše třídní nenávist než právní názor".

Kalousek přišel znovu vypovídat v kauzách kolem Nagyové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Místopředseda opoziční TOP 09 dorazil ke služebně Na Perštýně před devátou hodinou, na otázky čekajících novinářů nereagoval. Lze předpokládat, že ze strany vyšetřovatelů bude stejně jako v červnu čelit dotazům na takzvané trafiky pro někdejší poslance Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksu. Při předchozím výslechu vysvětloval policii mimo jiné postupy při obsazování postů ve firmách s majetkovou účastí státu.

Trojice exposlanců původně čelila obvinění ze zneužití pravomoci a z přijetí úplatku v podobě příslibu lukrativních postů ve státních firmách. Její trestní stíhání však s odvoláním na poslaneckou imunitu zrušil Nejvyšší soud. V případu nadále zůstávají obviněni expremiér Petr Nečas (ODS), jeho současná manželka Nagyová a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček.

Exposlanci v novém procesním postavení svědků ke kauze vypovídali na konci března. Tluchoř s Fuksou odmítli poskytnout výpověď, za což každý z nich dostal pořádkovou pokutu 20.000 korun.

Kalousek po svém červnovém výslechu uvedl, že exposlanci jsou trestáni za to, že se rozhodli pracovat. Dodal, že kdyby situace nebyla tak vážná, myslel by si, že je v absurdní komedii.

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS. Občanští demokraté podali kvůli obvinění Nečase ústavní stížnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…