Kalousek prodával vypečené housky. Štětina potom vykládal o ruské ambasádě a kolaboraci

17.05.2014 17:20

REPORTÁŽ Baštou topky v Libereckém kraji je Turnov. V posledních parlamentních volbách zde získala přes dvacet procent hlasů, nejvíce ze všech. I proto sem rádi zajíždějí vrcholní představitelé této strany. V sobotu 17. května dopoledne tu v pekárně Mikula prodával místopředseda TOP 09 a exministr financí Kalouskovy vypečené housky.

Kalousek prodával vypečené housky. Štětina potom vykládal o ruské ambasádě a kolaboraci
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Kalouskovy housky

Velké překvapení čekalo v sobotním dopoledni některé Turnovany. „Šel jsem si koupit pečivo a koukám, že mi je prodává pan Kalousek. Což mě pobavilo. V tom čepečku jsem ho ale poznal až po chvíli,“ svěřil se nakupující Turnovan. Odvážnější – většinou ženy – si dokonce s exministrem domluvili společné foto. „To ale bude za příplatek,“ žertoval Kalousek. I redaktor ParlamentníchListů.cz si u něj zakoupil čtyři vypečené housky. Dostal jich pět za deset korun. Což je cena výborná, protože housky byly nejen vypečené, pletené, makované a voňavé, ale až obří velikosti.

O pár metrů dále v cukrárně se oháněl Luděk Niedermayer, který roznášel kávu a zákusky a snažil se proniknout do tajů výroby pressa. „Jsem ráda, že jste jedničkou topky do evropských voleb zrovna vy, protože rozumíte penězům. A ty jsou vždy až na prvním místě,“ potěšila ho postarší návštěvnice, kterou přítomní fotografové překřtili na pohádkovou babičku. Když uviděla placku s portrétem Karla Schwarzenberga s nápisem Jsem Evropan, radostně si ji připjala na klopu. „Budu ji nosit u nás v baráku a štvát a dráždit tím sousedky,“ konstatovala v narážce na to, že jejich politické preference jsou zcela jiné.

To už se pomalu schylovalo k debatě o Evropě. Miroslav Kalousek na úvod apeloval na přítomné, aby přesvědčovali své okolí k účasti ve volbách, která bývá u těch evropských tradičně nízká. „U parlamentních voleb se přesvědčují hlavně nerozhodnutí voliči. U evropských jde o to, aby naši příznivci šli k volbám,“ uvedl. Nejdisciplinovanější voliče mají podle něj komunisté. Takže čím nižší volební účast, tím více hlasů získá právě KSČM.

Klidně nám nadávejte. Jsme na to zvyklí

„A teď se ptejte a klidně nám i nadávejte, jsme na to zvyklí,“ vyzýval zaplněnou cukrárnu Kalousek. Lidé nenadávali, ale ptali se. „A co mám říci chlapům v hospodě, aby šli k volbám a volili topku? Poraďte mi nějaké jednoduché a úderné heslo,“ otázal se příznivec pěnivého moku. „Řekněte jim, že jde o to, jestli půjdeme s Putinem, nebo s Merkelovou,“ poradil Kalousek.

Mluvilo se samozřejmě o významu Evropské unie. „Češi jsou braní jako euroskeptický národ. Přitom právě malé a střední země mají z členství v EU největší užitek,“ upozornil Luděk Niedermayer. „Ale sleduji, že se náhled Čechů vylepšuje. Souvisí to i s napjatou situací na Ukrajině,“ vypozoroval.

Často se v souvislosti s evropskými volbami vedou diskuze o zavedení eura v České republice. „Není to vůbec téma evropských voleb. Evropský parlament totiž o zavedení eura v jednotlivých zemích nerozhoduje. Jde o záležitost každého státu,“ vysvětlil Kalousek. Debata o euru není podle něj jednoduchá. „Jeho zavedení přinese náklady, ale i výnosy. Vzhledem k tomu, že jsme exportní země, která více vyváží a hlavně do zemí EU, výnosy budou rozhodně vyšší,“ sdělil. Nejdříve se však musíme dle jeho slov více přiblížit nejvyspělejším ekonomikám a také splnit nutné podmínky.

Nesmíme Rusku ustupovat. Rozumí síle

Na přetřes přišla samozřejmě i Ukrajina. „Co se tam stane, vznikne kromě Donbaské lidové republiky ještě nějaká další?“ ptal se Turnovan a zraky všech směřovaly k senátorovi Štětinovi, který se této problematice věnuje. „Krym vždycky rozuměl moci peněz a síle. Putin je pragmaticky myslící člověk vyškolený KGB, který zajde tak daleko, kam mu to dovolíme. Ví, že má své meze,“ uvedl. Štětina je příznivcem demonstrace síly v podobě nějakého vojenského cvičení na ukrajinském území. „Pokud budeme ustupovat, vznikne Oděská lidová republika, Luhanská lidová republika a další, a ty se připojí k Rusku,“ varoval.

„Ve čtvrtek jedu na Ukrajinu jako pozorovatel OBSE při prezidentských volbách. Ale hlavně chci Ukrajince podpořit,“ zmínil Jaromír Štětina. Obává se ale provokací. „Hlavně v den voleb 25. května může dojít k nějaké krvavé provokaci podobné té 20. února na Majdanu, kdy jednotky Alfa během půl hodiny postřílely 25 lidí,“ varoval s tím, že majdanský masakr viděl na vlastní oči.

Ne nějaké paralelní evropské armádě. Chceme být v NATO s Američany

V návaznosti na toto téma zazněla otázka na možné vytvoření společné evropské armády. „Ti, kteří o ní hovoří, chtějí Evropu bez Američanů. My ale Američany v Evropě chceme. Proto jsme pro užší spolupráci armád v rámci NATO, nikoli pro vytvoření nějaké paralelní evropské armády,“ objasnil Kalousek.

Kritice neušel bývalý prezident Václav Klaus. „Co si myslíte o jeho návštěvě ruské ambasády 9. května a jeho názorům na Rusko?“ zněl další dotaz. „Návštěva ruského velvyslanectví v této době, kdy Rusko anektovalo Krym a v podstatě napadlo Ukrajinu, protože jsou v ní jeho vojáci – i když neoznačení – zavání kolaborací,“ pronesl Štětina. A vzpomněl na poslední nepřímou volbu prezidenta, kdy se Václav Klaus ucházel o hlasy poslanců a senátorů. „Když přišel k nám do klubu, zeptal jsem se ho na názor na Rusko. Řekl mi – znám pane senátore vaše postoje. Ale podle mě je Rusko normální demokratickou zemí. Myslím, že Václav Klaus tomu buď opravdu vůbec nerozumí, nebo naopak tomu rozumí velice dobře,“ sdělil Štětina.

Kacanovy – koncert pro Tibet

Po skoro dvouhodinové debatě se chýlil čas k závěru. Luděk Niedermayer dostal od zaměstnanců pekárny a cukrárny velký vypečený dárek. Jaromír Štětina se ještě místních ptal. „Tady někde blízko jsou Kacanovy, tam se koná koncert na podporu Tibetu, kde to je?“ Turnované ho ujistili, že Kacanovy jsou od nich asi čtvrt hodiny jízdy. „Tam se musím večer zastavit,“ sliboval Štětina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…