Kalousek prý nemluví pravdu. Ministryně Jourová v rozhlase vysvětlovala, proč po nás EU chce služební zákon

16.07.2014 18:54

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek přinesl do Poslanecké sněmovny dokument, podle kterého není pravda, že by Česká republika nemohla čerpat evropské dotace, pokud by neměla od 1. ledna 2015 služební zákon. Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová ale tvrdí, že to není pravda.

Kalousek prý nemluví pravdu. Ministryně Jourová v rozhlase vysvětlovala, proč po nás EU chce služební zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně a poslankyně Věra Jourová

„Evropská komise nám dává podmínku. Od 1. ledna 2015 máme mít účinný služební zákon,“ uvedla Věra Jourová ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. „Informace, která dnes zazněla, není pravdivá,“ dodala na adresu dokumentu, který přinesl Miroslav Kalousek.

Ona sama tento dokument zatím neměla k dispozici a ráno prý dorazil ministru Jiřímu Dienstbierovi. Ze všech dokumentů, které Jourová dosud měla k dispozici, prý ale zatím vyplývalo, že podmínka 1. ledna 2015 musí být splněna. „Tímto potvrzuji, že jsem absolvovala osobně několik jednání, kde toto zaznělo,“ potvrdila.

Její jméno se však nyní objevuje spíše ve spojitosti s Bruselem, Jourová je totiž kandidátkou hnutí ANO na eurokomisařku. Definitivní kandidát České republiky ale zatím znám není, což je podle ní chyba. „Měli jsme zahájit jednání dříve,“ řekla v Českém rozhlase. „Teď už jednáme pod tlakem času.“

Premiér Bohuslav Sobotka tak novému šéfovi Evropské komise Jean-Claudu Junckerovi zatím nemohl říct českého kandidáta, diskutoval s ním však na středečním setkání o možném českém portfoliu. Padla tři: průmysl, doprava a regionální rozvoj. Jourová by si prý věřila ve všech, především ale vítá fakt, že ve všech případech jde o významné oblasti. „Dnešek je významný, protože máme potvrzena ta silná portfolia,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…