Kalousek ráno půl hodiny tepal do Babiše. A tady je odpověď z ministerstva

24.02.2015 21:22

TOP 09 dnes mimo jiné uveřejnila tzv. opoziční audit Ministerstva financí, v němž ostře kritizuje ministra financí Andrej Babiše (ANO) a jeho podřízené za prováděné kroky. Miroslav Kalousek, první místopředseda strany a bývalý ministr financí, na tiskové konferenci dlouze a zarputile kritizoval úřad Andreje Babiše, který podle něj dělá věci, jež jsme na ministerstvu ještě neviděli. Reakce Ministerstva financí ČR na sebe nenechala dlouho čekat.

Kalousek ráno půl hodiny tepal do Babiše. A tady je odpověď z ministerstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

TOP 09 na adresu Ministerstva financí Kalouskovými ústy mimo jiné prohlásila, že nehledá úspory tak jako předchozí pravicová vláda. Babišův rezort kontruje, že jen opravuje nejkřiklavější "přehmaty“ z předchozích let, když navyšuje valorizaci důchodů, navýšení platů státních zaměstnanců či navýšení plateb do zdravotnictví za státní pojištěnce.

TOP 09 pracuje s nepravdivými údaji, tvrdí rezort

Rezort v tiskové zprávě zdůrazňuje, že napravuje kroky předchozích vlád a usiluje o lepší výběr daní především v Praze. Došlo i na trestní oznámení proti bývalým pracovníkům rezortu.

Rezort odmítl také kritiku, že by šikanoval střední a drobné podnikatele a přitom se mu nedaří vybírat daně. "Naopak za působení současného vedení ministerstva vyhlásila Finanční správa velmi úspěšnou akci 'Pomoc Praze', která ukázala důsledek dlouhodobě neřešeného problému kapacitního podhodnocení pražských finančních úřadů, díky kterému jsou některé z nich považovány za 'české daňové ráje'. Tato situace se za předchozích vlád stále zhoršovala. Akce 'Pomoc Praze' jasně prokázala, do jakého stavu nechaly předchozí vlády Finanční správu dojít – pouhé tři měsíce práce dobrovolníků z regionálních finančních úřadů přinesly doměrek na dani ve výši téměř 400 milionů korun. Tento výsledek vede k zamyšlení, jaké by mohlo být inkaso daní v České republice, pokud by předchozí vlády nenechaly dojít Finanční správu do takového stavu,“ stojí v tiskové zprávě. Naproti TOP 09 se prý pokoušela rozevřít nůžky mezi povinnými odvody pro zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné.

Nemá také být pravdou, že klesají investice v této zemi, ve skutečnosti mezi lety 2013 a 2015 vzrostly investice o miliardy. V tiskové zprávě se také opakovaně objevuje tvrzení, že TOP 09 ve svém opozičním auditu pracuje s nepravdivými údaji. Podle TOP 09 rostla spotřeba v české ekonomice o šest procent. MF oponuje, že to není pravda. U domácností mělo jít o růst 1,9 procenta a v případě vlády o 3 procenta.

Trestní oznámení na bývalé pracovníky rezortu

V závěru svého opozičního auditu TOP 09 tvrdí, že dochází k personálnímu rozkladu ministerstva. Rezort toto opět ostře odmítá. Nový ministr se prý snaží toliko o to, aby rezort fungoval efektivněji. Dochází také k implementaci ustanovení nového služebního zákona. K propuštění některých zaměstnanců skutečně došlo, ale šlo např. o zaměstnance, na které MF podalo trestní oznámení.

"Jedná se o trestní oznámení v oblasti problematiky mezinárodních arbitráží, zadávání zakázek v oblasti informačních technologií, neoprávněného vynaložení prostředků státu (například nákup zboží, poskytování reklamních a dárkových předmětů vyšších hodnot),“ informuje ministerstvo.

Trestní oznámení bylo směřováno např. na Radka Šnábla, blízkého spolupracovníka Miroslava Kalouska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…