Kalousek s Dolejšem si notovali: Vláda se nemá proč chlubit

03.01.2017 23:05

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Volný (ANO), bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a člen sněmovního rozpočtového výboru Jiří Dolejš (KSČM) svedli před kamerami České televize tvrdou bitvu o rozpočet. Ten pro rok 2016 skončil s rekordním přebytkem takřka 62 miliard korun. Volný nad úspěchem jásal, zatímco Kalousek s Dolejšem se vzácně shodli na tom, že se vláda nemá čím chlubit.

Kalousek s Dolejšem si notovali: Vláda se nemá proč chlubit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Volný nevidí problém v tom, že se Babiš a jeho úředníci „sekli“ při tvorbě rozpočtu na minulý rok sekli v podstatě o 130 miliard. I tak je to obrovský úspěch. Exministr financí Miroslav Kalousek kontroval, že by tato vláda byla úspěšná, kdyby sestavila v podobné situaci vyrovnaný rozpočet. Nemluvě o tom, že v krizových letech vláda Petra Nečase a Miroslava Kalouska investovala víc. „V době růstu jste dokázali proinvestovat 84 miliard, my jsme v krizovém roce 2012 investovali 113 miliard,“ konstatoval předseda TOP 09.  

Komunista Jiří Dolejš si ještě přisadil. „Já nevím, proč tato vláda nastavuje hruď na medaile,“ kroutil hlavou komunista Dolejš. Vládě se podle jeho názoru přihodil růst, ale sama se příliš nevyznamenala. Nešetřil ani Kalouska. Ten prý neřešil stěžejní problémy, když byl ministrem financí. Podle komunisty je namístě zavést významnější daňovou progresi, ale pravice se tomu bohužel brání.  

Volný si ovšem trval na tom, že se České republice daří i kvůli lepšímu výběru daní. „Minimálně deset miliard je zásluhou kontrolního hlášení k DPH,“ poznamenal Volný. Kalousek však okamžitě přešel do protiútoku. „Neexistuje jediný věrohodný důkaz, že kontrolní hlášení k DPH pomohlo... Můžeme říci, že je podnikatelský stav zatížen miliony pracovních hodin, kdy je podnikatelský stav zatížen papírováním namísto toho, aby něco vyráběl,“ prohlásil Kalousek.  

V jedné věci se ovšem pánové Kalousek a Volný shodli. Nebylo by od věci snížit odvody zatěžující zaměstnance v sociální a zdravotní oblasti. Dolejš byl proti. Podle jeho názoru nejsou naše odvody nijak astronomické. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…