Kalousek s Teličkou se rozjeli. Řeky by jejich slova rozhodně nepotěšila

01.07.2015 22:36

Pavel Telička (nestr. za ANO) a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek diskutovali ve středečních Událostech, komentářích České televize o situaci v Řecku, které toho času není schopné splácet své dluhy. Prý si snad ani nezaslouží vstřícné podání ruky od věřitelů. Přesto má smysl s Řeky jednat.

Kalousek s Teličkou se rozjeli. Řeky by jejich slova rozhodně nepotěšila
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek

Zpravodaj ČT Zdeněk Fučík přímo z Athén již tradičně popsal aktuální dění.  Hned v úvodu prozradil, že počínání vládní strany Syriza už nerozumí ani nemalá část jejich voličů. Prý to připomíná až komedii. Mnozí lidé řeckému premiérovi Tsiprasovi stále věří a jeho časté změny názorů přisuzují velkému talku, který na jejich premiéra kladou mezinárodní věřitelé.

„Včera se zdálo, že premiér Tsipras ustupuje těm členům své strany, kteří ho vyzývali k přijetí podmínek věřitelů, ale dnes se zdá, že si Tsipras své spolustraníky postavil znovu do latě. Syriza zní totiž opět jednotně,“ prozradil zpravodaj. Situaci shrnul tak, že lidé velmi šetří.

V následné diskusi Telička konstatoval, že se stále ještě vyjednává a může se dokonce stát, že se ještě odvolá to referendum. „A co se týče řeckého odchodu z eurozóny, taková možnost v evropském právu není, musel by nastat odchod Řecka z EU, a tím i z eurozóny,“ připomněl europoslanec. Mimo právní rámec ale existuje řada možností.

„To referendum má jediný význam, hraje se o premiéra Tsiprase. Pokud by Řekové v referendu řekli, že chtějí být odpovědní, tak by to znamenalo konec premiéra Tsiprase a nástup jiné odpovědnější vlády, která by se snažila najít nějaké řešení,“ podal svůj pohled Kalousek.

Telička mu v tom dal do jisté míry za pravdu. Prý sledujeme začátek konce této vlády, ale je otázka, jak dlouho to bude trvat. „Tady se díváme na vládu, která si ze strany věřitelů tu podanou ruku téměř nezaslouží,“ posteskl si europoslanec. Přesto je přesvědčený, že má dál smysl jednat s Řeckem. Kalousek vyslovil stejný názor, byť uznal, že v celé výši řecký dluh není splatitelný. Za nějakých deset let by se prý tento dluh restrukturalizoval.

Stejně jako mnozí jiní hosté, kteří se vyjadřovali k situaci v Řecku v posledních dnech, i Kalousek má za to, že vše závisí především na Evropské centrální bance. Pokud tato instituce přestane podporovat řecké banky, tamní ekonomika se zhroutí. A těžko říci, co bude dál.  Kdyby došlo na to, že se jednoho dne otevřou řecké banky a tam byla drachma, tak už by to byl docela dobrý start. Ale k tomuto dobrému startu vede ještě dlouhá cesta, kterou si vlastně nikdo neumí představit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…