Kalousek se bouřil v rádiu: Zákon o biopalivech napsal Babiš, ne Jurečka

09.04.2015 18:50

Své výhrady, které má k návrhu zákona o podpoře biopaliv, dnes vysvětloval v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Především tvrdil, že zmíněný návrh zákona napsal Andrej Babiš.

Kalousek se bouřil v rádiu: Zákon o biopalivech napsal Babiš, ne Jurečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Ten to ale popírá. To ostatně potvrdila sama moderátorka pořadu, když uvedla, že k diskusi o biopalivech zvala Andreje Babiše, který ji však odkázal na ministra zemědělství Mariana Jurečku. Ten je prý podle Babiše autorem návrhu.

Podle Kalouska je ale autorem Babiš. Jurečka prý měl k Babišově návrhu připomínky, ale pak od nich ustoupil, když s ním Babiš promluvil.

Kalousek svůj odpor proti návrhu zákona o biopalivech vysvětlil tím, že je proti „tunelu na veřejné rozpočty a na českou krajinu“, který by prý nastal, pokud by byl zmíněný návrh zákona přijat.

Kalousek prý chce, aby možnost účastnit se na trhu biopaliv byla otevřená i jiným biopalivům než těm první generace. A které výrobky to jsou? „Trh dnes nabízí výrobky z kafilerních tuků, z mořských řas,“ vyjmenoval Kalousek.

Tvrdil také, že kontroverzní návrh vlády na daňovou úlevu pro biopaliva by stál české veřejné rozpočty devět miliard korun. „Jestliže na trhu má 60 % produkce Agrofert, pět miliard z devíti miliard je věnováno Agrofertu,“ prohlásil Kalousek.

Uvedl rovněž, že se „nestane nic“, pokud bude zmíněný zákon zamítnut. Daňové zvýhodnění čistých biopaliv by skončilo k 30. 6. letošního roku. Pak by se mělo počkat na novou evropskou směrnici, která by ohledně možného zvýhodňování biopaliv měla o dalším postupu rozhodnout. „Než se Evropa dohodne, chtěl si Babiš na pět let pojistit své jisté,“ prohlásil Kalousek.

Na námitku moderátorky, že agrární analytici říkají, že druhé generace biopaliv jsou v plenkách, Kalousek pouze prohlásil, že jen chce, aby možnost účastnit se na trhu byla otevřená i jiným biopalivům. „Návrh Babiše připouští jen biopaliva první generace, protože nevlastní jiné technologie než na biopaliva první generace,“ dodal místopředseda TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…