Kalousek se chová jako zkušený zločinec, řekl v televizi advokát. A toto si vysloužil

23.06.2013 17:50

Ministr financí Miroslav Kalousek lže jako zkušený zločinec, zaznělo v neděli před polednem na TV Prima Family. Autorem těchto slov byl Václav Láska, advokát a známý bojovník s korupcí. Jedná se o jedno z nejostřejších vyjádření, kterých jsme na adresu politického představitele byli kdy svědky. Mediální expert Jiří Balvín Láskovi vzkazuje, že by si měl uvědomit, co svými slovy může způsobit. Sám ministr Kalousek však zůstává v klidu.

Kalousek se chová jako zkušený zločinec, řekl v televizi advokát. A toto si vysloužil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

V diskusním pořadu Partie na TV Prima Family usedli čtyři bývalí policisté, kteří hodnotili razii svých kolegů na Úřadu vlády a v dalších významných institucích minulý čtvrtek. Na přetřes přišla i slova ministra financí Miroslava Kalouska, která pronesl při odchodu z policejního výslechu.

Kalousek uvedl, že jako ministr financí vidí velmi nerad, když jsou kriminalizováni lidé, kteří po ztrátě zaměstnání (odchodu z Poslanecké sněmovny) přijmou nabídku pracovat jinde, místo toho, aby se přihlásili na pracovním úřadě. Poté ministr ještě přihodil invektivu, že mu právní konstrukce, se kterou přišel státní zástupce, připadá jako „třídní nenávist“.

Ve studiu pak advokát Václav Láska zpochybnil Kalouskův výrok, že nominace bývalých poslanců ODS nijak nesouvisí s tím, že se vzdali mandátů. „Pan ministr Kalousek lže, když tvrdí, že není žádná souvislost mezi vzdáním mandátu a přijetím trafiky,“ pustil se do ministra zostra bývalý protikorupční detektiv.

Přitom i Kalouskovi kolegové prý říkají, že tam ta souvislost je, přiznávají, že to byl 'obchod', tedy vzájemně související protislužby. „Ale on se chová jako zkušený zločinec - nespoléhá se na nějaké právní výklady, ale rovnou lže,“ dodal advokát.

Přidal se k němu i další expolicista Zdeněk Ondráček, který se na adresu ministra Kalouska vyjádřil, že „on je ten kardinál Richelieu, který to tu nejspíš všechno řídí a je tím, kdo řídí celou vládu. Jenže občas mluví rychleji než myslí, a pak je odhalen,“ uzavřel spokojeně protikorupčník.  

Do Kalouska se pustil i třetí z bývalých kriminalistů, advokát Josef Doucha, podle kterého ministr, který útočí na vyšetřovatele, nedává dobrý příklad ostatním občanům.

Hodně tvrdé. Měl by si uvědomit, co může způsobit

Mediální expert a bývalý ředitel České televize Jiří Balvín reagoval na citaci Láskových slov z televize překvapeným vydechnutím. „Tak to jste mě šokoval,“ uvedl bezprostředně. Pak dodal, že se jedná o jedno z nejtvrdších vyjádření, co kdy na adresu jakéhokoliv politika slyšel.

„Pan Láska by si měl uvědomit, že je součástí politické scény a měl by si dávat pozor,“ uvedl na adresu známého protikorupčního bojovníka. Doplnil, že takto agresivní výrok může naznačovat, že bývalý policejní vyšetřovatel ztrácí půdu pod nohama.

„Tohle je velmi nebezpečné,“ pokračoval v hodnocení ostrého televizního výroku. Podle Balvína jsou dnes lidé celkově čím dál agresivnější, a to nejen verbálně. „A když jim najednou tohle řekne někdo z televize, tak tím ještě víc podnítí tu agresivitu, která rozhodně není zdravá,“ obává se mediální expert.

Bojovník proti korupci, bývalý vyšetřovatel hospodářské kriminality a v současnosti advokát Václav Láska se podle Balvína vždy prezentoval jako „pan svatý čistý“. Dodal, že mu tato Láskova póza připadá nevěrohodná. Postupem času se však stává stále agresivnějším a ostrý výrok na adresu ministra financí je prý pouze součástí tohoto trendu.

„On se zviditelnil jako bojovník proti nepravostem v pražském dopravním podniku, ale postupně se z toho naivního rozhořčeného občana stává čím dál větším suverénem a dovoluje si čím dál více,“ myslí si Balvín. Obává se však, že si aktivista neuvědomuje, jaký by jeho slova mohla mít dosah.  

ParlamentníListy.cz oslovily s žádostí o reakci i ministra financí Miroslava Kalouska. Jeho odpověď  však byla stručná. „Nemám v úmyslu se ohrazovat proti jakémusi panu Láskovi. Ani v nejmenším. To je můj jediný komentář,“ uvedl Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…