Kalousek se na ČT dohadoval s poslancem ČSSD o daních. Vláda prý chce zatížit živnostníky

17.07.2014 22:41

Předseda rozpočtového výboru sněmovny Václav Votava (ČSSD) a exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se před kamerami České televize přeli o problematiku daní, do které teď výrazně zasahuje současná koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Kalousek má za to, že vláda na jedné straně dělá jen kosmetické úlevové změny, zatímco na bedra živnostníků klade notná břemena. Votava kontruje, že vláda jen odstraňuje tzv. Kalouskovy miny.

Kalousek se na ČT dohadoval s poslancem ČSSD o daních. Vláda prý chce zatížit živnostníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Poslanecká sněmovna dnes ve velkém řešila daňovou problematiku. Koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL mimo jiné zavádí třetí sazbu DPH, obnovuje slevu pro pracující důchodce a uleví se i rodinám s dětmi. Na druhé straně dojde na omezení paušálů živnostníků. Pravicová opozice především v podání TOP 09 koaliční nápady hlasitě kritizuje. Proč? Ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali Václav Votava (ČSSD) a exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Současná koalice prý zarazila Kalouskovy nášlapné miny

„I tomu, kdo se problematice daňového systému příliš nevěnuje, musí být jasné, že zavedení třetí sazby DPH situaci komplikuje, protože je to administrativně náročné,“ podotkl na úvod Kalousek. A hned se do koaliční vlády opřel. Prý se teď chová pokrytecky, pokud sahá spíše jen ke kosmetickým změnám.

„Je třeba si připomenout, jak postupovala předchozí vláda, kde byl ministrem financí Miroslav Kalousek, u DPH,“ upozornil Votava. Poukázal totiž na to, že z původní snížené pětiprocentní sazby DPH hodlala vláda vytvořit až jednotnou daň 17,5 procenta. Současná koalice to však zarazila. Přesto musí mít na zřeteli aktuální ekonomickou situaci. „Nikdo neřekl, že nechceme jednotné inkasní místo, ale nechceme ty změny, které jste vy provedl,“ zdůraznil Votava.

Exministr Kalousek počítal také se zavedením jednotného inkasního místa a Votava vysvětloval, proč k tomu nakonec nedošlo. V zákoně prý totiž byly obsaženy tzv. Kalouskovy nášlapné miny, které měly ulevit živnostníkům, ale údajně zkomplikovat situaci zaměstnancům. Přitom již dnes je to tak, že si živnostníci skrze výdajové paušály ulehčili život až příliš. Optimalizovali totiž daně těžko přijatelným způsobem.

Sám Kalousek následně přiznal, že uvažoval o úpravě daňových paušálů, pokud by ještě byl ministrem. Ale to vše spolu s úlevou na sociálním pojištění. Vláda však postupuje jinou cestou a v podstatě živnostníky ještě děsí hrozbou zavedení registračních pokladen. Vláda je prý navíc hodlá v příštím roce obrat o dalších šest miliard navíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…