Kalousek se na Frekvenci 1 rozpovídal o blábolení Babiše a genocidě na ministerstvu

20.04.2014 18:00

Lidovci by rádi zařadili velikonoční Velký pátek mezi státní svátky. Tento návrh ale budí rozporuplné reakce. Mezi jeho kritiky patří například místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který byl hostem nedělního rozhlasového pořadu Pressklub na Frekvenci 1. „Kdo chce mít ten den volno, ať si vezme dovolenou,“ prohlásil.

Kalousek se na Frekvenci 1 rozpovídal o blábolení Babiše a genocidě na ministerstvu
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Kalousek dle svých slov uznává Velký pátek jako velmi významný den, avšak jeho zařazení mezi státní svátky se brání, a to hned ze dvou důvodů. Jednak tento den podle něj představuje především výzvu k zamyšlení a půstu, nikoli k bujarým oslavám, a za druhé by to znamenalo ekonomickou oběť pro zaměstnavatele. „Ježíš se obětoval pro všechny lidi, nejen pro zaměstnavatele,“ podotkl s úsměvem.

Státní rozpočet se zřejmě ocitne na konci roku v mnohem vyšším deficitu, než v jakém byl v předchozím roce. Kalousek z toho viní současného ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Připomněl, že jeho vláda nastolila trend snižování strukturálního deficitu, který ovšem prý tato vláda otočila opačným směrem.

„Jeho činy vůbec nekorespondují s jeho slovy, že chce šetřit. Své plány zřejmě chce zajistit zejména zadlužováním našich dětí, a to vnímám jako velké riziko,“ kritizoval ho exministr.

Babiš před volbami sliboval zejména efektivnější výběr daní. A jak Kalousek poznamenal, ještě je příliš brzy na jakékoliv hodnocení, zda je v tomto boji jeho nástupce úspěšný. „Určitě je možné dalšími postupnými kroky tuto situaci zlepšovat a já pevně doufám, že se to jeho týmu bude dařit, ale nemůže od toho očekávat skokový zázrak, je to běh na dlouhou trať,“ vzkázal mu.

Odcházejí i odborníci, to je nebezpečné

Babišovy předvolební sliby a cíle však považuje Kalousek za přemrštěné a nereálné. „Sliboval spoustu věcí, které nemůže dodržet. I on dnes už jistě ví, že to nejde a že jen předvolebně blábolil. Aby se zlepšil výběr daní o stovky miliard korun ročně, to je samozřejmě nesmysl,“ sdělil Kalousek s tím, že nyní činí pravý opak toho, co sliboval.

Kritikou ho nešetřil ani kvůli velkým personálním obměnám na Ministerstvu financí, a to nejen co se týče náměstků, ale i výměny pozic ředitelů odborů. „Hotová personální genocida. Odcházejí lidé z ryze odborných pozic, kteří pracovali pro osm ministrů napříč politickým spektrem. Profesionalita už není nejdůležitější, nahradila ji absolutní loajalita,“ stěžuje si místopředseda TOP 09. A zatímco ve firmě by takové jednání mohl ještě pochopit, ve státní správě je to prý velmi nebezpečné.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…