Kalousek se nemusí omlouvat, ani platit. Němcová v ČT jen krčila rameny

25.09.2014 19:11

Předsedkyně Mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny ČR Miroslava Němcová (ODS) byla hostem čtvrtečního Interview ČT24. Vyjadřovala se k případu omluvy - neomluvy Miroslava Kalouska (TOP 09) za „komunistického fízla“. První místopředseda TOP 09 se omlouvat nemusí. Poslankyně jen bezmocně krčila rameny nad tím, jak dnes sněmovna pracuje. Ostrostí a délkou debat prý ale nevybočuje z evropského průměru.

Kalousek se nemusí omlouvat, ani platit. Němcová v ČT jen krčila rameny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

„První dáma ODS“ si hned v úvodu posteskla, že sněmovna měla rozhodnout o tom, zda měl pravdu mandátový a imunitní výbor, který Kalouska vyzval k omluvě, anebo zda měl pravdu Kalousek. Poslanci prý místo toho vydali „rozhodnutí nerozhodnutí“, což Němcovou trápí. „Já tohle dnešní uvažování lidí nechápu,“ krčila ve studiu rameny. A protože sněmovna fakticky nerozhodla nijak, řízení proti Kalouskovi je ukončeno. Rozhodnutí mandátového výboru podle názoru legislativců prý nenabylo právní moci.

Naše debaty ve sněmovně se prý neliší od evropského průměru

Němcová následně připomněla, že komunistický poslanec Zdeněk Ondráček stál za minulého režimu na straně represivních složek a postupoval proti demonstrantům požadujících více svobody. Sám Kalousek k tomu poznamenal, že slovo „fízl“ v sobě nese jistý aspekt opovržení, a to je podle jeho názoru na místě, vzhledem k tomu, na které straně komunista Ondráček stál. Poslanec KSČM oponoval, že mu nevadí kritika jako taková, ale její nevhodná forma.

Poslankyně následně obhajovala debaty ve sněmovně, ať jsou sebeostřejší. Tyto debaty podle jejího názoru odrážejí šíři názorů na politickém spektru a k politickému životu patří. Především je třeba říci, že jsou projevem demokracie. Česko prý v diskusích svou ostrostí nijak nevybočuje z evropského průměru.

„Já někdy říkám, že si koleduju o infarkt, když neumím přijít k pultíku a v projevu ze sebe určitý hněv nebo bolavou věc dostat tak jako moji kolegové,“ podotkla.

Změny u DPH

V závěru pořadu se Němcová vyjadřovala k plánovaným změnám DPH. Zavedení třetí sazby podle jejího názoru asi vypadá na první pohled líbivě, ale ve skutečnosti to přinese řadu těžkostí. „Zeptejte se každého malého živnostníka. Ten vám řekne, že si bude muset koupit nový program, který bude umět s tou třetí sazbou pracovat, pak se bude ten nový program chvíli učit a tenhle čas mu nikdo nezaplatí. Školit se budou muset i státní úředníci,“ upozornila.

Němcové se také nelíbí, že se do snížené sazby dostala např. veterinární léčiva. V této souvislosti připomněla, že místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) je sám veterinářem. „Nebyl v tom tedy nějaký lobbing?“ ptala se ve studiu Němcová. Možná byl, možná nebyl, uzavřela svou kritiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…