Kalousek se opřel do B. Sobotky: Vytáhli byste z lidí mnohem víc peněz

30.09.2012 14:50

Pod vládou premiéra Petra Nečase se třese zem. Nejen o její budoucnosti debatovali v pořadu Otázky Václava Moravce předseda ČSSD Bohumil Sobotka a ministr financí z TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kalousek se opřel do B. Sobotky: Vytáhli byste z lidí mnohem víc peněz
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek v pořadu ČT Otázky Václava Moravce

Na skutečnosti, že se země nachází ve složité situaci, a to po stránce ekonomické i politické, se shodli oba hosté pořadu. Sobotka nicméně odmítl, že by za ní nesl svůj podíl prezident republiky Václav Klaus četným vetováním vládních návrhů.

„Platí, že prezident nemá pravomoci, aby mohl způsobit pád vlády,“ podotknul, ale možný předčasný konec vlády nevyloučil. Pokud by se tak stalo, nebránil by se podle svých slov tomu, aby po zbytek vládního období fungovala Nečasova vláda v demisi, jen by nesměla podnikat žádné zásadní kroky.

Nejistý je i osud státního rozpočtu. Sobotka uvedl, že pokud nedojde k přehlasování veta ohledně vládního návrhu na zvýšení sazeb DPH o jedno procento, zákon o státním rozpočtu se ocitne „na vodě“.

Budoucnost vlády je nejasná

A Kalousek jeho obavy o budoucnost vlády sdílel. „Vládní koalice bez většinové podpory ve sněmovně vládnout nemůže,“ pokrčil rameny. „Pokud ano, nemá smysl prodlužovat agonii a předčasné volby budou jediným správným řešením.“ Zdůraznil však, že pevně věří, že taková situace nenastane.

Jako možné viníky pádu vlády označil Kalousek tzv. rebelující poslance z ODS, kteří nezvedli svou ruku pro vybraná vládní rozhodnutí. „Třeba to bude dejavu, třeba opět nějací poslanci uvnitř ODS způsobí předčasný pád vlády,“ kritizoval jejich postoj ministr financí. O termínu možných předčasných voleb však diskutovat nechtěl, protože by to podle něj znamenalo, že se už všech nadějí na stabilní vládu, která dokončí svůj mandát v očekávaném období, už vzdal.

Blížící se krajské a senátní volby jsou podle Sobotky způsobem, jakým občané mohou dát najevo, zda si za svou vládou stojí, či nikoliv. „Je legitimní, když jdou občané po dvou letech k volbám, aby poslali své vládě vzkaz.“ Kalousek to však jednoznačně odmítl: „Pane předsedo, k tomu krajské a senátní volby opravdu neslouží.“

Prezident svými vety po demokracii nešlape

Svůj názor na početná prezidentova veta pronesl i „rebelující“ poslanec za ODS Boris Šťastný, který na nich neshledává nic, co by bylo v rozporu s Ústavou. „Klaus má své pravomoci a ústavní možnosti, které využívá. K žádnému nabourávání demokracie rozhodně nedochází,“ reagoval na dvanáct let staré Klausovy výroky, v nichž tehdy označil prezidentská veta za pošlapávání základních prvků parlamentní demokracie. „Navíc většina vetovaných zákonů byla přehlasována a vešla v platnost,“ dodal.

Šťastný se bránil proti svému označení „rebel“, popřel, že by patřil do skupiny poslanců, kteří nesouhlasili s daňovým balíčkem. On sám prý bude hlasovat pro všechny vládní návrhy, které však musí být v souladu s programovým prohlášením vlády. A to daňový balíček podle jeho názoru rozhodně nebyl.

„Kdybych pana poslance nepotkával ve sněmovně, myslel bych si, že se vrátil z daleka,“ reagoval Kalousek. „Vláda pod vedením Petra Nečase dává vládní návrh, buď koaliční partneři tento návrh podpoří a vláda bude mít většinovou podporu, nebo zjistí, že většinovou podporu ve sněmovně nemá a dál vládnout nemůže,“ vysvětloval.

Vládne sociální napětí

Argumentaci Šťastného, opírající se o dodržování programových prohlášení, označil Kalousek za nesmyslnou. „Každý návrh je jednomyslný návrh vlády, ne můj či Nečasův.“ Doporučil poslancům ODS, ať se mezi sebou domluví a vyjasní si, na čí stranu se vlastně přikloní. Zaručil se, že ať se bude dít cokoliv, TOP 09 dodrží všechny své koaliční závazky, vládu i premiéra Petra Nečase.

Podle Sobotky je důležité pro českou ekonomiku, aby se spor na poli sociální demokracie vyřešil co nejdříve. "Vládne sociální napětí, občané nejsou na podobné politické hrátky zvědaví,“ řekl s tím, že ČSSD navrhuje ponechat DPH na současných sazbách. Tato věta však Kalouska pobouřila: „Vytáhli byste z kapes lidem mnohem více peněz, jen jiným způsobem, pro ekonomiku mnohem škodlivějším.“

„To snad nemyslíte vážně?“ optal se nevěřícně Sobotka a Kalouskovi odvětil, že následkem současné vlády je ekonomika v recesi. „Co může být tedy pro ní škodlivější než vaše zásahy?“ uzavřel diskuzi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…