Kalousek se rozohnil v Partii: Roste u nás oligarchizace jako v Rusku

05.01.2014 12:50

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se domnívá, že v české politice vládne jakési bezčasí a očekává nás velmi nejistá budoucnost, zároveň tvrdí, že „makroekonomicky jsme naprosto rovnovážná země“ a „růst můžeme stavět na reálných základech“. Náš hospodářský růst bude podle bývalého ministra státní pokladny zdravý. Ovšem pod podmínkou, že k zmíněnému růstu vůbec dojde.

Kalousek se rozohnil v Partii: Roste u nás oligarchizace jako v Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Za nejdůležitější událost minulého roku v záporném smyslu slova považuje první místopředseda parlamentní strany TOP 09 a předseda jejích poslanců Miroslav Kalousek „velmi podivuhodnou policejní akci“, na jejíž rozuzlení stále ještě čekáme a jež vedla k pádu vlády Petra Nečase. Uvedl to v diskusním pořadu Partie ve vysílání televizní stanice Prima.

Na rozhovor s bývalým prezidentem republiky Václavem Klausem, jenž proběhl na televizní stanici na Nový rok, a Václav Klaus v něm volně parafrázoval projev svého předchůdce z roku 1990 „skoro by se chtělo říci, naše země nevzkvétá“ ovšem s dodatkem, že v současnosti jde spíše o zahnívání, reagoval Miroslav Kalousek citací nedávného projevu svého předsedy Karla Schwarzenberga. Podle svého místopředsedy přednesl předseda strany Schwarzenberg „zásadní projev“, kde popsal situaci naší současnosti tak, že hrozí „otrávená netečnost“ a varoval před ní, přičemž zároveň vyzval k mobilizaci disciplíny, rozumu a práce.

Podle Miroslava Kalouska vládne u nás jakési politické bezčasí. „Převládají tendence, které vedou k oligarchizaci, k autokracii,“ varoval předseda poslanců TOP 09 diváky před nedělním polednem. Podle Karla Schwarzenberga je „naším největším problémem krajně nejistá budoucnost“, doplnil s tím, že jde o otázku veřejnosti a ne politiky. Následně Miroslav Kalousek obhajoval uspořádání politiky na základě stranického volebního systému. „Nesystémová hnutí již tři měsíce skládají vládu, ukazuje se, že nevědí, jak na to a že ani neměli připravené lidi," dodal Kalousek s odkazem na předvolební hesla.

Profesionální „šiřitelé blbé nálady“ tak podle Miroslava Kalouska „útočí na systém“. Sám se podle něj nebrání konkrétní jmenovité kritice, ovšem odmítá se stavět proti současnému politickému režimu. „Ne hledat něco jiného, nýbrž jedině demokracie a soutěž politických stran, protože vždy, když jsme hledali něco jiného, přišli jsme o svobodu,“ uvedl místopředseda TOP 09. Proti objektivním problémům navrhuje ne říkat, že je systém špatný, ale zvýšit efektivitu státní správy, doplnil s tím, že on sám se nemusí stydět, neboť coby ministr státní pokladny zjednodušil daňový systém a tak zvýšil efektivitu výběru daní.

Pomoci si musí společnost sama

„Místopředseda TOP 09 a ministr financí nemůže za kolaps registru motorových vozidel. Efektivnější systém postihne někdy havárie – to se prostě stane," odrážel Miroslav Kalousek kritiku některých kroků minulé koaliční vlády a při zmínce o systému vyplácení sociálních dávek přešel naopak do protiútoku: Podle něj u nás pomalu roste oligarchizace, jako třeba v Rusku, neopomněl připomenout pro své voliče mající ze slovanského medvěda zřejmě panickou hrůzu, „a některým by se to zřejmě líbilo, byla tu vždy přítomna, některé společnosti se tomu umí lépe bránit“, doplnil. A vysvětlil, že jde o vazby z dob opoziční smlouvy, a kdo se do toho pustil, měl vždy velké problémy i v médiích a justici. Nedostatky při výplatách dávek se k tomu samozřejmě hodily, rozvíjel dále svůj pohled s tím, že současný ministr bez důvěry nyní dělá vše pro to, aby to získal zpět bývalý oligarcha z doby před érou pana Drábka, koaličního ministra práce.

Bývalý ministr Kalousek ovšem připustil, že podobné aféry jsou jednou z příčin znechucení společnosti, ovšem od té nám podle jeho slov nepomůže předseda vlády nebo bankéř, pomoci si musíme jen sami mobilizací rozumu a prací. Žádná politická strana není schopna zajistit růst hospodářství a životní úrovně, zvláště u malé liberální a otevřené ekonomiky, jíž prý stále ještě jsme.

A obhajoval hospodářské a rozpočtové kroky vlád Petra Nečase a Mirka Topolánka. „Slovensko a Polsko rostly na dluh,“ opakoval s tím, že jako občan ani jako ministr financí by situaci s Polskem neměnil, ani v minulosti, ani nyní. Moderátor Václav Moravec bývalému ministru připomněl, že za shodné období Polsku narostl veřejný dluh o 0,8 %, zatímco naší zemi o 8 %. Miroslav Kalousek se nenechal vyvést z míry. Za rozdílem podle něho stojí velmi složitá početní metodika penzijního systému, když Poláci měli deficity poměrně velké, ale absolutní dluh jim nevzrostl, jelikož použili vlastní vnitřní zdroje. Tedy, alespoň podle Miroslava Kalouska, jsme na tom lépe. „Makroekonomicky jsme naprosto rovnovážná země, růst můžeme stavět na reálných základech,“ podotkl. „Sice máme před sebou nejistou budoucnost, ale jsme na tom dobře, nejlépe široko daleko, neboť dojde-li k růstu, bude to růst zdravý."

Vláda do muzea kuriozit

Bývalý ministr se zastal i rozporuplného zakročení ČNB proti koruně. „Nechci patřit ke kritikům tohoto kroku,“ uvedl s tím, že věří, že bankovní rada rozhodla ve prospěch české ekonomiky jako celku a kdo tento krok kritizuje, jedná účelově. „Potraviny podraží v celé Evropě,“ dodal na uklidněnou.

Ohledně jednání o vládě nesleduje kroky prezidenta republiky, nýbrž prý to, co neudělal – nejmenoval předsedu vlády, pro což neexistuje žádný zveřejnitelný důvod, poznamenal Miroslav Kalousek a vysvětlil, že nezveřejnitelný důvod je, „že se mu nechce“. "Prezident Zeman se snaží intervenovat do vzniku vlády, převzít co nejvíce moci, jež náleží Poslanecké sněmovně a vládě, ovšem svoboda a demokracie padá s dělbou moci,“ uvedl Kalousek. Na vině podle místopředsedy TOP 09 ovšem není jen prezident Miloš Zeman, ale i „evidentní neschopnost všech tří vládních stran to panu prezidentovi usnadňuje“, varoval. Podle Miroslava Kalouska se ukazuje, že nevědí, co dělat a nemají na to ani lidi. A Miloš Zeman se prý snaží co nejvíce ovlivnit personální složení vlády bez ohledu na to, jak dlouho to bude trvat.

Programová část koaliční smlouvy podle bývalého ministra patří do muzea kuriozit, neboť i odborová centrála podle jeho slov upozorňuje, že na tak velkolepý program se nebudou dostávat peníze. „Já s ní souhlasím, buď vláda sliby nesplní, nebo rozvrátí rozpočty,“ dodal.

Na závěr se vyslovil proti státním garancím na dostavbu jaderné elektrárny u jihočeského Temelína, a to jak formou státní garance úvěru, tak i garantováním cen elektrické energie. „Garancí ceny riskujeme nejen výši ceny pro domácnosti, ale především konkurenční výhodu české ekonomiky oproti konkurentům,“ uvedl s tím, že se proti garancím stavěl již v době, kdy spolu s Petrem Nečasem zasedali ve Strakově akademii a právě Petr Nečas pro podporu dostavby horoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…