Kalousek si chce posvítit na krvavé diamanty

24.04.2011 19:29

Poslanecká sněmovna bude rozhodovat o zpřísnění sankcí za obchodování s krvavými diamanty. Tedy diamanty, které jsou těženy v konfliktních zónách a jsou jimi právě ozbrojené konflikty financovány.

Kalousek si chce posvítit na krvavé diamanty

V úterý bude zahájena schůze Poslanecké sněmovny, na níž mají zákonodárci mimo jiné rozhodovat i o zpřísnění postihu za obchodování s krvavými diamanty. Peníze za ně totiž podle ministerstva financí většinou slouží k financování ozbrojených konfliktů v Africe, případně k podporování terorismu. Informoval o tom server Prvnízprávy.cz.

"Tato norma je poměrně velmi důležitá z hlediska mezinárodního boje proti terorismu. Diamanty se totiž staly významnou komoditou financující terorismus. Je to malé a drahé," vysvětlil podle serveru smysl novely ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Ten upřesnil, že Česko je jednou ze šesti zemí Evropské unie, které mohou dovážet či vyvážet diamanty na území EU. "Přes nás jde tedy tranzit mnoha dalších členských zemí," doplnil Kalousek s tím, že nově by celníci měli mít možnost zabavit i zboží, které patří fyzické osobě. To doposud nejde.

Pašují nezletilé děti

Ustanovení se má podle serveru vztahovat i na osoby, které podle současné právní úpravy není možné stíhat. „Zejména při dovozu surových diamantů dochází k situacím, kdy jsou zneužívané nezletilé děti, které převážejí tento druh zboží přes hranice EU, respektive České republiky," uvedl server.

Doposud prohřešky podle zákona řeší Generální ředitelství cel, které je v těchto případech nejvyšší instancí. Podle novely by tato povinnost měla připadnout Celnímu ředitelství Praha. To je totiž nadřízené Celnímu úřadu Praha-Ruzyně, přes který prochází největší objem dovozu a vývozu surových diamantů.

Psali jsme:

Profesor Keller je skeptický. Kalousek to zas neodhadl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …