Kalousek si popovídal s novinářkou od Pavla Šafra. Neměli byste přehlédnout

11.05.2016 10:11

Miroslav Kalousek hovořil s redaktorkou webu Svobodné fórum Johanou Hovorkovou o tom, jak se omezuje svoboda, jak nás spolupráce Miloše Zemana a Andreje Babiše tlačí na východ a o tom, jak ČSSD asi nebude moci v prezidentských volbách spolupracovat s ostatními demokratickými stranami.

Kalousek si popovídal s novinářkou od Pavla Šafra. Neměli byste přehlédnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Původně bylo shromáždění svoláno na Hradčanské náměstí, ale policie měla rozkaz na něj účastníky nevpustit. Někteří se s tím smířit nechtěli

Úplně nejdříve ale okomentoval víkendovou ideovou konferenci hnutí ANO, kde ho zaujalo heslo, které vytyčil šéf kampaně Petr Vokřál: „Zdravý selský rozum je lepší než sofistikované řešení.“ Kalousek k tomu poznamenal s obavami: „Pokud někdo pokládá za řešení podle zdravého selského rozumu to, že sousedovi polije pole herbicidem, tak to se máme na co těšit.“

Na další dotaz redaktorky ohledně odposlechů, nalezených u vyšetřovatelů kauzy Čapí hnízdo, ve které se řeší případný dotační podvod ministra financí, Kalousek odpověděl, že za jeho ministrování by se nic takového stát nemohlo. „To bylo ještě před třemi, čtyřmi lety naprosto nepředstavitelné. Zrovna tak nepředstavitelné bylo, aby člověk, o kterém vyšlo ve známost to všechno kolem Čapího hnízda včetně jednoznačného faktu, že pan ministr několikrát veřejně nemluvil pravdu a obelhával Poslaneckou sněmovnu i veřejnost, aby byl ještě druhý den ve své vládní funkci,“ uvedl Kalousek. Celé Babišovo působení je prý takovou ostudou, že si to málokdo umí představit.

„Já poměrně často komunikuji se svými partnery z CDU a obecně z celé Evropské lidové strany a neodehraje se jeden jediný rozhovor, aby se mě nezeptali: Prosím tě, jak je tohle možné?‘“ vzpomínal dále. Odposlechy jsou jen třešničkou na dortu, potvrzující, že ČR dnes stojí v Evropě mimo běžné standardy.

Ještě horší než hnutí ANO je však prý chování jeho koaličních partnerů. „Jak ČSSD, tak KDU-ČSL velmi připomínaly ševce z pohádky o pyšné princezně. Čas od času přeskočili hranici, nahlas něco vykřikli, pak se vrátili, stáhli uši a ocas a byli zase hodní a poslušní,“ popsal.

A pokud jde o Českou stranu sociálně demokratickou, zdá se prý, že řada jejích známých členů ani nechápe slovo „demokratická“ v názvu. Ačkoliv je to nejstarší demokratická strana, je prý zároveň zatížena „mnoha reminiscencemi minulých, dokonce předlistopadových dob“.

Projevuje se to prý například při hledání kandidáta pro prezidentskou volbu. Řada sociálních demokratů by podle něj předsedovi Sobotkovi neodpustila už to, že by se s „antikristem Kalouskem“ o takové věci jen bavil.

Ideální prezident by podle něj měl být prozápadní, a být pojistkou demokracie, nikoliv její brzdou. „Bohužel žádnou z těchto podmínek nesplňuje současný pan prezident, ale věřím, že taková osobnost se najít dá,“ dodal.

Závidím prezidenta Slovákům

Ačkoliv si donedávna myslel, že dobrý prezident by měl mít politickou zkušenost, teď už prý ze svých nároků slevuje. „Když se dnes podívám na životopis pana prezidenta Kisky a vezmu v úvahu, že došlo k něčemu, čemu bych nikdy nevěřil – tedy že budu Slovákům upřímně závidět jejich prezidenta, řekněme, že se může stát, že to zvládne i člověk bez politických zkušeností, pokud se dokáže obklopit dostatečně zkušenými a mravně integrovanými lidmi,“ doporučil.

Za největší neštěstí doby však považuje oklešťování svobody vládou, které prochází téměř bez povšimnutí. „Můžeme jmenovat zákony od kontrolního hlášení, přes dvanáct nových fízlovských registrů, až po změnu chování represivních složek. Tato legislativa vždy pod nějakou záminkou, ať už je jí transparentnost, lepší výběr daní, nebo větší bezpečnost, oslabuje a prolamuje svobody, u kterých jsme si to léta neuměli představit,“ varuje. Státní aparát podle Kalouska dnes shromažďuje naprosto nepředstavitelné množství informací.

Z vlastní zkušenosti ministra financí prý ví, že není možné tolik informací zpracovat systémové, tedy mít přehled o každém, ale je velmi jednoduché si vybrat jednoho člověka a o něm si zjistit úplně vše. „Stát bude vědět o každé vaší nemoci, o těch nejintimnějších věcech, které mnohdy neříkáte ani svým nejbližším. To celé má z mého pohledu jediný cíl: učinit občana co nejvíce závislým na státu. Ta moc vás prostě najednou přiměje, abyste držela ústa, jinak se vám bude dařit ještě hůř,“ varoval redaktorku.

Represivní orgány se podle něj přestaly chovat jako servis, ale chovají se jako nadutá vrchnost. Všechno se to děje postupně a nenápadně. „Je to efekt pomalu se vařící žáby. Myslím si, že kdyby to všechno, v čem dnes žijeme, před pěti lety někdo zařídil ze dne na den, lidé by se vzbouřili,“ vysvětlil.

K tomu všemu se prý navíc přidávají mezinárodní podmínky. „Souvisí to s rostoucím apetitem ruské agrese, se snahou o získání maximálního vlivu, s ruskou propagandou,“ myslí si předseda TOP 09. Před pěti lety by prý nikoho nenapadlo, že jednou budou čeští politici otáčet azimut zahraniční politiky na východ.

CELÝ ROZHOVOR ZDE

Kalousek ale neváhá kritizovat i Evropskou unii, třebaže hluboce lpí na našem setrvání v ní. „Je evidentní, že jak finanční, tak migrační krize obnažila zásadní systémové a řídící nedostatky Evropské unie, její malou akceschopnost, ale to všechno vidíme. Včetně alibismu některých vedoucích představitelů EU,“ upozornil.

Nevidí však řešení v tom, že celou Evropskou unii rozmontujeme. Toho se děsí, protože pro Českou republiku prý neexistuje jiná možnost, kdy by byla tak svobodná a bezpečná. „Snaha vystoupit z EU neznamená nic jiného než spojené nádoby: čím méně Evropy, tím více Putina. Řada těch, kteří dnes útočí na Evropskou unii, to dobře ví, a proto to dělá, řada z nich si to neuvědomuje a dělá ruské propagandě užitečné idioty,“ říká Kalousek.

Turek táhne

Nemyslí si také, že by naši demokracii ohrožovala haštěřivost demokratických sil, kterou je možné vidět třeba mezi TOP 09 a ODS. „Stavět příkopy mezi námi nedává vůbec žádný smysl. Turek táhne odjinud,“ varuje předseda TOP 09.

Neviděl by však tak dramaticky slova o fašizaci společnosti, která v poslední době i z TOP 09 často slyšíme. „Nestalo se nic jiného, než že ten kanál, který tady byl vždy přítomen, najednou ztratil zábrany. Přestalo být nepřijatelné říkat věty, které říkají,“ vysvětluje. Spíše prý je společnost trochu méně ve střehu, než dříve. Zdravá společnost by prý dala populistům najevo své opovržení.

Důvody, proč česká společnost není tak ve střehu, jsou podle něj hlubší. „Část příčin můžeme najít v několikanásobné likvidaci a exodu elit v letech 1938–1945, v padesátých letech a na začátku let sedmdesátých. To jsou hned tři likvidace za tak krátkou dobu, to málokterý národ přežije bez úhony,“ vysvětluje. Lidé, kteří zde zbyli, podle něj spíše věří, že je lepší „držet ústa a krok“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…