Kalousek si vodí medvěda a Babišův novinář by volil lidovce. Žertovná debata lídrů na severu

20.09.2013 20:31

REPORTÁŽ Liberecký krajský parlament mladých si v pátek pozval k debatě sedm představitelů stran, které kandují do parlamentních voleb. Jako nejvtipnější a nejvýřečnější se ukázal bývalý novinář a jediný přespolní Martin Komárek z ANO. „Nejsem brouk Pytlík jako můj novinářský předchůdce v politice Radek John,“ pobavil například mladými lidmi zaplněný zasedací sál libereckého krajského úřadu.

Kalousek si vodí medvěda a Babišův novinář by volil lidovce. Žertovná debata lídrů na severu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

„Problémem této země je nekompetentní a zkorumpovaná státní správa, politiky počínaje, kterou proteče podle odhadů Transparency International 100 až 200 miliard korun ročně,“ sdělil a v kritice politiků pokračoval. „Miloš Zeman si rád dělá, co chce. Že je mu to umožněno, je vinou naprosto nepředstavitelné krize parlamentních stran, slabostí a nekvalitou jejích představitelů. ČSSD se před Zemanem třese jako malý psík, Petr Nečas si za státní peníze vydržoval milenku, Miloslav Kalousek si vodí Karla Schwarzenberga jako medvěda a ten ho poslouchá,“ ohodnotil nemilosrdně politickou scénu Komárek.

Politici mohou být normální

Uchazeči o Parlament čelili dotazům studentů. Jeden z prvních byl na povolební koalice. „Nejspíše budeme v opozici, ve které chceme poukazovat na chyby pravděpodobné levicové vlády. Chceme očistit image politiky v očích lidí a ukázat, že politici mohou být normální, chodit pěšky, bavit se s lidmi, neintrikařit a hlavně nelhat a nekrást,“ zmínil Komárek.

„Může se ale samozřejmě stát, že získáme mezi dvaceti a třiceti procenty a budeme silou, která bude formovat vládu. V tom případě určitě nebudeme spolupracovat s komunisty, protože máme velké programové rozdíly. Jinak jsme ochotni dohodnout se s každým, kdo přistoupí na základní body našeho programu,“ vysvětlil.

Kalousek napadá Babiše

Nakonec však přece jen našel kromě komunistů další problematickou stranu ohledně  koaliční spolupráce. „Je pravda, že mezi lidmi v uvozovkách velice populární Miloslav Kalousek říká o našem předsedovi, že je komunista a udavač, asi bude těžké s ním spolupracovat.“

Na to reagoval lídr TOP 09 a Starostů v Libereckém kraji Jan Farský. „Pokud pan Babiš figuroval ve svazcích Státní bezpečnosti jako agent a zároveň náš předseda Karel Schwarzenberg v emigraci podporoval disidenty a snažil se, aby minulý režim brzy skončil, tak je naše spolupráce těžko představitelná.“

Zákaz spolupráce ČSSD s komunisty stále platí

ČSSD na debatě zastupovala Sylva Moravcová, která odpovídala na otázku, zda stále platí takzvané bohumínské usnesení, které zakazuje ČSSD spolupráci s komunisty na vládní úrovni. „Podle mě není dobré obracet se na komunisty, nemáme s nimi dobré zkušenosti. Bohumínské usnesení nebylo zrušeno, nevidím důvod, proč od něj ustupovat,“ sdělila.

Nemocnice jsou v kritické situaci

Pak nastaly dlouhé hovory o daních. „Zvýšení daní, které nastavila minulá pravicová vláda, vůbec nic nepřineslo. Ba naopak, snížily se výdaje domácností a je malá koupěschopnost obyvatel,“ uvedla zástupkyně hnutí Úsvit, odborářka v sociálních službách a zdravotnictví Jana Hnyková.

„Kvůli zvýšení daní je teď kritická situace v nemocnicích, musely odvést 6 miliard, což je velmi poškodilo,“ zdůraznila.

Jan Farský, který už v minulém Parlamentu seděl za vládní TOP 09 a STAN, kontroval tím, že přišla krize. „Česká republika se s ní vyrovnávala ze dvou třetin úsporami. Jen z třetiny pak zvýšením daní, konkrétně DPH,“ konstatoval. „Domácnosti skutečně začaly spořit. Ale jejich úspory se od roku 2007 zvýšily z 1,3 na 1,7 bilionu korun,“ upozornil.

Německo jede jako mašina, Česko stále v krizi

„Pokud ta politika byla tak dobrá, proč se z té krize vyhrabeme jako poslední, třeba Německo jede jako mašina. A kromě toho máme schodek 100 miliard korun a ten stále roste,“ namítal Komárek.

„Německo si podobným vývojem snižování platů prošlo před deseti lety, a proto dnes roste.  My jsme teď v rámci středoevropského regionu konkurenceschopnější na trhu práce, pro zahraniční investory zajímavou destinací, i z hlediska bankovního sektoru jsme nejdůvěryhodnější. Naše státní dluhy úročíme poloviční sazbou než v roce 2009, což je úspora 40 až 50 miliard. A to je částka, která jde na dálnice,“ vypočítal Farský.

Peníze mizí v černých dírách

Tématu dálnic se chytila Zuzana Kocumová z politického hnutí Změna. „Můžeme na daních vybírat, kolik chceme, ale pokud u nás stavba dálnic stojí dvojnásobek toho, co v Rakousku, budou nám peníze neustále chybět,“ zmínila. „Tím, že platíme vyšší daně, tak neustále doplácíme na ty lidi nahoře, kteří mají propracovaný systém, kvůli němuž peníze mizí v černých dírách,“ domnívala se.

Podobně smýšlí i Komárek. „Problémem této země je nekompetentní a zkorumpovaná státní správa, politiky počínaje, kterou proteče podle odhadů Transparency International 100 až 200 miliard korun ročně. Kdyby  aspoň polovina této částky byla vybrána a investována do hospodářství, nemuselo se zvyšovat DPH a státní rozpočet by se tvořil mnohem snadněji,“ vysvětlil.

Mandát poslance je potřeba časově zastropovat

Mluvilo se i poslancích, kteří jsou v Parlamentu třeba 20 let. „Jsou tam napříč politickým spektrem. Doba jejich působení by se měla zastropovat. Po určitě době ztrácí nadhled, propojení se svým regionem, unikají  jim problémy z terénu,“ vypozorovala Hana Moudrá, lídryně ODS.

Petr Nečas je nejhorší propagátor na světě

Na přetřes přišla i důchodová reforma. „Má dobrou myšlenku, ale byla špatně realizována a propagována. Protože Petr Nečas je nejhorší propagátor na světě,“ řekl Komárek. Věk se prodlužuje a už teď jsou důchody největší položkou státního rozpočtu.

„Proto je důležité, aby byla reforma udělaná co nejlépe. O podrobnostech ale mluvit nebudu, neboť nejsem v této oblasti odborník a brouk Pytlík jako můj předchůdce novinář Radek John,“ sdělil.

Mějte děti. Ať je na důchody

„Nejdůležitější je, aby se politické strany napříč politickým spektrem dohodly, jak ta důchodová reforma bude vypadat, aby se neměnila každé čtyři roky,“ zdůraznil lídr KDU-ČSL Kamil Jan Svoboda. „A také je potřeba motivovat mladé lidi, aby měli co nejvíce dětí. Dnes má jeden pár v České republice 1,4 dítěte, to znamená, že vymíráme,“ objasnil s tím, že on má tři děti.

„Pokud si dnes podnikatel může odečíst z daní novou `Audinu` za dva miliony a je vypočítáno, že dítě stojí rodiče od narození až do ukončení vysokoškolských studií dva miliony, měli by mít postupně možnost odečíst si tuto částku také ze svých daní,“ vrátil se k daňové problematice Svoboda.  

Na Svobodova slova zareagoval Komárek. „Kdybych nevolil ANO, tak bych dal hlas KDU-ČSL, protože mám dětí pět,“ glosoval. Sál se zasmál a debaty byl konec.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…