Takto Andrej Babiš nejnověji sepsul Miroslava Kalouska

09.04.2015 12:13

„Je to lež.“ Tvrdě se ohradil vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO 2011) vůči tvrzení místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten totiž na svém facebookovém profilu varoval před záměrem Babiše snížit důchody až o čtvrtinu.

Takto Andrej Babiš nejnověji sepsul Miroslava Kalouska
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš diskutoval se studenty VŠB-TU Ostrava

Krutý předpoklad, že by mohlo dojít k razantnímu snížení penzí, vicepremiér Andrej Babiš rázně odmítl: „Je to nesmysl. Pan Kalousek fabuluje,“ reagoval Babiš pro ParlamentníListy.cz. Vysvětlil i to, že vládní návrh důchodové reformy projde širokou diskusí. „Řekl jsem, že do konce června předložíme teze, návrh reformy důchodového systému k diskusi koaličním partnerům. Důchody rozhodně snižovat nechceme. Je to lež, kterou šíří Kalousek,“ dodal.

Kalousek: Snížit dramaticky důchody mi připadá kruté

Kalousek na svém facebookovém profilu poukázal na to, že na jednání Sněmovny Andrej Babiš měl slíbit, že do konce června předloží komplexní strategii důchodové reformy. „Jejím úhelným kamenem by měla být podle jeho slov rovná důchodová dávka ve výši 30 procent celostátní průměrné mzdy. Vzhledem k tomu, že současný poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě je zhruba 40 procent, znamenalo by to snížení důchodu až o jednu čtvrtinu,“ varoval. Kalousek také přiznal, že není fandou populistických slibů, které klamou důchodce nerealistickým zvyšováním penzí. „Snížit ale dramaticky důchody jen proto, aby zbyly peníze na podporu biopaliv a dalších projektů ve prospěch oligarchů, mi připadá přece jen kruté,“ podotkl exministr financí.

Rovný důchod už vyvolal mediální pozornost

„Ministr ale pouze citoval studii, kterou si nechal vypracovat a zatím se k něčemu takovému zřejmě nechystá,“ píše k tématu server byznys.ihned.cz. Myšlenka rovného důchodu už loni vyvolala mediální pozornost. Šlo o návrh člena důchodové komise ekonoma Jaroslava Vostatka. Podle dostupných zdrojů by se jednalo o zásadní změnu celého penzijního systému.

Celé znění příspěvku Miroslava Kalouska na jeho facebookovém profilu:

Ministr Babiš zvažuje snížení důchodů.

Na dnešním jednání Poslanecké sněmovny slíbil ministr financí, že do konce června předloží komplexní strategii důchodové reformy. Jejím úhelným kamenem (viz stenozáznam jeho řeči – Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 426/2011 Sb., o důchodovém spoření, ve znění pozdějších předpisů /sněmovní tisk 382/ – druhé čtení, čas 10.50 h) by měla být podle jeho slov rovná důchodová dávka ve výši 30 procent celostátní průměrné mzdy. Vzhledem k tomu, že současný poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě je zhruba 40 procent, znamenalo by to snížení důchodu až o jednu čtvrtinu.

Nejsem fanda populistických slibů, které klamou důchodce nerealistickým zvyšováním. Snížit ale dramaticky důchody jen proto, aby zbyly peníze na podporu biopaliv a dalších projektů ve prospěch oligarchů, mi připadá přece jen kruté. Uvidíme, co pan ministr Babiš předloží.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…