Kalousek soucítil s lidmi bez peněz. „Tisíc miliard?“ Fiala není spokojen. Novinář se Babišovi smál. Učil se číst?

10.04.2020 6:35

Opoziční politici reagují na projev premiéra Andreje Babiše (ANO) dosti rozporuplně. Zatímco mnohým politikům se samotný projev líbil, někteří mu vytkli jednotlivé části, o nichž předseda vlády hovořil. Šéfa opoziční ODS Petra Fialu například zaskočila pasáž věnující se vládní pomoci, kde padla částka bilionu korun. „‚Tisíc miliard korun,‘ ... zatímco spoustu našich návrhů ve Sněmovně, jak účinněji pomoci firmám a podnikatelům, vláda smetla,“ postěžoval si Fiala. V podobném duchu premiéra vyplísnil i poslanec za TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. A nešetřila jej ani předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Kalousek soucítil s lidmi bez peněz. „Tisíc miliard?“ Fiala není spokojen. Novinář se Babišovi smál. Učil se číst?
Foto: Facebookový profil TOP 09
Popisek: Předsedové opozičních politických stran TOP 09, ODS, Pirátů, STAN a lidovců při přednesu své výzvy vládě

Projev ministerského předsedy ocenil například šéf lidovců Marian Jurečka. „Oceňuji projev Andreje Babiše, snažil se vysvětlit, objasnit, dát naději, poděkoval, poprosil o další disciplínu, soudržnost a solidaritu. Vložil do svých slov i poselství Velikonoc, v mnoha věcech s nim nemusím souhlasit, ale dnešní projev byl dobrý,“ poznačil.

Také předsedkyni TOP 09 Markétě Adamové se premiérův projev líbil, neodpustila si však dodatek. „Smířlivé a láskyplné projevy Andreje Babiše lze jistě ocenit, mají ovšem jeden zásadní problém – narážejí na realitu jeho činů,“ napsala poslankyně na sociální síť Twitter.

V podobném duchu reagoval i poslanec za STAN Petr Gazdík. „Hezký projev... i pravdu měl (většinou)... jen škoda že je strašně vidět, ... jak to dělá jen sám pro sebe,“ myslí si o projevu Andreje Babiše.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš předsedou vlády i po volbách v roce 2021?

85%
15%
hlasovalo: 34312 lidí
Poslanec TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek zhodnotil přednes předsedy vlády dopodrobna. „Poslouchal jsem ‚velikonoční‘ projev předsedy vlády. Obecná výzva k dodržování pravidel byla jistě namístě a je dobře, že zazněla,“ započal nejprve.

Nepřesvědčila jej však pasáž o tom, jak se vláda snaží v dnešní době všem pomoci. „Pasáž o tom, jak se vláda snaží každému pomoci, byla velmi licoměrná. Jak hořce se asi musela poslouchat všem, které vláda hodila přes palubu. Živnostníkům a malým s. r. o., kteří jsou nuceni mít zavřeno, ale dál musejí platit vysoké fixní náklady, na které nedostanou ani korunu. Všem, kteří se živí dohodou o pracovní činnosti a všem OSVČ, které mají minimální pracovní úvazek za pár korun měsíčně, a proto je jim odepřen kompenzační bonus. Všem, kteří potřebují k úvaze o svém dalším podnikání jasné informace, ale setkávají se jen se zmatkem a chaosem,“ zmínil.

Dodal, že za ně budou poslanci nadále bojovat: „Za ně za všechny budeme dál v Poslanecké sněmovně bojovat.“

Podobně zaskočila některá Babišova slova i šéfa ODS. „‚Tisíc miliard korun,‘  ... zatímco spoustu našich návrhů ve Sněmovně, jak účinněji pomoci firmám a podnikatelům, vláda smetla,“ narážel Petr Fiala na to, že vláda podle jejího předsedy uvolní až bilion korun na pomoc všem, kdo kvůli koronaviru přišli o příjem.

„Omezení svobod, ke kterým byla naše vláda nucena sáhnout, bylo složitým rozhodnutím. Nikdy dřív jsem si neuměl představit, že lidem zakážeme cestovat nebo se sdružovat. Kvůli ochraně životů jsme byli nuceni sáhnout i na ta nejzákladnější práva. Naše vláda je připravena udělat maximum pro to, abychom pomohli všem živnostníkům, podnikatelům, malým a středním firmám, rodinným firmám, ale taky samoživitelkám a dalším. Jsme na to připraveni v tuto chvíli uvolnit až tisíc miliard,“ pronesl ve čtvrtek ve svém sdělení premiér.

Kromě výroku týkajícího se tisícovky miliard Fiala reagoval i na ochranu nejohroženější skupiny obyvatel. „‚Ochráníme naše seniory,‘ ... ale mnoho zařízení pro seniory stále bojuje s nedostatkem ochr. prostředků,“ obul se na premiéra. A vzkázal mu, aby se radši věnoval činům: „Méně hezkých slov a více činů, pane premiére!“

Částka bilionu korun nešokovala jen Fialu. Vyjádřil se k ní též bývalý ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Kuba: „iDnes: ‚Velikonoce budou jiné, nechoďte ven, řekl Babiš. Vláda dá na pomoc až bilion.‘ Tenhle titulek má jednu chybu. Vláda nedá nic. Vláda vezme bilion z peněz nás všech a použije ho na řešení situace. Tak jen doufejme, že má plán a použije správně,“ poznačil lékař a politik.

A komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk si všiml jiné věci nežli ostatní: „Tak už je aspoň jasné, co dělal premiér celý týden místo tiskovek. Učil se číst nahlas,“ napsal na Twitteru.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém čtvrtečním projevu požádal, aby lidé o Velikonocích dodržovali pravidla a zůstali doma. Neměli by podle něj navštěvovat příbuzné, být v uzavřených prostorech s mnoha lidmi či chodit na koledu.

Velikonoce podle něj budou rozhodujícím obdobím a o celkovém vítězství nad koronavirovou nákazou mají podle Babiše rozhodnout následující čtyři dny. „V žádném případě ještě nesundávejme roušky. Stále platí povinnost je nosit. Rozhodující budou následující čtyři dny,“ apeloval.

Jak dále zmínil, tak k návratu do normálního života má pomoci hlavně projekt chytré karantény. „To znamená testovat, testovat a znovu testovat,“ uvedl k projektu, jenž se testuje na Moravě a po Velikonocích by se měl rozjet i v dalších krajích naší republiky.

Dále pronesl, že nás čeká ještě plošnější testování. Testovat by se mělo až 20 tisíc lidí denně.

Co se týče nynějších restrikcí, tak ty by se měly již brzy začít uvolňovat. Po svátcích vláda představí plán uvolňování opatření. Zákazy nebudou rušeny živelně, ale řízeně, řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…