Kalousek spadl totálně na ústa: Předběhl ho Okamura. Průzkum, ze kterého padá čelist

25.07.2017 14:40

Agentura SANEP uveřejnila průzkum, s nímž může být spokojen Andrej Babiš se svým hnutím ANO, ale také Tomio Okamura (SPD). Zato Miroslav Kalousek, coby předseda TOP 09, asi spokojen nebude.

Kalousek spadl totálně na ústa: Předběhl ho Okamura. Průzkum, ze kterého padá čelist
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Červnový průzkum agentury SANEP ukázal, že Andrej Babiš dál kraluje nade všemi. 17,5 procenta voličů je podle průzkumu pevně rozhodnuto ANO volit v podzimních volbách a dalších 10,6 procenta voličů zvažuje, že to Babišovi hodí. Celkový volební potenciál hnutí ANO tedy činí 28,1 procenta hlasů.

Druzí jsou sociální demokraté. Přibližně 9,6 procenta občanů je přesvědčeno, že by se vítězem voleb měla stát ČSSD v čele s Lubomírem Zaorálkem. Celkový volební potenciál sociální demokracie činí ovšem až 17,8 procenta voličů, takže dalších 8,2 procenta občanů zvažuje, zda by právě Zaorálek mohl být tím nejlepším premiérem.

Třetí jsou komunisté. Kdybychom brali v potaz jen pevně rozhodnuté voliče, tak by komunisté byli dokonce druzí, protože 9,7 procenta voličů je teď pevně rozhodnuto volit právě KSČM. Celkový volební potenciál strany je ale nižší než u ČSSD. Celkově o volbě komunistů uvažuje 13,6 procenta voličů, což je o 4 procentní body méně v porovnání s ČSSD.

ZDE celý průzkum

Čtvrtá příčka připadla v průzkumu ODS. Pro volbu šéfa strany Petra Fialy a jeho kolegů je pevně rozhodnuto 6,5 procenta dotázaných. Dalších 6,3 procenta voličů ale volbu ODS zvažuje. Pátá v pořadí je Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Jeho pevné voličské jádro v tuto chvíli čítá 5,2 procenta. Dalších 7,2 procenta voličů však uvažuje, že odevzdá hlas právě Okamurovi.

Anketa

Líbí se vám letní program České televize?

3%
97%
hlasovalo: 6634 lidí

Šestá v pořadí skončila koalice KDU-ČSL a STAN, u které ale v tuto chvíli není jisté, zda ještě vůbec existuje. 5,3 procenta dotázaných je pevně rozhodnuto volit dvojkoalici a dalších takřka 5 procent volbu koalice svažuje. Lidovci by se Starosty a nezávislými mohli dosáhnout na 10,1 procenta.

Až na sedmém místě skončila TOP 09 Miroslava Kalouska s pevným voličským jádrem na úrovni 4,2 procenta. Další 3,5 procenta lidí volbu TOP 09 zvažují. Těsně za TOP 09 skončili Realisté Petra Robejška. 4,3 procenta voličů jsou v tuto chvíli rozhodnuty volit právě Robejška, ale dalších 2,8 procenta uvažují o tom, že by svůj hlas mohli odevzdat právě Realistům. Celkový potenciál strany činí 7,1 procenta.

Jako poslední by se do Poslanecké sněmovny mohli dostat Piráti Ivana Bartoše. Jejich pevné voličské jádro v tuto chvíli čítá asi 2,5 procenta voličů, ale dalších 3,4 procenta voličů zvažují, že budou hlasovat pro Piráty, kteří by tak mohli dostat až 5,9 procenta voličů, což by stačilo na vstup do Poslanecké sněmovny.

Žádná další strana už by se podle průzkumu do Poslanecké sněmovny nedostala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…