Kalousek tepal v ČT Zemana. Pak došlo na zvyšování daní a zaútočil Doktor

04.10.2013 23:13

Kdo má řídit naši zahraniční politiku a proč věřit slibům ODS a TOP 09 o nezvyšování daní, to byly hlavní předměty předvolební diskuse Miroslava Kalouska (TOP 09), Michala Doktora (Hlavu vzhůru) a Martina Kuby (ODS), moderované Martinem Veselovským, v pořadu České televize Události komentáře.

Kalousek tepal v ČT Zemana. Pak došlo na zvyšování daní a zaútočil Doktor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Inu uvidíme, jak ve volbách uspějí

V souvislosti s prudkou odmítavou reakcí Organizace pro osvobození Palestiny návrhu prezidenta republiky Miloše Zemana na přesun naší zastupitelské mise v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma se první téma diskuse točilo okolo řízení zahraniční politiky. Bývalý poslanec a kandidát na poslanecký mandát za volební blok Hlavu vzhůru Michal Doktor považuje otázku umístění ambasády za věc české státní suverenity a ač připouští, že forma oznámení byla nešťastná, dovede si prý její přesunutí představit. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska to nebyl návrh, ale jen výrok nejen ústavně nezodpovědného prezidenta. Podle Kalouska jsme vázáni, jako všechny státy Evropské unie, mezinárodní smlouvou zapovídající umístit vyslanectví v Jeruzalémě. Smlouvu však nedokázal upřesnit. Úkolem naší diplomacie bude nyní podle Kalouska vysvětlit, že nešlo o žádný návrh. Zodpovědná za zahraniční politiku je jen a pouze vláda. Podobný postoj zastával i bývalý poslanec a ministr Martin Kuba, úřadující šéf ODS. Podle něj mají debaty na podobná témata probíhat u nás a v tomto konkrétním případě nevidí žádný benefit, plynoucí z případného přemístění ambasády.

Jak na jednotnou zahraniční politiku? Těžko

Moderátor diskuse Martin Veselovský ocitoval Kalouskovi z programu TOP 09 pasáž o jednotné prezentaci zahraničně politických zájmů ČR a otázal se, jak se případně hodlá TOP 09 dohodnout s prezidentem republiky Milošem Zemanem. Miroslav Kalousek volně zacitoval z ústavy, že za zahraniční politiku odpovídá vláda a prezident reprezentuje stát na venek a doplnil, že je nutno snažit se o sladění obou přístupů. Připustil však, že vláda žádný nástroj, jak přinutit prezidenta k následování vládní politiky nemá. Připomněl, že v minulosti podobná dvoukolejnost zahraniční politiky byla již za prezidentů Havla i Klause, což nebylo nikdy šťastné bez ohledu na to, která ze stran sporu měla pravdu.

Šéf ODS Martin Kuba opět souhlasil s Miroslavem Kalouskem, že o zahraniční politice rozhoduje vláda. Dodal, že nechce předjímat případné rozpory s prezidentem Milošem Zemanem, neboť se podle něj na základní orientaci politiky, totiž na proexportní zahraniční politice ODS s hlavou státu shoduje.

Jaké pravomoci získat zpět?

Volební blok Hlavu vzhůru se v předvolebním programu zavazuje k prosazování návratu důležitých pravomocí na národní úroveň. Na otázku moderátora Veselovského však Michal Doktor jen řekl, že EU nejde směrem, ke kterému jsme se zavázali a je třeba opustit budování centrálních institucí a přípravu jednotných daní. Na to reagoval spontánně exministr Kalousek slovy, že daňové otázky jsou výhradně v naší kompetenci, což potvrdil i moderátor. Na několikrát zopakovanou otázku moderátora, jaké konkrétní pravomoci by blok Hlavu vzhůru rád získal od EU zpět, však nakonec bývalý poslanec Doktor neodpověděl.

Bez práce nejsou peníze

ODS i TOP 09 chtějí uzákonit povinné veřejné práce, které Ústavní soud zakázal. Někdejší ministři Nečasovy vlády Kalousek a Kuba se shodli, že na základě rozhodnutí Ústavního soudu nelze podmiňovat veřejnou prací šestiměsíční podporu v nezaměstnanosti, avšak rádi by jí podmínili příspěvky v hmotné nouzi.

Proč věřit ODS a TOP 09?

Podle Michala Doktora jsou v naší republice obecně vysoké daně. Vzhledem k paritě kupní síly a daňové zátěži v okolních zemích dokonce neakceptovatelně vysoké, což se projevuje i na jejich výběru. Rovněž spotřební daň na pohonné hmoty je podle něj nemístná, neboť se nejedná o žádnou daň z luxusu, ale o zatížení na tovar denní potřeby.

Na závěr moderátor Veselovský předložil oběma bývalým ministrům sliby jejich stran z doby před minulými volbami, kdy se zaklínali zachováním tehdejší daňové zátěže, kterou ovšem záhy zvedli. Podle Martina Kuby šlo o koaliční kompromis, zatímco bývalý strážce pokladny Miroslav Kalousek v daňové zátěži vidí nezbytný nástroj k největšímu úspěchu Nečasovy koaliční vlády, totiž makroekonomické stabilitě. Podle Michala Doktora byl však skutečný důvod jinde: koaliční ministři nechtěli ve svých rezortech šetřit a tak se vláda i většina v Poslanecké sněmovně raději a snáze shodla na zvýšení daní. Podle něj však pravicoví ministři nejsou pro rozdávání peněz a zvyšování daní. Občan to ovšem poznal, neboť si pohoršil, doplnil Doktor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…