Kalousek to v ČT vracel Babišovi: Jsme národ schopných lidí, ale vládnou nám nemehla

04.06.2014 21:55

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš přiznal, že zrušení zdravotnických poplatků a druhého pilíře je chyba. „Vláda je teď tak trochu v pasti,“ komentoval to jeho předchůdce, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v pořadu Hyde Park na ČT 24.

Kalousek to v ČT vracel Babišovi: Jsme národ schopných lidí, ale vládnou nám nemehla
Foto: hns
Popisek: Miroslav Kalousek v půlnočním rozhovoru

Kalousek vysvětlil, že věk odchodu do důchodů se měří podle toho, jakého průměrného věku se lidé dožívají, a protože se kvalita života dramaticky zlepšuje a průměrný věk se zvyšuje, za posledních dvacet let o sedm let, je podle něj nezbytné i navýšit věk, v němž člověk odejde do důchodu.

„Je únosné pro každou společnost platit jen část života v důchodu, nemůžeme každému důchody po třetinu jeho života. Kdyby se kvalita snižovala a umírali bychom dříve, tak bychom to dělat nemuseli, ale takhle musíme prostě ten věk zvedat. Mně bude 54, před sto lety bych byl starý pán a já se tak věru necítím,“ podotkl exministr financí s úsměvem.

Ekonomická aktivita člověka se prodlužuje

Doplnil, že s prodlužováním délky života se prodlužuje i ekonomická aktivita každého člověka. Připustil sice, že existují povolání, která se nedají vykonávat ve vyšším věku, jako je například řidič autobusu nebo horník, nicméně každý se prý musí smířit s tím, že zkrátka nemůže po celý život vykonávat stejné povolání.

Pokud by vláda snížila důchodový věk, znamenalo by to podle Kalouska jediné – musely by se výrazně snížit i důchody, jinak to prý prostě není možné. Jako další z řešení se nabízí zvýšení sociálního pojištění, jenže tím by se podle něj zdražila i cena práce, což by vedlo ke větší nezaměstnanosti.

Za druhým pilířem důchodové reformy si stále stojí, a to i přesto, že se do něj zapojilo jen necelých 83 tisíc lidí. Kalousek z toho viní zejména masovou propagandu ze stran politiků i médií, která lidi vystrašila. „Tolik jasných výhrůžek lidé slyšeli, že to bude zrušeno. Logicky se báli ty peníze uložit, když jim velká část politické prezentace vyhrožovala, že jim je zase vezme,“ kroutil hlavou.

Druhý pilíř je podle jeho názoru jediná možnost, jak zachovat v přerozdělování státních peněz princip solidarity i zásluhovosti. „Pokud se to zruší, tak z prvního pilíře budeme brát všichni rovnostářskou dávku a každý dostane stejně bez ohledu na to, kolik celý život platil,“ doplnil Kalousek.

Babiš si dělá, co se mu zlíbí

Změnu postoje Babiše k druhému pilíři a zdravotnickým poplatkům si Kalousek vysvětluje jednoduše – hnutí podle jeho názoru nemá pevný programový koncept, kterého by se mělo držet, a tak si dělá, co se mu zlíbí. „My jsme si to užívali s panem Bártou, sociální demokraté si to teď budou užívat s panem Babišem. V tuto chvíli je pravda, že jsme národ schopných lidí, ale vládnou nám nemehla. Předtím to byla menší pravda a rozhodně ne taková legrace jako teď,“ řekl s úsměvem.

Na otázku, zda vidí Kalousek na Babišovi nějaké klady, dlouho hledal odpověď. Nakonec pronesl: „Určitě je pracovitý. Otázka je, kdyby nepracoval, jestli by to pro nás nebylo pro všechny lepší."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…