Kalousek udeřil v rádiu: Nový ministr financí by měl být jmenován ještě před odletem Zemana do Číny

07.05.2017 19:20

Hostem Pressklubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1 byl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. A tématem byli samozřejmě ministr financí Andrej Babiš (ANO) i současná vládní krize.

Kalousek udeřil v rádiu: Nový ministr financí by měl být jmenován ještě před odletem Zemana do Číny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„Nemyslím si, že je to začátek volební kampaně. Ta kampaň probíhá už delší dobu. Vláda se dostala do vlastní pasti. Pan premiér samozřejmě nese odpovědnost už za to, že navrhl na ministra financí oligarchu. Nese odpovědnost za to, že toleroval jeho podnikatelské záměry. Nese také odpovědnost za to, že přikryl Andreje Babiše za Čapí hnízdo,“ zmínil úvodem Kalousek. „A teď pravděpodobně chce říct, že za to nechce nést zodpovědnost. A je třeba, aby vyvodil důsledky a bylo by jasné, že to chce napravit,“ podotkl.

„Nikdo ale nemůže sejmout za ČSSD a KDU-ČSL zodpovědnost za to, že to tolerovaly. Ale lepší pozdě, než později nebo vůbec,“ dodal. TOP 09 podle něj nikdy neměla Antibabiše, jen se vždy domnívala, že se nemá krást. „Takže jsme v podstatě velmi rádi, že se k nám přidávají ostatní,“ sdělil Kalousek.

Předseda TOP 09 nyní doufá, že Andrej Babiš není mučedníkem. „Mučedníci byli většinou světci. A já bych nechtěl, aby vzorem byl podvodník a lhář,“ podotkl Kalousek. 

Následně ocenil předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku (ČSSD). „Oceňuji ho, že nalezl tu odvahu a změnil stanovisko a nedovolil pokračovat prezidentovi Miloši Zemanovi v mocenských hrátkách,“ řekl Kalousek, který však předtím Sobotku za podání demise kritizoval. Nyní je však rád, že Sobotka své stanovisko změnil a místo demise vlády podal návrh na odvolání Babiše. Nový ministr financí by podle Kalouskova názoru měl být jmenován ještě do odletu hlavy státu do Číny. 

Podle něj však Zeman a Babiš mají společné cíle a zájmy. Prezident Zeman kvůli nim klesl až na dno politického kanálu. „Ty cíle a zájmy jsou tak silné, že volič dostal informaci, že ten, kdo volí ANO, volí Zemana a naopak,“ řekl exministr financí. „Ti dva jsou jedno,“ dodal. 

„Bylo to odporné divadlo. Že se prezident zesměšnil před veřejností, to bych ještě přežil, ale že zesměšnil Českou republiku před světem, to by dělat neměl,“ sdělil Kalousek následně ke čtvrteční frašce na Pražském hradě.

Řeč přišla i na nahrávky Andreje Babiše s redaktorem MF Dnes Markem Přibilem. „Není normální, když se nahrává kdokoliv. Ale stalo se. Tu nelegálnost, doufám, že vyšetří policie. Není však možné přejít ten obsah, který ohrožuje některé demokratické principy. Jestliže z těch zvukových nahrávek vyplývá, že se kdokoliv snaží ovlivnit pro svůj politický zájem nezávislá média, tak není možné se tím nezabývat,“ dodal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…