Kalousek varoval v rádiu: Vypadá to, že je vše v pořádku, ale tak to není. Pak prozradil, kam zmizel kníže

05.02.2015 18:29

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek byl hostem čtvrteční Kauzy dne na Rádiu Impuls. A ačkoli je sám kuřák, tak hned v úvodu řekl, že podporuje zákaz kouření v restauracích. V tom se prý velmi rozchází s předsedou Karlem Schwarzenbergem, který je tvrdým odpůrcem tohoto zákona. Následně ostře zkritizoval vládu a popsal, proč dnes není o Karlu Schwarzenbergovi tolik slyšet.

Kalousek varoval v rádiu: Vypadá to, že je vše v pořádku, ale tak to není. Pak prozradil, kam zmizel kníže
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek

"V místech, kde se jí, se nekouří. Doma při jídle také nekouříme. Nejsem si ještě jist, jak budu hlasovat v případě barů, to si ještě prostuduji. A náš pan předseda je také kuřák a je velkým odpůrcem tohoto zákona," podotkl Kalousek.

Následně se bývalý ministr financí pustil do ostré kritiky vlády. Za prvé se mu nelíbí, jak postupuje při změnách cílení zahraniční politiky. Odklání se prý od základů, které položil Václav Havel a Jiří Dienstbier starší. To vše se děje za významné asistence prezidenta Zemana, který je před vládou ještě o krok napřed.

Vláda je populární, protože nedělá, co má, tvrdí exministr financí

Nelíbí se mu ani to, jak vláda postupuje při sestavování rozpočtu. Vláda tady projídá budoucnost. "V podstatě se vyhýbá jakémukoli nepopulárnímu kroku, jakékoli nepopulární systémové kroky jen zrušila. A tím, že nedělá žádná nepopulární opatření, tak má veřejnost pocit, že je vše v pořádku," míní Kalousek. Jenže ono prostě není vše v pořádku.

Ve druhé polovině pořadu se vyjadřoval i k situaci v TOP 09. Je to sice mladá, ale stabilizovaná konzervativní strana. V tuto chvíli se snaží upevňovat své postavení v regionech. Na tom pracuje i Karel Schwarzenberg, který objíždí republiku a pořádá debaty v rámci Fóra Karla Schwarzenberga. Je to drobná práce, které není věnováno tolik mediální pozornosti jako v časech, kdy byla TOP 09 ještě vládní stranou.

Z Kalouskových úst také zaznělo, že bude kandidovat na předsedu TOP 09, až se Schwarzenberg jednoho dne rozhodne, že se stáhne do ústraní. Je ale otázkou, zda bude zvolen. "Sjezd může také zvolit někoho jiného," podotkl na závěr host pořadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…